Jajka w sosie tatarskim to prosta i smaczna przekąska. Nie dziwnego, że jest hitem na domówkach i rodzinnych spotkaniach. Jest to także przysmak każdej Wielkanocy, obok faszerowanych jaj i sałatki jarzynowej. Marynowane pieczarki nadają daniu wyjątkowy smak. Zobacz, jak zrobić jajka z sosem tatarskim.
Artur Rogalski
(średnia 4.44 z 186 głosów)
Jajka: gotujemy na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to zająć od 8 do 10 minut. Wyjmujemy je z wrzątku i przekładamy do zimnej kąpieli wodnej. Wystudzone jaja obieramy i kroimy wzdłuż na połówki.
Przygotowanie: szczypiorek i koperek opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy. Część odkładamy na bok. Udekorujemy nimi później jajka w sosie tatarskim. Resztę siekamy. Cebulę obieramy, a pieczarki marynowane i ogórki odsączamy z zalewy. Kroimy je w kosteczkę.
Sos tatarski: w miseczce łączymy cebulę, ogórki, pieczarki, szczypiorek i majonez. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podanie: jajka układamy na półmisku żółtkiem do góry. Za pomocą łyżeczki nakładamy sos na każdą połówkę. Posypujmy szczypiorkiem i dekorujemy listkami koperku.
Porady
- Półmisek, na którym podamy danie, możemy najpierw pokryć sosem tatarskim, a następnie ułożyć na nim jajka ugotowane na twardo.
- Jaja po tatarsku możemy udekorować także pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, koperkiem, natką pietruszki lub kiełkami rzeżuchy.
- Jeśli sos tatarski do jajek przypadł nam do gustu, możemy wypróbować także inne, znane na całym świecie sosy, takie jak remulada, tzatziki, sos aioli lub gęsty dressing z tahini. Równie dobrze komponują się z jajkami na twardo, jak i z innymi przystawkami.
- Jajka w sosie tatarskim można właściwie przyrządzić w pełni z produktów własnej roboty, zwłaszcza jeśli mamy w zwyczaju robić przetwory na zimę. Dlatego warto także przygotować domowy majonez.
- Jeśli chcemy zmodyfikować konsystencję naszego sosu tatarskiego, możemy dodać do niego śmietanę. Możliwe jest także przyrządzenie go w wersji niskotłuszczowej – wystarczy, że majonez wymienimy na chudy jogurt.
- Jajka w sosie tatarskim będą smakowały jeszcze lepiej, jeśli zamiast pieczarek ze sklepu użyjemy grzybków w occie z własnej spiżarni. Mogą być to na przykład podgrzybki, gąski lub kurki marynowane.
- Sos do jajek bazuje na słodko-kwaśnym smaku marynowanych warzyw i grzybów. Możemy równie dobrze użyć groszku, kaparów, oliwek lub ogórka kiszonego. Warto dodać także musztardę lub chrzan.
- Sos tatarski do jajek możemy przygotować dzień wcześniej. Przechowujmy go w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Zachowa świeżość przez 2–3 dni.
Jajka na twardo w sosie tatarskim to znany i lubiany przysmak wielkanocny. Sprawdzi się nie tylko jako jedno z wielu dań na świątecznym stole, ale także jako przystawka na przyjęcia lub przekąska na co dzień. Jest to jednak tylko jeden z wielu sposobów na podanie ugotowanych jajek. Zainspirujmy się na Wielkanoc takimi propozycjami jak:
Warto wspomnieć, że każda z tych odsłon jajka na twardo będzie się dobrze komponować z sosem tatarskim. Szczególnie przyda się do jajek faszerowanych w skorupkach, które, w przeciwieństwie do innych wymienionych przekąsek, nie zawierają majonezu.
Jajko w sosie tatarskim to klasyk świąt wielkanocnych, ale przygotowany przez nas dip na bazie majonezu i piklowanych warzyw idzie w parze także z innymi potrawami, takimi jak:
Komentarze