Natka pietruszki — przepisy i właściwości
2788 przepisów

Natka pietruszki to cenny składnik wielu potraw. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, a także wykazuje prozdrowotne właściwości. Wskazujemy, dlaczego warto na stałe wprowadzić do swojej diety zieloną pietruszkę. Podpowiadamy również, w jaki sposób ją mrozić i przechowywać.
Przepisy z pietruszką

Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem - przepis Pauliny Foremny, zwyciężczyni 4. edycji programu "MasterChef Junior". W debiutanckiej książce kulinarnej wydawnictwa Burda Książki poleca swój autorski sposób na pyszne krewetki tygrysie, podane z pomidorkami koktajlowymi i kaszą pęczak.
Krewetki tygrysie z pomidorkami koktajlowymi i pęczakiem

Muffiny wytrawne i spaghetti bolognese w jednym daniu? To możliwe! I choć rodowity Włoch może obrazić się na taką potrawę, to wszyscy miłośnicy makaronu spaghetti z sosem bolognese, którzy lubią eksperymenty w kuchni, będą zachwyceni! Danie jest sycące, bardzo aromatyczne i w dodatku ciekawie podane - sprawdźcie, jak zrobić muffiny jak spaghetti bolognese.
Muffiny jak spaghetti bolognese

Sałatka ziemniaczana inaczej, bo podana z połówkami ugotowanych na półtwardo jajek, kiełbasy czosnkowej, chrupiącym boczkiem i orzechami laskowymi.
Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Dania jednogarnkowe należą do naszych ulubionych. Wystarczy w końcu wszystkie składniki wymieszać i upiec lub ugotować. To danie robi się praktycznie samo!
Kremowa zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Szukasz pomysłu na proste i pyszne danie obiadowe dla całej rodziny? Bitki wieprzowe w sosie własnym - to jest to! Bitki wieprzowe przyrządzone ze schabu to delikatne kawałki mięsa w esencjonalnym sosie. Przypadną do gustu nawet największym niejadkom. Oto nasz sposób na to, jak zrobić bitki.
Bitki wieprzowe w sosie własnym

Pstrąg z piekarnika to propozycja na pyszny i lekki obiad nie tylko na piątki. Pieczony pstrąg jest pełen smaku dzięki temu, że pieczemy go razem z aromatycznymi ziołami. Pstrąg z piekarnika jest także wyjątkowo miękki i soczysty dzięki papilotom z papieru do pieczenia. Sprawdźcie nasz przepis na pstrąga - nie zawiedziecie się!
Pstrąg z piekarnika

Sos z suszonych grzybów duszonych jest bardzo aromatyczny - zamyka on w sobie smak i zapach jesieni. Do jego przygotowania możemy użyć różnych grzybów suszonych - borowików, prawdziwków i innych. Sos z suszonych grzybów idealnie sprawdzi się na wigilię, a także na niedzielny obiad. Będzie pysznie smakować z kopytkami, mięsem czy makaronem. Jak zrobić sos z grzybów suszonych? Oto sprawdzony przepis!
Suszone grzyby duszone

Wegańskie burgery z buraka i kaszy jaglanej to propozycja na smaczny obiad nie tylko dla osób na diecie roślinnej. Pożywne, pełne smaku i witamin warzywne burgery są pyszną alternatywą dla mięsnych kotletów. Sprawdź nasz przepis na wege burgery z buraka i kaszy jaglanej.
Burgery z buraków i kaszy jaglanej

Chrupiące kuleczki z warzyw, czyli kofta, to wegańska przekąska do przygotowania dość szybko i naprawdę łatwo. Podane z ryżem lub kaszą będą także świetnym pomysłem na obiad. Panierowana sezamem kofta najlepiej smakuje z domowym sosem tzatziki.
Kofta (czyli warzywne pulpeciki) z kapustą

Ryba po grecku - fit to jedna z najzdrowszych i najlżejszych wigilijnych potraw. Nie trzeba przypominać, że ryby są źródłem białka, a warzywa korzeniowe to dodatkowa porcja witamin i błonnika. Tak przygotowana ryba po grecku to świetna przekąska na imprezę w rodzinnym gronie.
Ryba po grecku - fit

Łosoś z porem w cieście francuskim to eleganckie danie, które jest proste w wykonaniu. Pory można zastąpić grzybami, aby nadać mu jeszcze bardziej świątecznego smaku.
Łosoś z porem w cieście francuskim

Rosyjska sałatka śledziowa to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Warstwowa sałatka pięknie się będzie prezentować w szklanej misie lub porcjowana w mniejsze słoiczki.
Rosyjska sałatka śledziowa

Buraki faszerowane fetą to zdrowa przekąska, która nasyci na dłuższy czas. Buraki są ważnym składnikiem dla osób, które zmagają się z anemią lub chcą wzmocnić swoją odporność. Zawarte w nich żelazo korzystnie wpływa na wygląd cery i paznokci. Składniki odżywcze zawarte w upieczonych burakach są łatwiej przyswajalne. Dlatego warto sięgnąć po buraki faszerowane fetą i cieszyć się znakomitym smakiem i lepszym zdrowiem.
Buraki faszerowane fetą

Wołowina z kluskami kładzionymi to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wołowina to nie tylko steki i burgery. To przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso, które z uwagi na dość wysoką cenę warto przygotować z rozmysłem. Kluski kładzione są puszyste i proste w przygotowaniu. Będą wyśmienitą alternatywą do gotowanych ziemniaków. Wypróbujcie ten prosty przepis na wołowinę z kluskami kładzionymi.
Wołowina z kluskami kładzionymi

Garnek warzyw z klopsikami to smaczna propozycja, która pozwala zachować smak lata na dłużej. W zimie warto korzystać z warzyw korzeniowych, kapustnych i ogromnej ilości mrożonek, które pozwolą zachować świeży smak. Niech was nie przestraszy dodatek tatara wołowego. Z tego mięsa powstaną aromatyczne pulpeciki. Garnek warzyw z klopsikami to danie, które wykonasz w jednym garnku.
Garnek warzyw z klopsikami

Kasza gryczana niepalona z tuńczykiem to szybka i sycąca propozycja na lunch do pracy lub pomysł na lekką kolację. Niepalona kasza gryczana ma łagodniejszy, słodszy smak niż jej palona odmiana. Dzięki temu zasmakuje osobom, które na co dzień nie przepadają za gorzkim smakiem kaszy.
Kasza gryczana niepalona z tuńczykiem

Eskalopki z indyka to sposób na rodzinny obiad. Z dodatkiem wędzonego sera będą nieoczywistym daniem. Natomiast brandy podkreśla smak mięsa. Potrawę można przygotować również z cielęciny lub chudych steków wieprzowych. Z wieprzowiną powinny być dłużej smażone. Eskalopki z indyka to pomysł na obiad nie tylko od święta.
Eskalopki z indyka
Natka pietruszki: właściwości
Nać pietruszki zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin, minerałów oraz antyoksydantów. Jest zwłaszcza bogatym źródłem żelaza, potasu, kwasu foliowego, witaminy C, K, A oraz B9. Pietruszka zielona posiada kilkukrotnie więcej składników odżywczych w porównaniu do korzenia tej rośliny. Mogą one być dobrze przyswajalne przez organizm, co stanowi zasługę wysokiej zawartości witaminy C. Pozytywne właściwości pietruszki idą w parze z jej niską kalorycznością. Może być ona zatem składnikiem diety odchudzającej.
Pietruszka naciowa, dzięki swoim właściwościom, pozwala zwalczać nieprzyjemny zapach z ust, wpływa pozytywnie na wzrok, stan skóry, paznokci oraz włosów. Może być również stosowana na rany, ponieważ przyśpiesza ich gojenie. Ponadto zwalcza opuchliznę, na przykład po ukąszeniu owadów.
Nie każdy może jednak bez umiaru spożywać natkę pietruszki. Przeciwwskazania mają związek z wysoką zawartością szczawianów. Dlatego powinni ograniczać jej dodawanie do posiłków zwłaszcza te osoby, które chorują na kamicę nerkową. Zdrowe osoby mogą bezpiecznie spożywać kilka pęczków zielonej pietruszki tygodniowo.
Zobacz również: Po co nam zioła w kuchni? Sprawdzamy!
Natka pietruszki: zastosowanie w kuchni
Natka pietruszki rzadko jest spożywana samodzielnie – ze względu na swój gorzkawy posmak, zwykle stanowi jedynie niewielki dodatek do potraw. Dzięki swojemu kolorowi świeżej zieleni, wprowadza do mieszkania powiew wiosny i budzi do życia. Sprawia również, że potrawy nabierają atrakcyjnego smaku oraz aromatu.
Zielona pietruszka najczęściej jest dodawana do zup. Świetnie komponuje się zwłaszcza z rosołem, zupą pomidorową, szczawiową oraz ogórkową. Można ją dodawać również m.in. do: ziemniaków, zielonego koktajlu owocowo-warzywnego, jajecznicy, humusu, makaronu z pieczarkami, tofucznicy, soczewicy, ciecierzycy i innych roślin strączkowych, falafeli, świeżo wyciskanych soków, zielonego pesto, słodkich lodów domowej roboty, różnego rodzaju mięsa i ryb czy twarogu.
Jak przechowywać natkę pietruszki?
Pietruszka zielona powinna być przechowywana w lodówce. Wcześniej należy ją dobrze osuszyć, pamiętając jednak o zapewnieniu jej niedużej wilgotności. W przeciwnym razie liście mogłyby się szybko wysuszyć. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest przykrycie po umyciu i wysuszeniu natki pietruszki lnianą ściereczką lub lekko wilgotnym, papierowym ręcznikiem. W ten sposób nadmiar wilgoci będzie na bieżąco wchłaniany. Nie należy umieszczać zielonej pietruszki w foliowych torebkach.
Jeżeli nie chcemy trzymać natki pietruszki w lodówce, możemy również umieścić ją razem z łodyżkami w słoiczku z wodą. Może być ona przechowywana w ten sposób maksymalnie przez kilka dni. Należy pamiętać o zmienianiu co pewien czas wody. Słoik powinien znajdować się w chłodnym miejscu, z dala od promieni słonecznych czy kaloryferów.
Jak mrozić natkę pietruszki?
Nie istnieją jakiekolwiek przeciwwskazania, aby zieloną pietruszkę zamrozić. Nie wpłynie to negatywnie na jej właściwości – zostanie zachowany smak, aromat oraz wszelkie składniki odżywcze. Przed umieszczeniem naci w zamrażarce, należy dokładnie ją posiekać, osuszyć, a następnie umieścić w torebce próżniowej z suwakiem lub w szklanym słoiczku. Osuszenie jest niezbędne, aby w wyniku mrożenia nie tworzyły się kryształki lodu. Zielona pietruszka może być bezpiecznie przechowywana w zamrażalce przez maksymalnie 8 miesięcy – po tym czasie nie będzie już nadawać się do spożycia.