Naleśniki z awokado i jajkiem

Naleśniki z awokado i jajkiem to niezwykle efektowne danie. Chrupiąca zielenina i aksamitne żółtko zadowoli wielu smakoszy. Naleśniki z awokado i jajkiem to propozycja na wyjątkowe spotkania.

Naleśniki

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.53 z 197 głosów)

Składniki:

  • na ciasto: 1/2 l mleka
  • 2 jajka
  • 250–300 g mąki
  • sól
  • olej do smażenia
  • na farsz: awokado
  • 1/2 niedużego brokuła
  • 12 jajek na twardo
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • ogórek sałatkowy
  • ok. 200 g łagodnego sera z niebieską pleśnią
  • 12 dużych okrągłych plasterków szynki
  • po garstce rukoli, roszponki i szpinaku baby
  • kiełki rzodkiewki i słonecznika
  • pieprz
  • szczypiorek do posypania

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Składniki na ciasto miksujemy, odstawiamy na 30 min. Rozgrzewamy patelnię, muskamy olejem i smażymy 12 naleśników, które odkładamy pod przykryciem np. z folii aluminiowej, aby nie wyschły im brzegi.
  • Do farszu: awokado obieramy i kroimy w słupki. Brokuł (można go zblanszować) ścieramy na drobnych oczkach. Jajka obieramy – 6 ścieramy, 6 przecinamy na pół i odkładamy.
  • Dymki ze szczypiorem kroimy na mniejsze kawałki, obrany ogórek – w słupki. Bierzemy naleśniki i każdy smarujemy cienko majonezem, posypujemy po trochu pokruszonego sera, kładziemy plaster szynki i znowu smarujemy cienko majonezem.
  • Teraz kładziemy zieleninę: liście, kiełki, dymki, posypujemy brokułami i jajkami, kładziemy kawałki ogórka i awokado, oprószamy pieprzem. Zwijamy – ciaśniej z jednego końca, aby powstały rożki (ten koniec można podwinąć pod spód i spiąć wykałaczką). Z szerszych końców nakładamy suto majonezu i wykańczamy połówką jajka, żółtkiem do przodu. Naleśniki układamy na półmisku, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: sernik na zimno - jak pascha

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy