Bigos z kiszonej kapusty
Bigos z kiszonej kapusty - Przepis na Bigos z kiszonej kapustyPyszny tradycyjny bigos z kiszonej kapusty to sposób na wykorzystanie wielu rodzajów wędlin, mięs, przypraw i suszonych grzybów. Doskonale sprawdzają się intensywne w smaku kiełbasy, suszone grzyby leśne a nawet odrobina słodkiej papryki w proszku. Bigos z kiszonej kapusty to charakterystyczne polskie danie znane na całym świecie. Bigos z kapusty kiszonej najczęściej podawany jest w okresie Bożego Narodzenia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przepis na bigos z kapusty kiszonej wykorzystywać przez cały rok. Podpowiadamy, jak zrobić bigos z kiszonej kapusty.

Bigos z kiszonej kapusty / fot. StockFood
dania mięsne
- Czas przygotowania:
- 180 min.
- Dla ilu osób:
- dla 4 osób
- Poziom trudności: Średni
(średnia 4.31 z 219 głosów)
Składniki:
- kapusta kiszona 2 kg
- karkówka wieprzowa 250 g
- łopatka 250 g
- boczek wędzony 100 g
- kiełbasa 2 szt.
- suszone grzyby 3 szt.
- suszone śliwki 2 szt.
- cebula 2 szt.
- liść laurowy 3 szt.
- ziele angielskie 4 szt.
- pieprz 6 szt.
- smalec 100 g
- sól 1 szczypta
- pieprz 1 szczypta
- papryka ostra 1 szczypta
- słodka papryka 1 szczypta
Rodzaj diety:
Sposób przygotowania:
Sposób podania:
Kroki wykonania:
1.Bigos z kapusty kiszonej – przepis tradycyjny:
Na początku kapustę kiszoną trzeba opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wrzucić kapustę do garnka i zalać wodą, aby przykryła kapustę. Potem należy zagotować i odlać wodę. Do kapusty kiszonej powinno się dolać około szklankę wody. Bigos z kapusty kiszonej powinien być dobrze przyprawiony. W tym momencie należy dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, grzyby i suszone śliwki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni trzeba rozgrzać smalec i zeszklić cebulę. A następnie wrzucić do kapusty kiszonej.2.Karkówkę i łopatkę umyć i pokroić w kostkę. Boczek wędzony i kiełbasę śląską trzeba pokroić w kostkę. Na patelni (tej samej, na której była smażona cebula) powinno się dodać smalec. W tym czasie należy smażyć na rumiano: karkówkę, łopatkę, boczek i kiełbasę. Usmażone mięso dorzucić do kapusty kiszonej z przyprawami.
3.Bigos tradycyjny z kiszonej kapusty należy dusić około godziny. Następnie należy dodać sól, pieprz wraz ze słodką i ostrą papryką. Dobry bigos z kiszonej kapusty trzeba gotować jeszcze przez godzinę. Zimny bigos z kiszonej kapusty trzeba schować do lodówki. Następnego dnia gotować jeszcze raz godzinę. Bigos z łopatki wieprzowej jest gotowy.
Porady
Polecamy też ten przepis na bigos
Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty?
Bigos z kiszonej kapusty to także okazja do użycia garnków o grubym nieprzywierającym dnie. Najlepiej sprawdzi się garnek żeliwny, ale tradycyjne garnki emaliowane również znajdą swoje zastosowanie. Ważne, aby bigos z kiszonej kapusty mógł być dokładnie mieszany i podważany od spodu. Gdy robimy bigos z kiszonej kapusty, to warto go podlewać w trakcie duszenia wodą, sokiem z kiszonej kapusty, a nawet odrobiną czerwonego wina.
Bigos z kiszonej kapusty nabiera odświętnego charakteru poprzez dodanie do niego suszonych śliwek. Jednak zdarzają się przepisy proponujące śliwki wędzone, które sprawiają, że bigos z kiszonej kapusty jest jeszcze bardziej treściwy i posiada intensywny aromat. Zdecydowanie ten składnik jest dla osób odważnych. Charakterystyczny dymny smak i zapach sprawia, że jest to produkt dla prawdziwych smakoszy. Podczas wybierania śliwek warto też zwrócić uwagę, aby nie były one kandyzowane. Nadmiar cukru zepsuje smak tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty.
Notka redakcyjna
Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty?
Najczęściej bigos z kiszonej kapusty doprawiany jest majerankiem, zielem angielskim, czarnym pieprzem, liściem laurowym, jałowcem i kminkiem. Dodatkowo smak bigosu z łopatki wieprzowej zostanie podkreślony poprzez użycie np.: przecieru pomidorowego. Czasem, zamiast kminku można poeksperymentować z dodatkiem kuminu (kminu rzymskiego). Bigos z kapusty kiszonej to także okazja do wypróbowania różnych gatunków mięs. Na przykład świetnym składnikiem do bigosu jest dziczyzna. Używając mięsa z dzika lub sarny, jeszcze bardziej podkreślimy odświętny charakter dania.
Podobne przepisy

Domowy pyszny bigos - następnego dnia odgrzany smakuje jeszcze lepiej.
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty

SMACZNE TRADYCYJNE POLSKIE DANIE....
BIGOS Z KISZONEJ KAPUSTY.....PODANY W LIŚCIACH KAPUSTY...

Przygotowanie: 20 minut Porcja: 100 kcal
Surówka z kiszonej kapusty

BIGOS Z BIAŁEJ KAPUSTY **

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 45 minut Porcja: 400 kcal Składniki na 6 porcji
Bigos z czerwonej kapusty

Taki domowy bigos jest najlepszy :)
Bigos z kiszonej kapusty na ostro

KOTLETY Z KISZONEJ KAPUSTY
