Bakłażan - przepisy i właściwości

152 przepisów

baklazan-grillowany

Bakłażan to roślina jadalna z rodziny psiankowatych, pochodząca z Indii, Arabii i Afryki. Występuje również pod takimi nazwami jak oberżyna, psianka podłużna oraz jajko krzewiaste. Wyglądem przypomina cukinię, lecz pod wieloma względami różni się od niej pod względem walorów smakowych i zdrowotnych. Przedstawiamy zatem właściwości bakłażana, a także proponujemy przepisy na potrawy z jego użyciem.

Bakłażan - właściwości

Bakłażan jest rośliną stosunkowo ubogą w witaminy, węglowodany, białko i tłuszcz. Stanowi natomiast cenne źródło wielu minerałów, takich jak zwłaszcza potas, żelazo oraz magnez. Warzywo to nie zawiera wielu kalorii, dlatego sprawdza się świetnie u osób na dietach odchudzających. Tym bardziej, że pozwala dostarczyć do organizmu sporo wspomagającego trawienie błonnika pokarmowego.

Osoby regularnie spożywające dania z bakłażana mają lepiej ukrwione oczy i rzadziej zapadają na schorzenia wzroku. Za sprawą sporej zawartości potasu, bakłażan wspomaga także funkcjonowanie układu krwionośnego.

Bakłażany same w sobie nie posiadają wyrazistego smaku ani aromatu. Dlatego należy łączyć je w kuchni z przyprawami i innymi produktami – warzywami, mięsem czy ciastem.

Jak przyrządzić bakłażana?

Potrawy z bakłażana będą pyszne pod warunkiem, że zostanie usunięta charakterystyczna goryczka tego warzywa. W tym celu wystarczy go posolić po pokrojeniu, następnie odstawić na około 30 minut, po czym opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Osolony bakłażan będzie również mniej twardy, a tym samym łatwiejszy do spożycia oraz mniej ciężkostrawny. Czynność ta pozwala również ograniczyć ilość tłuszczu pochłanianego przez tę roślinę podczas smażenia.

Nie istnieje jedna właściwa odpowiedź na pytanie, czy bakłażan się obiera. Wszystko będzie zależeć od tego, jaką potrawę chcemy przygotować. Obieranie będzie uzasadnione, jeżeli np. chcemy dodać to warzywo do sałatki. Pieczony czy smażony bakłażan nie wymaga obierania.

Dania z bakłażana będą smakować wybornie, jeżeli wykorzystamy świeżą roślinę – połyskującą, sprężystą, o wyraźnie fioletowej i gładkiej skórce. Nie jest natomiast wskazane wybieranie warzywa o żółtej, niebieskiej czy brązowej skórce. Nie powinna być ona ponadto pomarszczona ani popękana. Bakłażan może być przechowywany w lodówce maksymalnie przez 7 dni.

Jak smażyć bakłażana?

Bakłażan pochłania podczas smażenia sporą ilość tłuszczu. Można ten efekt zminimalizować, jeżeli wcześniej pokroimy warzywo na plastry i posypiemy solą. Przed położeniem na patelnię należy również pamiętać o jego dokładnym osuszeniu. W przeciwnym razie olej może można pryskać. Po zakończeniu smażenia zalecane jest przełożenie bakłażana na papierowy ręcznik, który będzie w stanie wchłonąć nadmiar tłuszczu.

Bakłażany nadają się również do pieczenia i grillowania. Przed włożeniem do piekarnika warto pamiętać o posmarowaniu ich z obu stron tłuszczem, aby nie wyszły przesuszone.

Bakłażan - pomysły na potrawy

Zastanawiasz się, co zrobić z bakłażana? Roślina ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją jeść na surowo w sałatkach, a także poddawać różnego typu obróbce termicznej – smażeniu, pieczeniu, duszeniu, grillowaniu czy gotowaniu. Świetnie smakuje w wersji faszerowanej, a także jako składnik past i dipów. Przedstawiamy kilka inspiracji na przepisy z bakłażana. 

Pomidory faszerowane bakłażanami

Pyszny obiad z bakłażanem, który smakuje zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Wychodzi aromatyczny, jeżeli zgodnie z przepisem obficie zostanie posypany różnymi przyprawami. Pomidory faszerowane bakłażanem pięknie prezentują się na stole.

Bakłażany faszerowane wołowiną i granatem

Jest to przepis na orzeźwiającą letnią kolację. Bakłażany po niedługim duszeniu należy obficie posypać nasionami owocu granatu. Faszerowane w ten sposób bakłażany świetnie sprawdzą się podczas pikniku czy obiadu podawanego w ogrodzie w samym środku upalnego lata. 

Tagliatelle z bakłażanem

Duszona potrawa z makaronem tagliatelle i parmezanem. Jest to doskonały pomysł na prosty oraz szybki obiad z bakłażanem. Można go podawać zarówno na niedzielę, jak i na co dzień. 

Bakłażany z grochem i pomidorami

Bakłażany w tej wersji to doskonała propozycja dla osób ograniczających w swojej diecie spożycie mięsa i glutenu. Potrawa jest wyjątkowo pożywna, ponieważ w składzie znajdują się orzechy laskowe i rodzynki.