Bakłażan - przepisy i właściwości
173 przepisów

Bakłażan to roślina jadalna z rodziny psiankowatych, pochodząca z Indii, Arabii i Afryki. Występuje również pod takimi nazwami jak oberżyna, psianka podłużna oraz jajko krzewiaste. Wyglądem przypomina cukinię, lecz pod wieloma względami różni się od niej pod względem walorów smakowych i zdrowotnych. Przedstawiamy zatem właściwości bakłażana, a także proponujemy przepisy na potrawy z jego użyciem.
Bakłażan - przepisy i właściwości

Pulpeciki z bakłażana z kremem z pieczonego czosnku to włoska propozycja na danie z warzywnymi kulkami. W tym przepisie z pewnością zaskoczy smak dodatku, czyli kremu puree z pieczonego czosnku. Niczym grecka skordalia, ale w wersji włoskiej, zrobi wrażenie na domownikach i gościach przy stole. Wypróbujcie przepis autorstwa Cristiny Catese z Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Pulpeciki z bakłażana z kremem z pieczonego czosnku

Sycące dania z warzyw to popisowe propozycje Dominiki Wójciak. W najnowszej książce "Prosto, pysznie, do pudełka" znalazły się m.in. faszerowane bakłażany z rodzynkami, pesto i kaszą lub makaronem.
Faszerowane bakłażany. Prosty przepis na idealny lunchbox

Rabarbar tylko na słodko? Skądże znowu! Jest świetnym dodatkiem do dań wytrawnych - do mięs, serów lub warzyw - tak jak w tej kanapce.
Kanapka warzywna z rabarbarem

Grillowany bakłażan z sosem tahini to pyszna przekąska lub lekki wegetariański obiad. Zdrowe, niskokaloryczne danie jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.
Grillowany bakłażan z sosem tahini i granatem

Grillowana pierś z farszem warzywnym i serem kozim.Podana na sałatce tworzy wykwintny,lekki obiad.
Grillowane koperty drobiowe z warzywami podane na sałatce z botwinki

Wegetariańska propozycja na obiad z piekarnika, czyli pomidory faszerowane bakłażanami. Nie tylko pysznie smakują, ale też pięknie prezentują się na talerzach.
Pomidory faszerowane bakłażanami

Bakłażany faszerowane wołowiną i granatem to łatwy przepis na letnią kolację. Spróbuj bakłażany faszerowane wołowiną i granatem na spotkanie w gronie znajomych.
Bakłażany faszerowane wołowiną i granatem

Pomidory faszerowane - propozycja na lekki obiad lub pyszną kolację. Do farszu dodajemy oliwki, bakłażana, chrupiące orzeszki piniowe i parmezan. Całość doprawiamy sporą ilością ziół.
Pomidory faszerowane oliwkami

Faszerowane bakłażany w słoiku.
Faszerowane bakłażany na mezze

Sałatka ze skorzonery, bakłażana i jarmużu, z winegretem kaparowym to pożywne danie na weekend. Ananas nadaje soczystości, a skorzonera z rozmarynem kusi leśnymi nutami zapachowymi. Jarmuż to składnik bogaty w antyoksydanty, więc spowalnia procesy starzenia. Sałatka ze skorzonery, bakłażana i jarmużu, z winegretem kaparowym to danie, które zachwyci każdego smakosza.
Sałatka ze skorzonery, bakłażana i jarmużu, z winegretem kaparowym

Czasami pragniemy wymyślić i zjeść coś na smacznie i szybko...
Tagliatelle z bakłażanem

Przepis na nadziewane patisony
Patisony nadziewane

PRAGNIESZ, ABY NA TWOIM STOLE WIGILIJNYM POJAWIŁY SIE WYJĄTKOWE POTRAWY, ALE BRAK CI INSPIRACJI? OTO PROPOZYCJA TOBIASZA DZIURY, SZEFA ZMIANY RESTAURACJI "PONIDZIE" SŁONECZNY ZDRÓJ.
Polędwica z dorsza na glazurowanym rabarbarze z dodatkiem pianki buraczanej i warzywek

Babka z cukinii z szynką to bardzo wykwintna propozycja na spotkania w gronie znajomych. Dodatek wina podkreśla smak. Spróbujcie babki z cukinią z szynką.
Babka z cukinii z szynką

Placki z bakłażanem, kaszą gryczaną i oscypkiem to łatwe i sycące danie bez dodatku mięsa. Z sałatką lub sosem pomidorowym będą pomysłem na pełnowartościowy obiad.
Placki z bakłażanem, kaszą gryczaną i oscypkiem

Farfalle z warzywami, kiełbasą i boczkiem to sycące danie makaronowe na zimne dni. Spróbujcie kokardek makaronowych na obiad w rodzinnym gronie.
Farfalle z warzywami, kiełbasą i boczkiem

moje ulubione żołądki drobiowe
Żołądki z suszonymi pomidorami
Inne z kolekcji: Warzywa
- biała rzodkiew
- bób
- brokuły
- brukiew
- brukselka
- buraki
- cebula
- chrzan
- ciecierzyca
- cukinia
- cykoria
- dynia
- fasola
- fenkuł (koper włoski)
- groszek
- jarmuż
- kabaczek
- kalafior
- kalarepa
- kapary
- kapusta
- karczochy
- kiełki
- kolendra
- koperek
- kukurydza
- marchewka
- mrożone warzywa
- ogórek
- oliwki
- papryka
- pasternak
- patison
- pietruszka
- pomidor
- por
- rabarbar
- roszponka
- rukola
- rzepa
- rzodkiewka
- sałata
- seler
- soczewica
- soja
- szczaw
- szczypiorek
- szparagi
- szpinak
- włoszczyzna
- ziemniaki
- koper
- skorzonera
Bakłażan - właściwości
Bakłażan jest rośliną stosunkowo ubogą w witaminy, węglowodany, białko i tłuszcz. Stanowi natomiast cenne źródło wielu minerałów, takich jak zwłaszcza potas, żelazo oraz magnez.Warzywo to nie zawiera wielu kalorii, dlatego sprawdza się świetnie u osób na dietach odchudzających. Tym bardziej, że pozwala dostarczyć do organizmu sporo wspomagającego trawienie błonnika pokarmowego.
Osoby regularnie spożywające dania z bakłażana mają lepiej ukrwione oczy i rzadziej zapadają na schorzenia wzroku. Za sprawą sporej zawartości potasu, bakłażan wspomaga także funkcjonowanie układu krwionośnego.
Bakłażany same w sobie nie posiadają wyrazistego smaku ani aromatu. Dlatego należy łączyć je w kuchni z przyprawami i innymi produktami – warzywami, mięsem czy ciastem.
Jak przyrządzić bakłażana?
Potrawy z bakłażana będą pyszne pod warunkiem, że zostanie usunięta charakterystyczna goryczka tego warzywa. W tym celu wystarczy go posolić po pokrojeniu, następnie odstawić na około 30 minut, po czym opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.Osolony bakłażan będzie również mniej twardy, a tym samym łatwiejszy do spożycia oraz mniej ciężkostrawny. Czynność ta pozwala również ograniczyć ilość tłuszczu pochłanianego przez tę roślinę podczas smażenia.
Nie istnieje jedna właściwa odpowiedź na pytanie, czy bakłażan się obiera. Wszystko będzie zależeć od tego, jaką potrawę chcemy przygotować.Obieranie będzie uzasadnione, jeżeli np. chcemy dodać to warzywo do sałatki.Pieczony czy smażony bakłażan nie wymaga obierania.
Dania z bakłażana będą smakować wybornie, jeżeli wykorzystamy świeżą roślinę – połyskującą, sprężystą, o wyraźnie fioletowej i gładkiej skórce. Nie jest natomiast wskazane wybieranie warzywa o żółtej, niebieskiej czy brązowej skórce. Nie powinna być ona ponadto pomarszczona ani popękana. Bakłażan może być przechowywany w lodówce maksymalnie przez 7 dni.
Jak smażyć bakłażana?
Bakłażan pochłania podczas smażenia sporą ilość tłuszczu. Można ten efekt zminimalizować, jeżeli wcześniej pokroimy warzywo na plastry i posypiemy solą. Przed położeniem na patelnię należy również pamiętać o jego dokładnym osuszeniu. W przeciwnym razie olej może można pryskać. Po zakończeniu smażenia zalecane jest przełożenie bakłażana na papierowy ręcznik, który będzie w stanie wchłonąć nadmiar tłuszczu.
Bakłażany nadają się również do pieczenia i grillowania. Przed włożeniem do piekarnika warto pamiętać o posmarowaniu ich z obu stron tłuszczem, aby nie wyszły przesuszone.
Bakłażan - pomysły na potrawy
Zastanawiasz się, co zrobić z bakłażana? Roślina ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją jeść na surowo w sałatkach, a także poddawać różnego typu obróbce termicznej – smażeniu, pieczeniu, duszeniu, grillowaniu czy gotowaniu.Świetnie smakuje w wersji faszerowanej, a także jako składnik past i dipów. Przedstawiamy kilka inspiracji na przepisy z bakłażana.
Pomidory faszerowane bakłażanami
Pyszny obiad z bakłażanem, który smakuje zarówno w wersji na zimno, jak i na ciepło. Wychodzi aromatyczny, jeżeli zgodnie z przepisem obficie zostanie posypany różnymi przyprawami. Pomidory faszerowane bakłażanem pięknie prezentują się na stole.
Bakłażany faszerowane wołowiną i granatem
Jest to przepis na orzeźwiającą letnią kolację. Bakłażany po niedługim duszeniu należy obficie posypać nasionami owocu granatu. Faszerowane w ten sposób bakłażany świetnie sprawdzą się podczas pikniku czy obiadu podawanego w ogrodzie w samym środku upalnego lata.
Tagliatelle z bakłażanem
Duszona potrawa z makaronem tagliatelle i parmezanem. Jest to doskonały pomysł na prosty oraz szybki obiad z bakłażanem. Można go podawać zarówno na niedzielę, jak i na co dzień.
Bakłażany z grochem i pomidorami
Bakłażany w tej wersji to doskonała propozycja dla osób ograniczających w swojej diecie spożycie mięsa i glutenu. Potrawa jest wyjątkowo pożywna, ponieważ w składzie znajdują się orzechy laskowe i rodzynki.
Artykuły powiązane
Zapasy jedzenia w domu - jak przechowywać chleb, jak mrozić ser i co zrobić z warzywami
Zapasy jedzenia w domu to aktualna sytuacja, która dotyczy wielu polskich domów ze względu na panującą pandemię. Wielu z nas w panice kupiło mnóstwo produktów spożywczych. Co dalej? Co zrobić, kiedy zostaniemy w domu z mnóstwem produktów o różnym terminie ważności? Jak uniknąć marnowania jedzenia i jak maksymalnie przedłużyć termin do spożycia niektórych z nich?
Kuchnia bałkańska nie tylko na wakacjach - Warszawa ma Ruza Roza
Doskonałe owoce morza, grillowane mięsa z jagnięciną na czele, chłodnik z orzechami włoskimi, a także ajran w dużych porcjach i rakija na lepsze trawienie po posiłku. Ruza Roza na warszawskiej Saskiej Kępie to miejsce dla fanów kuchni bałkańskiej - i nasz punkt obowiązkowy w cyklu "Smaczne miejsca".
Obiady czwartkowe dla dzieci - MasterChef Junior Gaja Suchocka i ratatouille
MasterChef Junior Gaja Suchocka, autorka książki kulinarnej "MasterChef Junior Piąta Polska Edycja Programu" specjalnie dla nas poleca przepis na ratatouille - klasyczne, jednogarnkowe, pyszne francuskie danie. Coś idealnego na obiad dla fanów warzyw!
Najlepsze szaszłyki na grilla - proste przepisy na dania i świetne sosy
Nie tylko kiełbasa i karkówka królują na ruszcie - zrób szaszłyki na grilla i oczaruj gości. Nie poprzestawaj na przetykaniu kawałków kurczaka papryką i cebulą - nasze przepisy pozwolą ci łatwo zrobić coś pyszniejszego i ciekawszego. Przy okazji serwujemy kilka sosów do dań z grilla - na przykład pyszny sos miętowy! Szaszłyk z grilla to nieodłączna część letnich imprez pod chmurką.
Tempura – sztuka przygotowania dań
Tempura to coś, co skradnie wasze serca. Japończycy uwielbiają przyrządzać w ten sposób warzywa, ryby czy owoce morza, obtoczone w delikatnym cieście i smażone w głębokim tłuszczu. Tempura zachowuje smak produktów, nadając im przyjemną chrupkość. Jak zrobić w ją w domu? Tempura w naszym poradniku gotowania nie będzie mieć przed Wami tajemnic!
Andora – jeden z najmniej odkrytych krajów Europy
Księstwo Andory trudno znaleźć na mapie, bo to kraj wielkości Warszawy, wciśnięty między Francję i Hiszpanię. Warto się tam wybrać, aby poszusować na nartach lub desce, odpocząć w luksusowym spa i skosztować wyśmienitej kuchni. Wyjątkowość andorskiej kuchni wynika z połączenia naturalnej prostoty dań pasterskich z katalońską tradycją i francuską finezją. Dodatkowo każda niemal restauracja oferuje własne wariacje rozmaitych potraw.
Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?
Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.
Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian
Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?
Przepis na spaghetti z warzywami
Spaghetti to jedno z najprostszych do zrobienia dań, a jednocześnie uwielbiane przez dzieci. Cały sekret polega na tym, żeby w tym daniu "przemycić" jak najwięcej zdrowych warzyw. Nam się to udało. Zobacz przepis wideo, jak w łatwy sposób można zrobić zdrowe i pyszne spaghetti z warzywami, które będzie uwielbiane również przez najmłodszych!
Dieta zgodna z grupą krwi
Parę lat temu bestsellerem okazała się książka „Jedz zgodnie z grupą krwi” Petera D’Adamo. Ekscytująca wizja, że możemy schudnąć, jedząc to, co dyktuje nasza grupa krwi, podbiła serca osób chcących się zdrowo odżywiać. Dieta zgodna z grupą krwi podaje najlepszych sposób odżywiania dla każdej grupy krwi przekazany w genach przez prapraprzodków. Jednak trzeba pamiętać, że badania naukowe nie potwierdziły tej teorii. Z tego powodu tekst artykułu należy traktować, jako ciekawą informację, jednak nie dostosowywać jej wskazań do codziennej diety, jeśli czujemy, że one nam nie służą.
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »