Garnek warzyw z klopsikami

Garnek warzyw z klopsikami to smaczna propozycja, która pozwala zachować smak lata na dłużej. W zimie warto korzystać z warzyw korzeniowych, kapustnych i ogromnej ilości mrożonek, które pozwolą zachować świeży smak. Niech was nie przestraszy dodatek tatara wołowego. Z tego mięsa powstaną aromatyczne pulpeciki. Garnek warzyw z klopsikami to danie, które wykonasz w jednym garnku.

Dania jednogarnkowe

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 199 głosów)

Kroki wykonania:

  • klopsiki-tatar-iStock1.Mięso mielone wołowe wyrabiamy z białkiem, bułką tartą, posiekaną natką i cebulą oraz solą, pieprzem i gałką do smaku. Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, odkładamy.
  • cebula-krojenie-iStock2.Kapustę szatkujemy, obrane marchewki, selera i ziemniaki kroimy w kostkę; wszystkie warzywa mieszamy z imbirem i lubczykiem. Mięsne kulki obsmażamy na oleju, dokładamy warzywa, podlewamy ok. 1/2 szklanki wody, dusimy pod przykryciem ok. 10 min.
  • klopsiki-z-natka-pietruszki-iStock3.Dodajemy pokrojone dymki, dusimy jeszcze 5–8 min, przyprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy natką.

Porady

Do wykonania klopsików użyto tatara wołowego. W składnikach opisaliśmy jako mięso mielone wołowe. 

Notka redakcyjna

Potrawa idealna do zamrażania i podgrzewania. Garnek warzyw z klopsikami można też przygotować w piekarniku. Nabiorą wtedy jeszcze głębszego, intensywniejszego smaku. Potrawę można podawać z ulubioną kaszą np. gryczaną. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy