Bigos staropolski

Bigos tradycyjny to przepis na typowe polskie danie. Bigos staropolski to posiłek obfitujący w dodatek kiełbas, wędlin, wędzonego boczku i pieczystego. Sekret smaku to także dobra kapusta i przyprawy. Bigos tradycyjny zawiera także suszone grzyby, suszone wędzone śliwki i czerwone wino. Przepis na bigos staropolski to sposób na tradycyjny rodzinny obiad. 

dania mięsnebigos

Czas przygotowania:
240 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 224 głosów)

Kroki wykonania:

  • kapusta-krojona-iStock (1)1.Kapustę kroimy; przekładamy najlepiej do żeliwnego gara; zalewamy rosołem i sosami z pieczeni; gotujemy na małym ogniu ok. 50 min. Grzyby zalewamy zimną wodą; moczymy minimum 1 godz.; gotujemy; osączamy i kroimy w paski. Wywar z grzybów zachowujemy. Pieczone mięsa i boczek kroimy w kostkę; a kiełbasę w plasterki. Kiełbasę przesmażamy z boczkiem.
  • suszone-grzyby-fot.iStock-2.Cebule obieramy; siekamy i podsmażamy na smalcu. Śliwki przecinamy na pół; ew. usuwamy pestki. Do kapusty, na bigos staropolski, partiami dodajemy cebulę; grzyby z wywarem; mięso; wędliny i dusimy. Po pewnym czasie wkładamy śliwki; jałowiec; ziele angielskie; pieprz; liść laurowy; goździki; wlewamy wino i dusimy jeszcze ok. 1 godz. często mieszając. Możemy ewentualnie dosolić.
  • kielbasa-fot.iStock (1)3.Bigos staropolski najdoskonalej będzie smakował trzeciego dnia; po kilkakrotnym wystudzeniu (nawet przemrożeniu) i ponownym odgrzaniu. Dodatek w postaci 1–2 łyżek przecieru pomidorowego spowoduje; że bigos staropolski szybciej osiągnie smakową dojrzałość. W kuchni staropolskiej tej przyprawy nie stosowano; bo jej po prostu nie znano.

Porady

Przepis na bigos staropolski wykorzystał: 

  • szklanki madery, porto lub innego czerwonego wina
  • różnego rodzaju pieczone mięsa: wieprzowinę, wołowinę i dziczyznę wraz z sosami z pieczenia (świetnie sprawdzają się mięsa upieczone dzień wcześniej)
  • suszone, wędzone śliwki
  • opcjonalnie: 2 łyżki przecieru pomidorowego

Notka redakcyjna

Bigos staropolski to danie, które idealnie sprawdza się na imprezę w gronie rodziny i znajomych. Doskonale smakuje odgrzany na drugi dzień. Aby przyspieszyć proces przenikania się smaków, bigos tradycyjny często jest mrożony a następnie odgrzewany. Najsmaczniejszy bigos tradycyjny wyjdzie, gdy wykorzystamy aromatyczną kiszoną kapustę i wędliny domowego wyrobu. Bigos tradycyjny to także doskonały sposób na wykorzystanie resztek wędlin i zrobienie nowego dania w duchu zero waste. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy