Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych to mało popularne, a przepyszne danie! Jest pyszny i sycący, a do tego bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Aby go przygotować, nie potrzeba wielu składników, ale wymyślnych dodatków. Wystarczą warzywa, które zwykle mamy w domu i podstawowe przyprawy. Zobaczcie najprostszy przepis na serduszka drobiowe w sosie!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne gulasz

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.29 z 280 głosów)

Gulasz z serc drobiowych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • serca drobiowe 1.

    Serduszka drobiowe myjemy, osuszamy, a następnie odcinamy górne części z warstwą tłuszczu. Cebulę i cozsnek obieramy . Cebulę drobno siekamy, a czosnek kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy dokładnie osuszone serduszka i obsmażamy je z każdej strony. Następnie na tę samą patelnię dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy wszystko razem jeszcze przez kilka minut. 

  • sos-śmietanowy 2.

    Przekładamy serca z cebulą i czosnkiem do garnka i zalewamy wodą. Dusimy wszystko do miękkości. W szklance mieszamy śmietanę z odrobiną wody, mąką, koperkiem i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy masę do serduszek i doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając. Po kilku minutach od zagotowania zdejmujemy serduszka w sosie w ognia.

Porady

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych jest potrawą stosunkowo tanią i łatwą w przygotowaniu, a mimo to nieco zapomnianą. Od czasu do czasu z pewnością warto jednak przyrządzić go we własnej kuchni, dostarczając wielu cennych składników odżywczych naszemu organizmowi.

Przepis na gulasz z serc drobiowych

Serduszka drobiowe bywały niegdyś w Polsce bardzo popularne, pojawiając się na stołach zarówno w dzień powszedni, jak i od święta. Dzisiaj są często zastępowane wątróbką lub żołądkami, a wiele osób nie ma wręcz pojęcia o ich istnieniu. Tymczasem specjaliści od zdrowego żywienia zapewniają, że urozmaicanie diety za pomocą tej potrawy posiada bardzo korzystny wpływ na nasze samopoczucie. Serca drobiowe stanowią bowiem nieocenione źródło białka, witamin, aminokwasów czy niektórych pożytecznych pierwiastków (cynk, miedź).

Kolejna zaleta serduszek wiąże się z ich niewygórowaną ceną. Za kilogram tych podrobów zapłacimy ok. 6 złotych. Wziąwszy zaś pod uwagę fakt, że do przygotowania dwóch porcji gulaszu będziemy potrzebowali 450 g mięsa, wyraźnie widać opłacalność włączenia serc drobiowych do naszej diety. Choćby na zasadzie kulinarnego eksperymentu.

Jak zrobić gulasz z serc drobiowych?

Gulasz z serc jest daniem dość nieskomplikowanym do przyrządzenia, więc powinny mu sprostać nawet osoby niezbyt obeznane ze sztuką gotowania. Według standardowych przepisów, do otrzymania dwóch solidnych porcji gulaszu potrzebujemy składników takich jak marchewka, cebula, ziele angielskie, majeranek, bulion drobiowy czy łyżka mąki pszennej.

Jeśli chodzi o same drobiowe serduszka, przed przystąpieniem do dzieła należy je starannie przygotować. W pierwszej kolejności usuwamy z nich żyły i tłuszcz. Następnie myjemy serca w zimnej wodzie i dopiero wówczas zaczynamy przyrządzać właściwą potrawę.

Gulasz z serduszek można zrobić już w niecałą godzinę. Sztuka polega na właściwym połączeniu wszystkich składników oraz gotowaniu ich w taki sposób, aby mięso w sosie odpowiednio zmiękło. Dodanie do gulaszu powszechnie dostępnych przypraw - soli i pieprzu - uczyni zeń danie niezwykle wyraziste. Widać więc, że poniesione przez nas nakłady finansowe nie będą wcale wysokie, zaś efekt może pozytywnie zaskoczyć zgromadzonych przy stole domowników.

Gulasz z serc drobiowych - ile gotować?

Gulasz z serc drobiowych gotuje się w zasadzie dwuetapowo. Pierwszy krok polega na duszeniu serduszek na patelni pod przykryciem przez ok. 20-40 minut, aż wygotuje się z nich woda. Później zaś przenosimy mięso wraz z pozostałymi składnikami do garnka, gdzie następuje właściwy proces gotowania. Potrwa on ok. 30 minut. Na koniec dodajemy jeszcze mąkę rozrobioną zimną wodą i gotujemy całość przez kolejne 3 minuty. Gotowy sos doprawiamy do smaku.

 


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy