Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim to prosta i smaczna przekąska. Nie dziwnego, że jest hitem na domówkach i rodzinnych spotkaniach. Jest to także przysmak każdej Wielkanocy, obok faszerowanych jaj i sałatki jarzynowej. Marynowane pieczarki nadają daniu wyjątkowy smak. Zobacz, jak zrobić jajka z sosem tatarskim.  

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

jajka na twardo przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 186 głosów)

Jajka w sosie tatarskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jajka: gotujemy na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to zająć od 8 do 10 minut. Wyjmujemy je z wrzątku i przekładamy do zimnej kąpieli wodnej. Wystudzone jaja obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. 

  • 2.

    Przygotowanie: szczypiorek i koperek opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy. Część odkładamy na bok. Udekorujemy nimi później jajka w sosie tatarskim. Resztę siekamy. Cebulę obieramy, a pieczarki marynowane i ogórki odsączamy z zalewy. Kroimy je w kosteczkę.   

  • 3.

    Sos tatarski: w miseczce łączymy cebulę, ogórki, pieczarki, szczypiorek i majonez. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.   

  • 4.

    Podanie: jajka układamy na półmisku żółtkiem do góry. Za pomocą łyżeczki nakładamy sos na każdą połówkę. Posypujmy szczypiorkiem i dekorujemy listkami koperku. 

Porady

  • Półmisek, na którym podamy danie, możemy najpierw pokryć sosem tatarskim, a następnie ułożyć na nim jajka ugotowane na twardo.
  • Jaja po tatarsku możemy udekorować także pokrojoną w kostkę czerwoną papryką, koperkiem, natką pietruszki lub kiełkami rzeżuchy.
  • Jeśli sos tatarski do jajek przypadł nam do gustu, możemy wypróbować także inne, znane na całym świecie sosy, takie jak remulada, tzatziki, sos aioli lub gęsty dressing z tahini. Równie dobrze komponują się z jajkami na twardo, jak i z innymi przystawkami.
  • Jajka w sosie tatarskim można właściwie przyrządzić w pełni z produktów własnej roboty, zwłaszcza jeśli mamy w zwyczaju robić przetwory na zimę. Dlatego warto także przygotować domowy majonez.
  • Jeśli chcemy zmodyfikować konsystencję naszego sosu tatarskiego, możemy dodać do niego śmietanę. Możliwe jest także przyrządzenie go w wersji niskotłuszczowej – wystarczy, że majonez wymienimy na chudy jogurt.
  • Jajka w sosie tatarskim będą smakowały jeszcze lepiej, jeśli zamiast pieczarek ze sklepu użyjemy grzybków w occie z własnej spiżarni. Mogą być to na przykład podgrzybki, gąski lub kurki marynowane.
  • Sos do jajek bazuje na słodko-kwaśnym smaku marynowanych warzyw i grzybów. Możemy równie dobrze użyć groszku, kaparów, oliwek lub ogórka kiszonego. Warto dodać także musztardę lub chrzan.
  • Sos tatarski do jajek możemy przygotować dzień wcześniej. Przechowujmy go w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Zachowa świeżość przez 2–3 dni.

Notka redakcyjna

Jajka w sosie tatarskim i inne wielkanocne smaki 

Jajka na twardo w sosie tatarskim to znany i lubiany przysmak wielkanocny. Sprawdzi się nie tylko jako jedno z wielu dań na świątecznym stole, ale także jako przystawka na przyjęcia lub przekąska na co dzień. Jest to jednak tylko jeden z wielu sposobów na podanie ugotowanych jajek. Zainspirujmy się na Wielkanoc takimi propozycjami jak: 

  • jajka faszerowane tuńczykiem – ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka chwil, są niezwykle proste, a mimo to zachwycają smakiem. Warto znać i zapamiętać to uniwersalne połączenie składników. 
  • zielone, wielkanocne jajka faszerowane awokado – ten pomysł cieszy oko wiosenną, pogodną zielenią. Będą się pięknie prezentowały na świątecznym stole. Zaskoczą domowników i gości dodatkiem egzotycznego owocu. Awokado sprawia, że farsz jest niezwykle kremowy i oryginalny.  
  • jajka faszerowane pieczarkami – kompozycja smakowa, która idzie w parze z piklami, świeżymi warzywami, serem żółtym, kurczakiem, odświętnymi wędlinami i wędzonymi rybami.  
  • zapiekane lub smażone jajka faszerowane w skorupkach – sposób na zaprezentowanie na świątecznym stole pięknej skorupki zabarwionej cebulakiem, a jednocześnie sprytny pomysł na faszerowane jajka. Panierka sprawia, że rozkosznie chrupią.  
  • klasyczne wielkanocne jajka faszerowane – mają pyszne tradycyjne nadzienie na bazie żółtek jaj oraz ostrej i słodkiej papryki. 

Warto wspomnieć, że każda z tych odsłon jajka na twardo będzie się dobrze komponować z sosem tatarskim. Szczególnie przyda się do jajek faszerowanych w skorupkach, które, w przeciwieństwie do innych wymienionych przekąsek, nie zawierają majonezu. 

Sos tatarski z jajkiem lub wędliną. Z czym jeszcze można go podawać? 

Jajko w sosie tatarskim to klasyk świąt wielkanocnych, ale przygotowany przez nas dip na bazie majonezu i piklowanych warzyw idzie w parze także z innymi potrawami, takimi jak:

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy