Jaskółcze gniazda

Jaskółcze gniazda to inna wersja podania kotletów mielonych. W tej wersji mięso mielone otacza ugotowane na pół miękko jajka. Jaskółcze gniazda to przepis, który przypomina danie znane w kuchni szkockiej. Warto pamiętać, że jaskółcze gniazda mogą być interesującą przekąską na przyjęcia w gronie znajomych. Oto przepis na jaskółcze gniazda. 

dodany przez: Julita gotuje

kotlety mielone jajka na twardo

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.42 z 178 głosów)

Jaskółcze gniazda - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • iStock-mieso-mielone-min 1.

    Jaskółcze gniazda - przepis:
    Na początek należy przygotować mięso jak na kotlety mielone. Należy dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i suszony majeranek do smaku. Następnie trzeba dobrze wymieszać. Potem 5 jajek należy ugotować na twardo. Kolejnym krokiem jest obtoczenie mięsem mielonym obranych jajek. Tak przygotowane jaskółcze gniazda należy smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu około 15 minut. Jaskółcze gniazda po wystygnięciu są gotowe do podania.

Porady

W przepisie na jaskółcze gniazda wykorzystano:

  • wieprzowe mięso mielone
  • otarty majeranek

Aby samodzielnie przygotować mięso mielone warto zaopatrzyć się w maszynkę do mielenia mięsa. Na rynku dostępnych jest wiele modeli z wymiennymi częściami. Niektóre z nich mogą ułatwić przygotowanie makaronu lub spirali z warzyw. 


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy