Bakłażan - przepisy i właściwości

206 przepisów

Bakłażan to roślina jadalna z rodziny psiankowatych, pochodząca z Indii, Arabii i Afryki. Występuje również pod takimi nazwami jak oberżyna, psianka podłużna oraz jajko krzewiaste. Wyglądem przypomina cukinię, lecz pod wieloma względami różni się od niej pod względem walorów smakowych i zdrowotnych. Przedstawiamy zatem właściwości bakłażana, a także proponujemy przepisy na potrawy z jego użyciem.

Bakłażan - przepisy i właściwości

Bakłażan - właściwości

Bakłażan jest rośliną stosunkowo ubogą w witaminy, węglowodany, białko i tłuszcz. Stanowi natomiast cenne źródło wielu minerałów, takich jak zwłaszcza potas, żelazo oraz magnez.Warzywo to nie zawiera wielu kalorii, dlatego sprawdza się świetnie u osób na dietach odchudzających. Tym bardziej, że pozwala dostarczyć do organizmu sporo wspomagającego trawienie błonnika pokarmowego.

Osoby regularnie spożywające dania z bakłażana mają lepiej ukrwione oczy i rzadziej zapadają na schorzenia wzroku. Za sprawą sporej zawartości potasu, bakłażan wspomaga także funkcjonowanie układu krwionośnego.

Bakłażany same w sobie nie posiadają wyrazistego smaku ani aromatu. Dlatego należy łączyć je w kuchni z przyprawami i innymi produktami – warzywami, mięsem czy ciastem.

Jak przyrządzić bakłażana?

Potrawy z bakłażana będą pyszne pod warunkiem, że zostanie usunięta charakterystyczna goryczka tego warzywa. W tym celu wystarczy go posolić po pokrojeniu, następnie odstawić na około 30 minut, po czym opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.Osolony bakłażan będzie również mniej twardy, a tym samym łatwiejszy do spożycia oraz mniej ciężkostrawny. Czynność ta pozwala również ograniczyć ilość tłuszczu pochłanianego przez tę roślinę podczas smażenia.

Nie istnieje jedna właściwa odpowiedź na pytanie, czy bakłażan się obiera. Wszystko będzie zależeć od tego, jaką potrawę chcemy przygotować.Obieranie będzie uzasadnione, jeżeli np. chcemy dodać to warzywo do sałatki.Pieczony czy smażony bakłażan nie wymaga obierania.

Dania z bakłażana będą smakować wybornie, jeżeli wykorzystamy świeżą roślinę – połyskującą, sprężystą, o wyraźnie fioletowej i gładkiej skórce. Nie jest natomiast wskazane wybieranie warzywa o żółtej, niebieskiej czy brązowej skórce. Nie powinna być ona ponadto pomarszczona ani popękana. Bakłażan może być przechowywany w lodówce maksymalnie przez 7 dni.

Jak smażyć bakłażana?

Bakłażan pochłania podczas smażenia sporą ilość tłuszczu. Można ten efekt zminimalizować, jeżeli wcześniej pokroimy warzywo na plastry i posypiemy solą. Przed położeniem na patelnię należy również pamiętać o jego dokładnym osuszeniu. W przeciwnym razie olej może można pryskać. Po zakończeniu smażenia zalecane jest przełożenie bakłażana na papierowy ręcznik, który będzie w stanie wchłonąć nadmiar tłuszczu.

Bakłażany nadają się również do pieczenia i grillowania. Przed włożeniem do piekarnika warto pamiętać o posmarowaniu ich z obu stron tłuszczem, aby nie wyszły przesuszone.

Bakłażan - pomysły na potrawy

Zastanawiasz się, co zrobić z bakłażana? Roślina ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją jeść na surowo w sałatkach, a także poddawać różnego typu obróbce termicznej – smażeniu, pieczeniu, duszeniu, grillowaniu czy gotowaniu.Świetnie smakuje w wersji faszerowanej, a także jako składnik past i dipów. Przedstawiamy kilka inspiracji na przepisy z bakłażana. 

Pomidory faszerowane bakłażanami

Pyszny obiad z bakłażanem, który smakuje zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Wychodzi aromatyczny, jeżeli zgodnie z przepisem obficie zostanie posypany różnymi przyprawami. Pomidory faszerowane bakłażanem pięknie prezentują się na stole.

Bakłażany faszerowane wołowiną i granatem

Jest to przepis na orzeźwiającą letnią kolację. Bakłażany po niedługim duszeniu należy obficie posypać nasionami owocu granatu. Faszerowane w ten sposób bakłażany świetnie sprawdzą się podczas pikniku czy obiadu podawanego w ogrodzie w samym środku upalnego lata. 

Tagliatelle z bakłażanem

Duszona potrawa z makaronem tagliatelle i parmezanem. Jest to doskonały pomysł na prosty oraz szybki obiad z bakłażanem. Można go podawać zarówno na niedzielę, jak i na co dzień. 

Bakłażany z grochem i pomidorami

Bakłażany w tej wersji to doskonała propozycja dla osób ograniczających w swojej diecie spożycie mięsa i glutenu. Potrawa jest wyjątkowo pożywna, ponieważ w składzie znajdują się orzechy laskowe i rodzynki.

Artykuły powiązane

Szaszłyki cielęce ze szparagami i szynką
30.07.2020

Najlepsze szaszłyki na grilla - proste przepisy na dania i świetne sosy

Nie tylko kiełbasa i karkówka królują na ruszcie - zrób szaszłyki na grilla i oczaruj gości. Nie poprzestawaj na przetykaniu kawałków kurczaka papryką i cebulą - nasze przepisy pozwolą ci łatwo zrobić coś pyszniejszego i ciekawszego. Przy okazji serwujemy kilka sosów do dań z grilla - na przykład pyszny sos miętowy! Szaszłyk z grilla to nieodłączna część letnich imprez pod chmurką.

tempura-slider
29.07.2020

Tempura – sztuka przygotowania dań

Tempura to coś, co skradnie wasze serca. Japończycy uwielbiają przyrządzać w ten sposób warzywa, ryby czy owoce morza, obtoczone w delikatnym cieście i smażone w głębokim tłuszczu. Tempura zachowuje smak produktów, nadając im przyjemną chrupkość. Jak zrobić w ją w domu? Tempura w naszym poradniku gotowania nie będzie mieć przed Wami tajemnic!

Andora
17.05.2020

Andora – jeden z najmniej odkrytych krajów Europy

Księstwo Andory trudno znaleźć na mapie, bo to kraj wielkości Warszawy, wciśnięty między Francję i Hiszpanię. Warto się tam wybrać, aby poszusować na nartach lub desce, odpocząć w luksusowym spa i skosztować wyśmienitej kuchni. Wyjątkowość andorskiej kuchni wynika z połączenia naturalnej prostoty dań pasterskich z katalońską tradycją i francuską finezją. Dodatkowo każda niemal restauracja oferuje własne wariacje rozmaitych potraw.

przechowywanie żywności w lodówce
04.05.2020

Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.

Warzywa z grilla
29.04.2020

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?

spaghetti
28.04.2020

Przepis na spaghetti z warzywami

Spaghetti to jedno z najprostszych do zrobienia dań, a jednocześnie uwielbiane przez dzieci. Cały sekret polega na tym, żeby w tym daniu "przemycić" jak najwięcej zdrowych warzyw. Nam się to udało. Zobacz przepis wideo, jak w łatwy sposób można zrobić zdrowe i pyszne spaghetti z warzywami, które będzie uwielbiane również przez najmłodszych!

mrozenie
15.03.2020

Zapasy jedzenia w domu - jak przechowywać chleb, jak mrozić ser i co zrobić z warzywami

Zapasy jedzenia w domu to aktualna sytuacja, która dotyczy wielu polskich domów ze względu na panującą pandemię. Wielu z nas w panice kupiło mnóstwo produktów spożywczych. Co dalej? Co zrobić, kiedy zostaniemy w domu z mnóstwem produktów o różnym terminie ważności? Jak uniknąć marnowania jedzenia i jak maksymalnie przedłużyć termin do spożycia niektórych z nich?

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

weganskie-lider
18.10.2019

Wege przepisy - sprawdzamy nowości wydawnicze jesień 2019

Wegetariańska kuchnia i przepisy na warzywa podbijają polskie stoły. Coraz częściej ograniczamy ilość mięsa w diecie, stawiając na wartościowe posiłki na bazie kasz, strączków, nabiału i warzyw. Niektórzy idą o krok dalej - kuchnia wegańska, czyli wyłączenie produktów pochodzenia zwierzęcego ma coraz więcej fanów. I to widać w trendach na książki kulinarne. Na rynku regularnie pojawiają się nowości wydawnicze pełne wege przepisów. W cyklu Kulturalnie kulinarnie przeglądamy najnowsze pozycje.

Zero waste w kuchni
01.08.2019

Julian Karewicz i pyszne sposoby zero waste w kuchni

O trendzie zero waste słychać z każdej strony. Początkowe hasło "resztki" przerodziło się już w rozsądne podejście, jak kupować i gotować, aby tych resztek nie zostawiać i nie wyrzucać jedzenia, które można ciekawie wykorzystać. Szef kuchni Julian Karewicz podpowiedział nam kilka trików na zero waste na co dzień.