Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim to prosta i smaczna przekąska. Nie dziwnego, że jest hitem na domówkach, świętach i rodzinnych spotkaniach. Można podać je w formie jajek wypełnionych sosem tatarskim lub w salaterce - rozdrobnione jajka oblane sosem tatarskim. Uwaga! - w przepisie wykorzystujemy pieczarki marynowane. To one nadadzą daniu wyjątkowego smaku. Zobacz, jak zrobić jajka w sosie tatarskim. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 186 głosów)

Jajka w sosie tatarskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • jajka na twardo 1.

    Jajka w sosie tatarskim to efektowna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Jak zrobić faszerowane jajka z sosem tatarskim? To proste. Ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu przełóż je do zimnej wody, wystudź i obierz.  Przekrój jajka na pół. Dół białka wyrównaj, ścinając trochę białka i ułóż jajka na talerzu. Jak zrobić sos tatarski do jajek? Ogórki i pieczarki drobno siekaj i połącz z groszkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj majonez  i wymieszaj wszystkie składniki. Sos nałóż na wcześniej ugotowane jajka. Udekoruj szczypiorkiem i podawaj tuż po przygotowaniu. 

Porady

  • Do jajek na twardo nie używaj zbyt świeżych jajek, ponieważ nie będą chciały się ładnie obrać. Jajka faszerowane sosem tatarskim powinny być smaczne, ale i ładnie podane. 
  • Jeśli jajka mimo, że nie są świeże, nie chcą się obrać, postukaj nimi o blat, tak aby skorupka popękała i włóż je na kilka minut do letniej wody. Zabieg ten powinien poprawić sytuację. 
  • Przed gotowaniem wyjmij jajka z lodówki lub włóż je na kilka minut do letniej wody. Jajka, które są zbyt zimne, często pękają w czasie gotowania. 
  • Jak ugotować jajka na twardo? Wyrównaj temperaturę jajek (jak wyżej), zagotuj wodę i za pomocą łyżki delikatnie wkładaj jaka do wrzątku. Gotuj 7-8 minut. Odlej wodę, zalej zimną wodą. 
  • Jajka z sosem tatarskim można podać „na stojąco”, jak w przepisie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przekroić jajka na pół w zadłuż, ułożyć w specjalnym talerzu od serwowania faszerowanych jajek i polać sosem tatarskim. 
  • Jeśli nie posiadasz specjalnego talerza do serwowania jajek faszerowanych, możesz ułożyć jajka po tatarsku na zwykłym talerzu wyłożonym wcześniej sałatą. 
  • Jajka po tatarsku możesz udekorować czerwoną papryką, szczypiorkiem lub natką pietruszki. 
  • Sos tatarki możesz przygotować dzień przed planowanym podaniem jajek faszerowanych, pamiętaj jednak, aby trzymać go w lodówce. 
     

Notka redakcyjna

Sos tatarski do jajek 

Przepisów na sos tatarskich jest wiele, z tego względu, że podstawową wersję sosu tatarskiego (sposób przygotowania wyżej) można modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Jak zrobić sos tatarski do jajek? Oto przepis na sos tatarski w wersji z kaparami. Do miski włóż 1,5 szklanki dobrej jakości majonezu. Obierz i posiekaj w drobną kostkę: średnią cebulę szalotkę, 2 średnie ogórki konserwowe. Umyj kilka listków natki pietruszki oraz kilka łodyg szczypiorku i posiekaj. Przygotowane składniki dodaj do majonezu. Dodaj łyżkę kaparów (wcześniej odlej zalewę) i musztardy (najlepiej ostrej), dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Sos tatarski gotowy. Możesz go dodać do jajek, ale równie dobrze sprawdzi się jako datek do deski serów i wędlin. Sos tatarski wykorzystywany jest także jako dodatek do wielkanocnych pasztetów i pieczonych mięs. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy