Cukinia - właściwości i przepisy
73 przepisów

Cukinia jest dostępna w sklepach przez cały okrągły rok - gotowa, aby przygotować z niej coś pysznego. Choć najlepsza i najtańsza jest latem i jesienią, także w innych porach roku można przyrządzać placki z cukinii lub dodawać ją do potrawek, zapiekanek. Ma łagodny, neutralny smak, więc pasuje do wielu potraw i składników - jednym z bardziej popularnych dań jest leczo z cukinii - doprawione na ostro, z dodatkiem pomidorów, papryki, aromatycznej kiełbasy. Zupa z cukinii również jest bardzo lubiana, ale zwykle wymaga dużego wyczucia w przyprawianiu, bo może danie może być za delikatne, wręcz mdłe. Przepisy na dania z cukinii zajmują szczególnie mocną pozycję w kuchni włoskiej - przyrządza się popularną cukinię z patelni, zapiekanki lub makarony z jej dodatkiem. Cukinię można też jeść na surowo - pocięta w cienkie plasterki lub wstążki jest znakomitym składnikiem sałatek.
Cukinia -przepisy

Wegetariańskie leczo to smaczna alternatywa dla węgierskiej potrawy jednogarnkowej. Proste w wykonaniu, jest równie pikantne i aromatyczne co oryginalna potrawa.
Wegetariańskie leczo z cukinią i wędzonym tofu

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii to pyszny pomysł na wegetariański obiad. Łatwe w przygotowaniu kotlety z kaszy jaglanej stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Dodatek cukinii poprawi smak.
Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii

Cukinia faszerowana mięsem to propozycja na smaczny i niecodzienny obiad. Faszerowana cukinia zapiekana z mięsem i posypana tartym serem na pewno przypadnie do gustu najmłodszym domownikom. Podpowiadamy, jak zrobić cukinię faszerowaną.
Cukinia faszerowana mięsem

Zupa ribollita znaczy po włosku „ugotowana na nowo„ – zupa jest najlepsza następnego dnia, idealna do wekowania i odgrzewania. Zupa ribollita do doskonałe źródło roślinnego białka. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Zupa ribollita

Tarta na słono z cukinią to świetny pomysł na sycące danie. Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i jako przystawkę na zimno. Przygotuj ją na obiad lub weź ze sobą do pracy jako lunch. Tarta z warzywami i cukinią to prosty przepis, który wychodzi każdemu.
Tarta z cukinią

Leczo z cukinią jest bardzo lubiane i choć zwykle występuje w wersji z kiełbasą, można ją wyeliminować i przyrządzić wersję wegetariańską.
Wegetariańskie leczo z cukinii

Placki ziemniaczane z cukinią to ciekawy pomysł na urozmaicenie zwykłych placków. Cukinia dodaje im nieco lekkości i jest bardzo smaczna. Placki ziemniaczane z cukinią mogą być zarówno pyszną przekąską, jak i pełnoprawnym posiłkiem. Możemy podawać je z sosem, ale i jako dodatek do innych dań. Sprawdź, jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią!
Placki ziemniaczane z cukinią

Łosoś teriyaki to pyszny pomysł na lekki i zdrowy obiad. Rybę marynujemy wcześniej, aby zdążyła przejść odpowiednim smakiem i aromatem. Następnie pieczemy w piekarniku. Tak przygotowany łosoś jest soczysty i pyszny. Warto podać go z ryżem i sałatką. Zasmakuje nawet osobom, które twierdzą, że nie lubią ryb. Do tej się przekonają! Sprawdź przepis na łososia w sosie teriyaki.
Łosoś w sosie teriyaki

Cytrynowe ziemniaki z fasolką i pulpecikami to łatwe i bogate w białko danie. Ziemniaki są sycące i pożywne, z kolei fasolka ma sporo błonnika. Całość świetnie uzupełnia cytryna i rozmaryn - danie jest orzeźwiające, nie za ciężkie, bardzo aromatyczne. Lista składników bazuje na mięsnej wersji, ale poniżej podpowiadamy, jak zrobić pulpeciki tylko warzywne.
Cytrynowe ziemniaki z fasolką i pulpecikami

Domowy ketchup z cukinii – ten przetwór zaskoczy was smakiem! To pyszny sposób na nadmiar cukinii i smakowity sos w kuchni. Ketchup z cukinii najlepiej doprawić odrobiną pikantnej papryki - będzie pyszny! Możemy dodawać go do mięs lub pieczonych warzyw. To po prostu bardzo uniwersalny dodatek. Sprawdź przepis na ketchup z cukinii!
Ketchup z cukinii

Risotto z warzywami to świetny przepis na rodzinny obiad. Łatwo go podzielić, a dzieciom zagwarantuje przemycenie dziennej porcji warzyw. Przygotowując risotto z warzywami warto sięgać po sezonowe produkty. Jednak można przygotować risotto z warzywami mrożonymi, albo z warzywami na patelnię. Wiele osób zastanawia się, jak zrobić risotto z warzywami, aby nie było zbyt suche ani sklejone. Oto nasz przepis na risotto z warzywami, które zachwyci domowników.
Risotto z warzywami

Pyszny, prosty i sezonowy zielony gulasz. Do środka trafia agrest - owoc lata.
Zielony gulasz z agrestem

Przepis na cukinię z patelni jest szybki i prosty w wykonaniu. Tak przygotowane warzywa doskonale sprawdzą się jako dodatek do dań obiadowych lub smaczna przekąska.
Cukinia z patelni z ziołami

Cukinia smażona to doskonała przekąska. Panierowane w jajku i bułce tartej krążki mogą być jedzone same lub jako dodatek na przykład do obiadu czy dań z grilla. Smażona cukinia smakuje świetnie – jest chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. W dodatku robi się ją naprawdę błyskawicznie. Sprawdźcie przepis na smażoną cukinię!
Cukinia smażona w panierce

Buddha bowl w 30 minut to szybkie i łatwe danie będące zestawem gotowanych, pieczonych i surowych warzyw i roślin strączkowych. Idealne do zabrania w lunchowym pudełku.
Buddha bowl w 30 minut

Stek z kalafiora to przepis na letni obiad dla całej rodziny. Stek z kalafiora jest bogaty w smak umami, który pokochają nawet mięsożercy. Przygotowując stek z kalafiora warto pamiętać o dodatku sosu lub świeżej surówki.
Stek z kalafiora

Muffinki warzywne to szybki i smaczny sposób na małą przekąskę. Ponadto muffinki warzywne będą urozmaiceniem drugiego śniadania oraz pożywnym podwieczorkiem. Babeczki warzywne to także doskonały sposób na przemycenie porcji warzyw dla dzieci. Świeże warzywa najlepiej wykorzystać w sezonie na różne sposoby. Muffinki z warzywami są jednym ze smaczniejszych sposobów na letnie posiłki.Przedstawiamy przepis na muffinki z warzywami.
Muffinki warzywne
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- 4
- Następna ›
- »
Inne z kolekcji: Warzywa
- bakłażan
- biała rzodkiew
- bób
- brokuły
- brukiew
- brukselka
- buraki
- cebula
- chrzan
- ciecierzyca
- cykoria
- dynia
- fasola
- fenkuł (koper włoski)
- groszek
- jarmuż
- kabaczek
- kalafior
- kalarepa
- kapary
- kapusta
- karczochy
- kiełki
- kolendra
- koperek
- kukurydza
- marchewka
- mrożone warzywa
- ogórek
- oliwki
- papryka
- pasternak
- patison
- pietruszka
- pomidor
- por
- rabarbar
- roszponka
- rukola
- rzepa
- rzodkiewka
- sałata
- seler
- soczewica
- soja
- szczaw
- szczypiorek
- szparagi
- szpinak
- włoszczyzna
- ziemniaki
- koper
- skorzonera
Cukinia - co to?
Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Jest to warzywo bardzo popularne w Polsce, z którego można przygotować całe mnóstwo pysznych dań. Znana jest także pod nazwą kabaczek i występuje w wielu odmianach, które różnią się między sobą wyglądem i smakiem. Wyróżniamy zatem między innymi odmianę Astra, Nimba czy Soraya.
Cukinie należą do warzyw niskokalorycznych, przez co polecane są osobom będącym na diecie, albo chcącym lepiej zadbać o swoją formę. Potrawy z cukinii nadają się do jedzenia w zasadzie przez cały rok, choć te pochodzące z polskich upraw dostępne są po zbiorach, w okresie od czerwca do października (aż do pierwszych przymrozków). Jakie dania z cukinii są najlepsze i do czego szczególnie przydadzą się te warzywa?
Cukinia - właściwości
Cukinia jest warzywem niestety o niewielkich walorach odżywczych. Zawiera jednak potas, żelazo, magnez, a także sporo witamin, w tym witaminę B1, beta-karoten i witaminę C. Jest zdrowa, ponieważ nie odkładają się w niej metale ciężkie. To warzywo lekkostrawne, polecane już półrocznym dzieciom. Pomaga odkwasić organizm, a do tego doskonale smakuje. Nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, jak i po ugotowaniu, przypieczeniu lub po grillowaniu.
Cukinia - co zrobić z cukinii?
Cukinia jest bardzo smacznym warzywem, które najlepiej jeść na ciepło, jednak nie ma przeciwwskazań by zjeść ją także w wersji surowej - na przykład w pysznej sałatce. Trzeba tylko dokładnie ją umyć oraz skosztować przed podaniem, by sprawdzić czy nie jest gorzka. Za jej gorzki smak odpowiadają pewne szkodliwe związki toksyczne, których lepiej się wystrzegać - taka cukinia powinna więc zostać przygotowana w odpowiedni sposób. Na surowo lepiej zjadać młodą, świeżą cukinię, która nie jest przerośnięta. Znakomity pomysł na cukinie to przygotowanie ich na grillu - najlepiej z dodatkiem oliwy z oliwek i ziół prowansalskich. Można także posypać je pieprzem lub posmarować czosnkiem. Obiad z cukinii może również wykorzystywać jej gotowaną wersję - jako dodatek do dania mięsnego lub zamiast mięsa. Cukinia może być dodawana do omleta, można z niej przyszykować sos do makaronu, a nawet zapiec z ziemniakami i pomidorami. Cukinia po utarciu przypomina ziemniaki, więc można z niej przygotować również pyszne placki z cukinii, podobne do placków ziemniaczanych. Najlepiej podawać cukinię z pomidorami lub papryką - te składniki świetnie się z nią komponują.
Cukinia - czy cukinię się obiera?
Warto wiedzieć, że do leczo czy na placki raczej należy obrać cukinię i dopiero w takiej wersji ją kroić czy ucierać. Jednak cukinia przeznaczona do pieczenia czy grillowania może posiadać skórkę - to daje pewność, że się nie rozpadnie. Trzeba tylko dokładnie ją wcześniej umyć.
Cukinia - dania z cukinii
Przepisy z cukinią w roli głównej są naprawdę różnorodne! Jest to warzywo, z którego można przygotować zarówno grillowane krążki, jak i tartę czy zapiekanki. Jeśli chodzi o popularne potrawy z cukinii bez mięsa, najwięcej osób zachwyca się faszerowanymi cukiniami - a farsz może być przygotowany na przykład z koziego sera z ziołami, albo z pieczarek z cebulą i suszonymi pomidorami. Dużą popularnością cieszy się też cukinia faszerowana mięsem - najczęściej mielonym. Całe danie może przyjmować wygląd zapiekanki, lecz zamiast ciasta używamy wydrążonej cukinii. To również popularny składnik pizzy, który świetnie się komponuje na przykład z grillowanym bakłażanem. Można też przygotować specjalne kotlety z cukinii - to wspaniały pomysł na niecodzienny obiad, polecany zwłaszcza wegetarianom. Leczo z cukinii to częsty, letni lub jesienny obiad w Polsce - podobnie jak placki z cukinii, które świetnie smakują podane z pikantnym sosem pomidorowym czy meksykańskim. Inne, szybkie danie z cukinii to ciasto, przygotowane z dodatkiem bazylii lub cynamonu. Ciasto można przygotować także w wersji na słodko - co ciekawe, cukinia świetnie smakuje z czekoladą, a podobne połączenie na pewno na długo zapadnie gościom w pamięci. Cukinie należy w takim wypadku utrzeć, żeby ciasto było nieco bardziej mokre. Podaje się je posypane cukrem pudrem.
Artykuły powiązane
Dynia w garnku - jaką odmianę wybrać i jak przyrządzać?
Zupa krem z dyni, ciasto, a może gulasz - jak najczęściej przyrządzacie to warzywo? Do każdego dania warto sięgnąć po inną odmianę dyni – jedne są słodsze, inne mają głębszy smak, jeszcze inne można jeść ze skórką…
Gwiazda wśród dyń - dynia piżmowa
Wśród wielu rodzajów dyń uwagę przykuwa dynia piżmowa. Krótko mówiąc, dla wielu osób jest po prostu lepsza niż zwyczajna. Dynia piżmowa jest mniejsza, a co za tym idzie bardziej poręczna i łatwiejsza w obróbce, a w końcu i smaczniejsza. I choć ta odmiana jest nieco droższa, warto dołożyć kilka złotych, bo dynia piżmowa zaskoczy Was w kuchni! W cyklu Smak wzięliśmy tę dynię pod lupę. Sprawdźcie, dlaczego warto przygotowywać z niej różne dania!
Obiady czwartkowe dla dzieci - MasterChef Junior Gaja Suchocka i ratatouille
MasterChef Junior Gaja Suchocka, autorka książki kulinarnej "MasterChef Junior Piąta Polska Edycja Programu" specjalnie dla nas poleca przepis na ratatouille - klasyczne, jednogarnkowe, pyszne francuskie danie. Coś idealnego na obiad dla fanów warzyw!
Dania z cukinii - 7 przepisów na cukinię na obiad i przekąski
Cukinia to wspaniałe warzywo. Daje nam mnóstwo możliwości w kuchni - dania z cukinii mogą być zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Lubimy ją za delikatny, świeży smak i chrupiąca konsystencję. Możemy jeść cukinię na surowo, ale też dodawać ją do potrawek, sałatek czy makaronów. W każdej postaci jest pyszna. Sprawdźcie nasze pomysły na potrawy z cukinii!
Kobiety bez diety: Kasia Błażejewska-Stuhr poleca swój przepis
"Kobiety bez diety" to tytuł książki i nazwa fundacji, w której dietetyczki i psychodietetyczki mówią wprost o złudnym działaniu diet-cud, pędzie za mniejszym rozmiarem i przekonują, że odpowiedni jadłospis to styl życia, a nie czasowa moda czy trend. Takie podejście daje przyjemność z gotowania! Swoim przepisem z okazji premiery książki "Kobiety bez diety" poleca dietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Zróbcie kwiaty cukinii faszerowane kozim serem w cieście naleśnikowym.
Pyszna cukinia - pomysł na obiad
To wyjątkowe warzywo - świetnie chłonie i łączy smaki, więc pasuje do wielu dań i kuchni z różnych stron świata. Cukinia jest dostępna przez większą część roku, ale to od połowy lata jest najlepsza, a przy tym kosztuje grosze.
Tempura – sztuka przygotowania dań
Tempura to coś, co skradnie wasze serca. Japończycy uwielbiają przyrządzać w ten sposób warzywa, ryby czy owoce morza, obtoczone w delikatnym cieście i smażone w głębokim tłuszczu. Tempura zachowuje smak produktów, nadając im przyjemną chrupkość. Jak zrobić w ją w domu? Tempura w naszym poradniku gotowania nie będzie mieć przed Wami tajemnic!
Obieraczka do warzyw julienne. Krótki przegląd dostępnych urządzeń
Obieraczka do warzyw typu julienne i inne podobne obieraczki to akcesoria, które można znaleźć w prawie każdej kuchni. Dzięki niej uzyskacie cienkie plastry ogórka lub marchewki. Od czasu do czasu nazwa julienne zastępowana jest sformułowaniem „na zapałkę”. W zależności od rodzaju obieraczki julienne, nawet spaghetti z cukinii będzie osiągalne do zrobienia. Różnorodność formy, kolorów, ostrości ostrza sprawia, że jeden gadżet będzie towarzyszem wielu eksperymentów kulinarnych. W cyklu Dobre rzeczy polecamy obieraczki do warzyw typu julienne.
Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian
Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?
Przepis na spaghetti z warzywami
Spaghetti to jedno z najprostszych do zrobienia dań, a jednocześnie uwielbiane przez dzieci. Cały sekret polega na tym, żeby w tym daniu "przemycić" jak najwięcej zdrowych warzyw. Nam się to udało. Zobacz przepis wideo, jak w łatwy sposób można zrobić zdrowe i pyszne spaghetti z warzywami, które będzie uwielbiane również przez najmłodszych!
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- Następna ›
- »