Brukselki z patelni z masłem orzechowo-pomarańczowyym to danie wręcz wykwintne. W tej wersji jedzą ją nawet osoby, które otwarcie deklarują niechęć wobec brukselki. Jej charakterystyczny smak jest przytłumiony intensywnym w smaku, lekko słodkim masłem. Może być traktowana jako lekkie samodzielne danie, ale jest też świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Brukselka smażona z masłem i groszkiem zielonym sprawdza się w czasie wszelkich uroczystości rodzinnych, nawet w święta.
www.bbcgoodfood.com
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: masło wyjmujemy z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem gotowania. Średnią pomarańczę myjemy, sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Drobno ścieramy z niej skórkę. Orzechy laskowe (najlepiej zblanszowane) prażymy na suchej patelni i siekamy bądź mielimy.
Masło orzechowe: do miseczki przekładamy miękkie masło, skórkę pomarańczową, orzechy laskowe i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy do połączenia składników. Można to zrobić 2-3 dni wcześniej i trzymać masło pod przykryciem w lodówce.
Brukselki: myjemy je, usuwamy zewnętrzne liście (jeśli jest taka potrzeba) i odcinamy twardą końcówkę. Wszystkie kroimy na pół, jeśli są bardzo małe możemy zostawić je w całości. Do sporego garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, solimy. Dodajemy brukselki, woda musi się ponownie zagotować. Przykrywamy garnek i odmierzamy 4-5 minut. Wsypujemy mrożony groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie odlewamy warzywa.
Podsmażanie: brukselki i groszek przekładamy na patelnię, dodajemy masło orzechowo pomarańczowe, mieszamy aż do całkowitego roztopienia się masła. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Brukselki z patelni przekładamy do ogrzanego naczynia przeznaczonego do serwowania potraw.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/brussels-sprouts-hazelnut-orange-butter
Kalorie: 156
Węglowodany: 7
Tłuszcz: 12
Błonnik: 6
Białko: 6
Tłuszcz nasycony: 5
Komentarze