Jajka w sosie tatarskim to prosta i smaczna przekąska. Nie dziwnego, że jest hitem na domówkach, świętach i rodzinnych spotkaniach. Można podać je w formie jajek wypełnionych sosem tatarskim lub w salaterce - rozdrobnione jajka oblane sosem tatarskim. Uwaga! - w przepisie wykorzystujemy pieczarki marynowane. To one nadadzą daniu wyjątkowego smaku. Zobacz, jak zrobić jajka w sosie tatarskim.
iStock
(średnia 4.44 z 186 głosów)
Jajka w sosie tatarskim to efektowna i łatwa w przygotowaniu przekąska. Jak zrobić faszerowane jajka z sosem tatarskim? To proste. Ugotuj jajka na twardo. Po ugotowaniu przełóż je do zimnej wody, wystudź i obierz. Przekrój jajka na pół. Dół białka wyrównaj, ścinając trochę białka i ułóż jajka na talerzu. Jak zrobić sos tatarski do jajek? Ogórki i pieczarki drobno siekaj i połącz z groszkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dodaj majonez i wymieszaj wszystkie składniki. Sos nałóż na wcześniej ugotowane jajka. Udekoruj szczypiorkiem i podawaj tuż po przygotowaniu.
Porady
- Do jajek na twardo nie używaj zbyt świeżych jajek, ponieważ nie będą chciały się ładnie obrać. Jajka faszerowane sosem tatarskim powinny być smaczne, ale i ładnie podane.
- Jeśli jajka mimo, że nie są świeże, nie chcą się obrać, postukaj nimi o blat, tak aby skorupka popękała i włóż je na kilka minut do letniej wody. Zabieg ten powinien poprawić sytuację.
- Przed gotowaniem wyjmij jajka z lodówki lub włóż je na kilka minut do letniej wody. Jajka, które są zbyt zimne, często pękają w czasie gotowania.
- Jak ugotować jajka na twardo? Wyrównaj temperaturę jajek (jak wyżej), zagotuj wodę i za pomocą łyżki delikatnie wkładaj jaka do wrzątku. Gotuj 7-8 minut. Odlej wodę, zalej zimną wodą.
- Jajka z sosem tatarskim można podać „na stojąco”, jak w przepisie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przekroić jajka na pół w zadłuż, ułożyć w specjalnym talerzu od serwowania faszerowanych jajek i polać sosem tatarskim.
- Jeśli nie posiadasz specjalnego talerza do serwowania jajek faszerowanych, możesz ułożyć jajka po tatarsku na zwykłym talerzu wyłożonym wcześniej sałatą.
- Jajka po tatarsku możesz udekorować czerwoną papryką, szczypiorkiem lub natką pietruszki.
- Sos tatarki możesz przygotować dzień przed planowanym podaniem jajek faszerowanych, pamiętaj jednak, aby trzymać go w lodówce.
Przepisów na sos tatarskich jest wiele, z tego względu, że podstawową wersję sosu tatarskiego (sposób przygotowania wyżej) można modyfikować zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Jak zrobić sos tatarski do jajek? Oto przepis na sos tatarski w wersji z kaparami. Do miski włóż 1,5 szklanki dobrej jakości majonezu. Obierz i posiekaj w drobną kostkę: średnią cebulę szalotkę, 2 średnie ogórki konserwowe. Umyj kilka listków natki pietruszki oraz kilka łodyg szczypiorku i posiekaj. Przygotowane składniki dodaj do majonezu. Dodaj łyżkę kaparów (wcześniej odlej zalewę) i musztardy (najlepiej ostrej), dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Sos tatarski gotowy. Możesz go dodać do jajek, ale równie dobrze sprawdzi się jako datek do deski serów i wędlin. Sos tatarski wykorzystywany jest także jako dodatek do wielkanocnych pasztetów i pieczonych mięs.
Komentarze