Jaskółcze gniazda to inna wersja podania kotletów mielonych. W tej wersji mięso mielone otacza ugotowane na pół miękko jajka. Jaskółcze gniazda to przepis, który przypomina danie znane w kuchni szkockiej. Warto pamiętać, że jaskółcze gniazda mogą być interesującą przekąską na przyjęcia w gronie znajomych. Oto przepis na jaskółcze gniazda.
Jaskółcze gniazda / fot. StockFood
(średnia 4.42 z 178 głosów)
Jaskółcze gniazda - przepis:
Na początek należy przygotować mięso jak na kotlety mielone. Należy dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i suszony majeranek do smaku. Następnie trzeba dobrze wymieszać. Potem 5 jajek należy ugotować na twardo. Kolejnym krokiem jest obtoczenie mięsem mielonym obranych jajek. Tak przygotowane jaskółcze gniazda należy smażyć na patelni lub w głębokim tłuszczu około 15 minut. Jaskółcze gniazda po wystygnięciu są gotowe do podania.
Porady
W przepisie na jaskółcze gniazda wykorzystano:
- wieprzowe mięso mielone
- otarty majeranek
Aby samodzielnie przygotować mięso mielone warto zaopatrzyć się w maszynkę do mielenia mięsa. Na rynku dostępnych jest wiele modeli z wymiennymi częściami. Niektóre z nich mogą ułatwić przygotowanie makaronu lub spirali z warzyw.
Komentarze