Cukinia - właściwości i przepisy

78 przepisów

Placki z cukinii

Cukinia jest dostępna w sklepach przez cały okrągły rok - gotowa, aby przygotować z niej coś pysznego. Choć najlepsza i najtańsza jest latem i jesienią, także w innych porach roku można przyrządzać placki z cukinii lub dodawać ją do potrawek, zapiekanek. Ma łagodny, neutralny smak, więc pasuje do wielu potraw i składników - jednym z bardziej popularnych dań jest leczo z cukinii - doprawione na ostro, z dodatkiem pomidorów, papryki, aromatycznej kiełbasy. Zupa z cukinii również jest bardzo lubiana, ale zwykle wymaga dużego wyczucia w przyprawianiu, bo może danie może być za delikatne, wręcz mdłe. Przepisy na dania z cukinii zajmują szczególnie mocną pozycję w kuchni włoskiej - przyrządza się popularną cukinię z patelni, zapiekanki lub makarony z jej dodatkiem. Cukinię można też jeść na surowo - pocięta w cienkie plasterki lub wstążki jest znakomitym składnikiem sałatek.

Cukinia - co to?

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Jest to warzywo bardzo popularne w Polsce, z którego można przygotować całe mnóstwo pysznych dań. Znana jest także pod nazwą kabaczek i występuje w wielu odmianach, które różnią się między sobą wyglądem i smakiem. Wyróżniamy zatem między innymi odmianę Astra, Nimba czy Soraya.

Cukinie należą do warzyw niskokalorycznych, przez co polecane są osobom będącym na diecie, albo chcącym lepiej zadbać o swoją formę. Potrawy z cukinii nadają się do jedzenia w zasadzie przez cały rok, choć te pochodzące z polskich upraw dostępne są po zbiorach, w okresie od czerwca do października (aż do pierwszych przymrozków). Jakie dania z cukinii są najlepsze i do czego szczególnie przydadzą się te warzywa?

Cukinia - właściwości

Cukinia jest warzywem niestety o niewielkich walorach odżywczych. Zawiera jednak potas, żelazo, magnez, a także sporo witamin, w tym witaminę B1, beta-karoten i witaminę C. Jest zdrowa, ponieważ nie odkładają się w niej metale ciężkie. To warzywo lekkostrawne, polecane już półrocznym dzieciom. Pomaga odkwasić organizm, a do tego doskonale smakuje. Nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, jak i po ugotowaniu, przypieczeniu lub po grillowaniu.

Cukinia - co zrobić z cukinii?

Cukinia jest bardzo smacznym warzywem, które najlepiej jeść na ciepło, jednak nie ma przeciwwskazań by zjeść ją także w wersji surowej - na przykład w pysznej sałatce. Trzeba tylko dokładnie ją umyć oraz skosztować przed podaniem, by sprawdzić czy nie jest gorzka. Za jej gorzki smak odpowiadają pewne szkodliwe związki toksyczne, których lepiej się wystrzegać - taka cukinia powinna więc zostać przygotowana w odpowiedni sposób. Na surowo lepiej zjadać młodą, świeżą cukinię, która nie jest przerośnięta. Znakomity pomysł na cukinie to przygotowanie ich na grillu - najlepiej z dodatkiem oliwy z oliwek i ziół prowansalskich. Można także posypać je pieprzem lub posmarować czosnkiem. Obiad z cukinii może również wykorzystywać jej gotowaną wersję - jako dodatek do dania mięsnego lub zamiast mięsa. Cukinia może być dodawana do omleta, można z niej przyszykować sos do makaronu, a nawet zapiec z ziemniakami i pomidorami. Cukinia po utarciu przypomina ziemniaki, więc można z niej przygotować również pyszne placki z cukinii, podobne do placków ziemniaczanych. Najlepiej podawać cukinię z pomidorami lub papryką - te składniki świetnie się z nią komponują.

Cukinia - czy cukinię się obiera?

Warto wiedzieć, że do leczo czy na placki raczej należy obrać cukinię i dopiero w takiej wersji ją kroić czy ucierać. Jednak cukinia przeznaczona do pieczenia czy grillowania może posiadać skórkę - to daje pewność, że się nie rozpadnie. Trzeba tylko dokładnie ją wcześniej umyć.

Cukinia - dania z cukinii 

Przepisy z cukinią w roli głównej są naprawdę różnorodne! Jest to warzywo, z którego można przygotować zarówno grillowane krążki, jak i tartę czy zapiekanki. Jeśli chodzi o popularne potrawy z cukinii bez mięsa, najwięcej osób zachwyca się faszerowanymi cukiniami - a farsz może być przygotowany na przykład z koziego sera z ziołami, albo z pieczarek z cebulą i suszonymi pomidorami. Dużą popularnością cieszy się też cukinia faszerowana mięsem - najczęściej mielonym. Całe danie może przyjmować wygląd zapiekanki, lecz zamiast ciasta używamy wydrążonej cukinii. To również popularny składnik pizzy, który świetnie się komponuje na przykład z grillowanym bakłażanem. Można też przygotować specjalne kotlety z cukinii - to wspaniały pomysł na niecodzienny obiad, polecany zwłaszcza wegetarianom. Leczo z cukinii to częsty, letni lub jesienny obiad w Polsce - podobnie jak placki z cukinii, które świetnie smakują podane z pikantnym sosem pomidorowym czy meksykańskim. Inne, szybkie danie z cukinii to ciasto, przygotowane z dodatkiem bazylii lub cynamonu. Ciasto można przygotować także w wersji na słodko - co ciekawe, cukinia świetnie smakuje z czekoladą, a podobne połączenie na pewno na długo zapadnie gościom w pamięci. Cukinie należy w takim wypadku utrzeć, żeby ciasto było nieco bardziej mokre. Podaje się je posypane cukrem pudrem.