Bigos z kiszonej kapusty

Pyszny tradycyjny bigos z kiszonej kapusty to sposób na wykorzystanie wielu rodzajów wędlin, mięs, przypraw i suszonych grzybów. Doskonale sprawdzają się intensywne w smaku kiełbasy, suszone grzyby leśne a nawet odrobina słodkiej papryki w proszku. Bigos z kiszonej kapusty to charakterystyczne polskie danie znane na całym świecie. Bigos z kapusty kiszonej najczęściej podawany jest w okresie Bożego Narodzenia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przepis na bigos z kapusty kiszonej wykorzystywać przez cały rok. Podpowiadamy, jak zrobić bigos z kiszonej kapusty. 

dodany przez: Duusiak

dania mięsne

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.31 z 219 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cebula-krojenie-iStock (1) 1. Bigos z kapusty kiszonej – przepis tradycyjny:
    Na początku kapustę kiszoną trzeba opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wrzucić kapustę do garnka i zalać wodą, aby przykryła kapustę. Potem należy zagotować i odlać wodę. Do kapusty kiszonej powinno się dolać około szklankę wody. Bigos z kapusty kiszonej powinien być dobrze przyprawiony. W tym momencie należy dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, grzyby i suszone śliwki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni trzeba rozgrzać smalec i zeszklić cebulę. A następnie wrzucić do kapusty kiszonej.
  • lisc-laurowy-iStock 2. Karkówkę i łopatkę umyć i pokroić w kostkę. Boczek wędzony i kiełbasę śląską trzeba pokroić w kostkę. Na patelni (tej samej, na której była smażona cebula) powinno się dodać smalec. W tym czasie należy smażyć na rumiano: karkówkę, łopatkę, boczek i kiełbasę. Usmażone mięso dorzucić do kapusty kiszonej z przyprawami.
  • iStock-sliwki-suszone- 3. Bigos tradycyjny z kiszonej kapusty należy dusić około godziny. Następnie należy dodać sól, pieprz wraz ze słodką i ostrą papryką. Dobry bigos z kiszonej kapusty trzeba gotować jeszcze przez godzinę. Zimny bigos z kiszonej kapusty trzeba schować do lodówki. Następnego dnia gotować jeszcze raz godzinę. Bigos z łopatki wieprzowej jest gotowy.

Porady

Polecamy też ten przepis na bigos

Jak zrobić bigos z kiszonej kapusty?

Bigos z kiszonej kapusty to także okazja do użycia garnków o grubym nieprzywierającym dnie. Najlepiej sprawdzi się garnek żeliwny, ale tradycyjne garnki emaliowane również znajdą swoje zastosowanie. Ważne, aby bigos z kiszonej kapusty mógł być dokładnie mieszany i podważany od spodu. Gdy robimy bigos z kiszonej kapusty, to warto go podlewać w trakcie duszenia wodą, sokiem z kiszonej kapusty, a nawet odrobiną czerwonego wina.

Bigos z kiszonej kapusty nabiera odświętnego charakteru poprzez dodanie do niego suszonych śliwek. Jednak zdarzają się przepisy proponujące śliwki wędzone, które sprawiają, że bigos z kiszonej kapusty jest jeszcze bardziej treściwy i posiada intensywny aromat. Zdecydowanie ten składnik jest dla osób odważnych. Charakterystyczny dymny smak i zapach sprawia, że jest to produkt dla prawdziwych smakoszy. Podczas wybierania śliwek warto też zwrócić uwagę, aby nie były one kandyzowane. Nadmiar cukru zepsuje smak tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty.

Notka redakcyjna

Jakie przyprawy do bigosu z kiszonej kapusty?

Najczęściej bigos z kiszonej kapusty doprawiany jest majerankiem, zielem angielskim, czarnym pieprzem, liściem laurowym, jałowcem i kminkiem. Dodatkowo smak bigosu z łopatki wieprzowej zostanie podkreślony poprzez użycie np.: przecieru pomidorowego. Czasem, zamiast kminku można poeksperymentować z dodatkiem kuminu (kminu rzymskiego).  Bigos z kapusty kiszonej to także okazja do wypróbowania różnych gatunków mięs. Na przykład świetnym składnikiem do bigosu jest dziczyzna. Używając mięsa z dzika lub sarny, jeszcze bardziej podkreślimy odświętny charakter dania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy