Cukinia - właściwości i przepisy

66 przepisów

Cukinia jest dostępna w sklepach przez cały okrągły rok - gotowa, aby przygotować z niej coś pysznego. Choć najlepsza i najtańsza jest latem i jesienią, także w innych porach roku można przyrządzać placki z cukinii lub dodawać ją do potrawek, zapiekanek. Ma łagodny, neutralny smak, więc pasuje do wielu potraw i składników - jednym z bardziej popularnych dań jest leczo z cukinii - doprawione na ostro, z dodatkiem pomidorów, papryki, aromatycznej kiełbasy. Zupa z cukinii również jest bardzo lubiana, ale zwykle wymaga dużego wyczucia w przyprawianiu, bo może danie może być za delikatne, wręcz mdłe. Przepisy na dania z cukinii zajmują szczególnie mocną pozycję w kuchni włoskiej - przyrządza się popularną cukinię z patelni, zapiekanki lub makarony z jej dodatkiem. Cukinię można też jeść na surowo - pocięta w cienkie plasterki lub wstążki jest znakomitym składnikiem sałatek.

Cukinia -przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 45 min.
Sznycle cielęce z warzywami

Sznycle cielęce z warzywami, czyli Kalbschnitzel mit Feiner gemuse, to przepis z kuchni niemieckiej. W naszym przepisie idziemy o krok dalej, bo warzywami faszerujemy cielęcinę, a do nich dodatkowo polecamy grillowane pyszności lub gotowane na parze. Sznycle cielęce dzięki nadzieniu będą jeszcze smaczniejsze! Co ważne - możecie je przygotować zarówno na ruszcie, jak i na kuchence, ale w sznycle cielęce z grilla smakują wprost wyśmienicie, więc wszyscy fani grillowania powinni wypróbować taką wersję przepisu.

mojegotowanie

Sznycle cielęce z warzywami

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 25 min.
Frytki z cukinii w panierce

Frytki z cukinii to świetna alternatywa dla frytek przygotowywanych z ziemniaków. Chętnie sięgają po nie osoby dbające o sylwetkę i nie tylko. Panierka nada naszej przekąsce przyjemnej chrupkości, a przyprawy wydobędą z cukinii najlepszy smak. Jak zrobić frytki z cukinii? Przygotujesz je szybko i bez większego wysiłku. Wypróbuj nasz przepis na frytki z cukinii w panierce i przekonaj się jakie to proste!

mojegotowanie

Frytki z cukinii w panierce

Cukinia - co to?

Cukinia to odmiana dyni zwyczajnej. Jest to warzywo bardzo popularne w Polsce, z którego można przygotować całe mnóstwo pysznych dań. Znana jest także pod nazwą kabaczek i występuje w wielu odmianach, które różnią się między sobą wyglądem i smakiem. Wyróżniamy zatem między innymi odmianę Astra, Nimba czy Soraya.

Cukinie należą do warzyw niskokalorycznych, przez co polecane są osobom będącym na diecie, albo chcącym lepiej zadbać o swoją formę. Potrawy z cukinii nadają się do jedzenia w zasadzie przez cały rok, choć te pochodzące z polskich upraw dostępne są po zbiorach, w okresie od czerwca do października (aż do pierwszych przymrozków). Jakie dania z cukinii są najlepsze i do czego szczególnie przydadzą się te warzywa?

Cukinia - właściwości

Cukinia jest warzywem niestety o niewielkich walorach odżywczych. Zawiera jednak potas, żelazo, magnez, a także sporo witamin, w tym witaminę B1, beta-karoten i witaminę C. Jest zdrowa, ponieważ nie odkładają się w niej metale ciężkie. To warzywo lekkostrawne, polecane już półrocznym dzieciom. Pomaga odkwasić organizm, a do tego doskonale smakuje. Nadaje się zarówno do jedzenia na surowo, jak i po ugotowaniu, przypieczeniu lub po grillowaniu.

Cukinia - co zrobić z cukinii?

Cukinia jest bardzo smacznym warzywem, które najlepiej jeść na ciepło, jednak nie ma przeciwwskazań by zjeść ją także w wersji surowej - na przykład w pysznej sałatce. Trzeba tylko dokładnie ją umyć oraz skosztować przed podaniem, by sprawdzić czy nie jest gorzka. Za jej gorzki smak odpowiadają pewne szkodliwe związki toksyczne, których lepiej się wystrzegać - taka cukinia powinna więc zostać przygotowana w odpowiedni sposób. Na surowo lepiej zjadać młodą, świeżą cukinię, która nie jest przerośnięta. Znakomity pomysł na cukinie to przygotowanie ich na grillu - najlepiej z dodatkiem oliwy z oliwek i ziół prowansalskich. Można także posypać je pieprzem lub posmarować czosnkiem. Obiad z cukinii może również wykorzystywać jej gotowaną wersję - jako dodatek do dania mięsnego lub zamiast mięsa. Cukinia może być dodawana do omleta, można z niej przyszykować sos do makaronu, a nawet zapiec z ziemniakami i pomidorami. Cukinia po utarciu przypomina ziemniaki, więc można z niej przygotować również pyszne placki z cukinii, podobne do placków ziemniaczanych. Najlepiej podawać cukinię z pomidorami lub papryką - te składniki świetnie się z nią komponują.

Cukinia - czy cukinię się obiera?

Warto wiedzieć, że do leczo czy na placki raczej należy obrać cukinię i dopiero w takiej wersji ją kroić czy ucierać. Jednak cukinia przeznaczona do pieczenia czy grillowania może posiadać skórkę - to daje pewność, że się nie rozpadnie. Trzeba tylko dokładnie ją wcześniej umyć.

Cukinia - dania z cukinii 

Przepisy z cukinią w roli głównej są naprawdę różnorodne! Jest to warzywo, z którego można przygotować zarówno grillowane krążki, jak i tartę czy zapiekanki. Jeśli chodzi o popularne potrawy z cukinii bez mięsa, najwięcej osób zachwyca się faszerowanymi cukiniami - a farsz może być przygotowany na przykład z koziego sera z ziołami, albo z pieczarek z cebulą i suszonymi pomidorami. Dużą popularnością cieszy się też cukinia faszerowana mięsem - najczęściej mielonym. Całe danie może przyjmować wygląd zapiekanki, lecz zamiast ciasta używamy wydrążonej cukinii. To również popularny składnik pizzy, który świetnie się komponuje na przykład z grillowanym bakłażanem. Można też przygotować specjalne kotlety z cukinii - to wspaniały pomysł na niecodzienny obiad, polecany zwłaszcza wegetarianom. Leczo z cukinii to częsty, letni lub jesienny obiad w Polsce - podobnie jak placki z cukinii, które świetnie smakują podane z pikantnym sosem pomidorowym czy meksykańskim. Inne, szybkie danie z cukinii to ciasto, przygotowane z dodatkiem bazylii lub cynamonu. Ciasto można przygotować także w wersji na słodko - co ciekawe, cukinia świetnie smakuje z czekoladą, a podobne połączenie na pewno na długo zapadnie gościom w pamięci. Cukinie należy w takim wypadku utrzeć, żeby ciasto było nieco bardziej mokre. Podaje się je posypane cukrem pudrem.

Artykuły powiązane

Kasia Błażejewska-Stuhr
08.08.2020

Kobiety bez diety: Kasia Błażejewska-Stuhr poleca swój przepis

"Kobiety bez diety" to tytuł książki i nazwa fundacji, w której dietetyczki i psychodietetyczki mówią wprost o złudnym działaniu diet-cud, pędzie za mniejszym rozmiarem i przekonują, że odpowiedni jadłospis to styl życia, a nie czasowa moda czy trend. Takie podejście daje przyjemność z gotowania! Swoim przepisem z okazji premiery książki "Kobiety bez diety" poleca dietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Zróbcie kwiaty cukinii faszerowane kozim serem w cieście naleśnikowym.

tempura-slider
29.07.2020

Tempura – sztuka przygotowania dań

Tempura to coś, co skradnie wasze serca. Japończycy uwielbiają przyrządzać w ten sposób warzywa, ryby czy owoce morza, obtoczone w delikatnym cieście i smażone w głębokim tłuszczu. Tempura zachowuje smak produktów, nadając im przyjemną chrupkość. Jak zrobić w ją w domu? Tempura w naszym poradniku gotowania nie będzie mieć przed Wami tajemnic!

Obieraczka julienne
29.06.2020

Obieraczka do warzyw julienne. Krótki przegląd dostępnych urządzeń

Obieraczka do warzyw typu julienne i inne podobne obieraczki to akcesoria, które można znaleźć w prawie każdej kuchni. Dzięki niej uzyskacie cienkie plastry ogórka lub marchewki. Od czasu do czasu nazwa julienne zastępowana jest sformułowaniem „na zapałkę”. W zależności od rodzaju obieraczki julienne, nawet spaghetti z cukinii będzie osiągalne do zrobienia. Różnorodność formy, kolorów, ostrości ostrza sprawia, że jeden gadżet będzie towarzyszem wielu eksperymentów kulinarnych. W cyklu Dobre rzeczy polecamy obieraczki do warzyw typu julienne.

dania-z-cukinii-min
02.06.2020

Dania z cukinii - 7 przepisów na cukinię na obiad i przekąski

Cukinia to wspaniałe warzywo. Daje nam mnóstwo możliwości w kuchni - dania z cukinii mogą być zarówno mięsne, jak i wegetariańskie. Lubimy ją za delikatny, świeży smak i chrupiąca konsystencję. Możemy jeść cukinię na surowo, ale też dodawać ją do potrawek, sałatek czy makaronów. W każdej postaci jest pyszna. Sprawdźcie nasze pomysły na potrawy z cukinii!

Faszerowane prowansalskie warzywa
22.05.2020

Pyszna cukinia - pomysł na obiad

To wyjątkowe warzywo - świetnie chłonie i łączy smaki, więc pasuje do wielu dań i kuchni z różnych stron świata. Cukinia jest dostępna przez większą część roku, ale to od połowy lata jest najlepsza, a przy tym kosztuje grosze.

Warzywa z grilla
29.04.2020

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?

spaghetti
28.04.2020

Przepis na spaghetti z warzywami

Spaghetti to jedno z najprostszych do zrobienia dań, a jednocześnie uwielbiane przez dzieci. Cały sekret polega na tym, żeby w tym daniu "przemycić" jak najwięcej zdrowych warzyw. Nam się to udało. Zobacz przepis wideo, jak w łatwy sposób można zrobić zdrowe i pyszne spaghetti z warzywami, które będzie uwielbiane również przez najmłodszych!

Placki z cukinii - przepis podstawowy
28.04.2020

Placki z cukinii - fit wersja i przepis podstawowy

Wytrawne, pyszne placki z cukinii. To dowód, że cukinia sprawdzi się nie tylko na leczo. Przepis na placki z cukinii możesz wykorzystać smażąc je lub robiąc w piekarniku. Będzie sezonowo i pysznie! A jeśli chcesz podkręcić smak warzyw, zrób placki z cukinii z dodatkiem rozmaitych serów - od fety po halloumi!

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

Brandmates
13.09.2019

„Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” Polskie warzywa z południa Mazowsza na naszych stołach!

Zrzeszenie Producentów Papryki RP kolejny raz promuje w Polsce warzywa z południa Mazowsza. W tym roku, obok papryki, pojawiły się również cukinia i bakłażan. Te pyszne, bogate w witaminy i składniki odżywcze warzywa na stałe zagościły na stołach Polaków i z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością.