Bigos z kiszonej kapusty to sposób na wykorzystanie wielu rodzajów wędlin, mięs, przypraw i suszonych grzybów. Doskonale sprawdzają się intensywne w smaku kiełbasy, suszone grzyby leśne, a nawet odrobina słodkiej papryki w proszku. To tradycyjne polskie danie z kapusty znane na całym świecie, jest to potrawa całoroczna, choć jednoznacznie kojarzona z Bożym Narodzeniem.
Bigos z kiszonej kapusty / fot. StockFood
(średnia 4.28 z 225 głosów)
Przygotowanie kapusty kiszonej: kapustę płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, tak żeby przykryła kapustę. Po zagotowaniu odlewamy wodę. W tym momencie należy dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, grzyby i suszone śliwki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy cebulę do zeszklenia. Dodajemy do kapusty kiszonej.
Przygotowanie mięsa: karkówkę i łopatkę myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z boczkiem wędzonym i kiełbasą. Na patelnię (tą samą, na której była smażona cebula) dodajemy smalec - smażymy mięso na rumiano. Usmażone mięso dorzucić do kapusty kiszonej z przyprawami.
Czas gotowania: bigos tradycyjny z kiszonej kapusty należy dusić około godziny. Następnie należy dodać sól, pieprz wraz ze słodką i ostrą papryką. Po dodaniu przypraw dusimy kolejną godzinę. Pozostawiamy do wystudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Następnego dnia bigos gotujemy jeszcze przez godzinę, często mieszając.
Porady
Bigos z kiszonej kapusty dusi się długo, dlatego warto przygotowywać go w garnku o grubym nieprzywierającym dnie. Najlepiej sprawdzi się żeliwny, ale emaliowane również znajdą swoje zastosowanie.
Ważne jest częste i dokładne mieszanie bigosu z kapusty. W razie potrzeby można podlewać go niewielką ilością wody lub soku z kapusty kiszonej. Jednak z tym drugim trzeba uważać, żeby bigos świąteczny nie zrobił się zbyt kwaśny.
Przepis na bigos z kiszonej kapusty można wzbogacić o czerwone wino, w ten sposób uszlachetnimy smak tej potrawy.
Najlepiej smakuje przygotowany kilka dni przed świętami i wielokrotnie odgrzewany.
Nieodzownym składnikiem bigosu wigilijnego są suszone śliwki. Dla podkreślenia smaku można użyć śliwek wędzonych. Choć ten składnik jest dla osób odważnych. Charakterystyczny dymny smak i zapach sprawiają, że jest to produkt dla prawdziwych smakoszy. Warto zwrócić też uwagę na ich skład i wybierać te, które nie są siarkowane. Kandyzowane z kolei mają dużo cukru, który może zepsuć smak tradycyjnego bigosu z kiszonej kapusty. Ważnym elementem jest też olej lniany, który podkreśla smak potrawy.
Bigos z kapusty kiszonej to także okazja do wypróbowania różnych gatunków mięs. Na przykład świetnym składnikiem do bigosu jest dziczyzna. Używając mięsa z dzika lub sarny, jeszcze bardziej podkreślimy odświętny charakter dania.
Najczęściej bigos z kiszonej kapusty doprawiany jest majerankiem, zielem angielskim, czarnym pieprzem, liściem laurowym, jałowcem i kminkiem. Dodatkowo smak bigosu z łopatki wieprzowej zostanie podkreślony poprzez użycie np.: przecieru pomidorowego. Czasem, zamiast kminku można poeksperymentować z dodatkiem kuminu (kminu rzymskiego).
Komentarze