Marchewka: właściwości i przepisy
3450 przepisów

Marchewka w kuchni to często jedynie dodatek - zupełnie nie słusznie! To warzywo może stanowić główną bazę wielu dań. Przykładem jest zupa marchewkowa, w której marchewka gra pierwsze skrzypce. Pyszne jest też ciasto marchewkowe! To tylko niektóre przepisy na marchewkę, które warto wypróbować. Wspaniałe, delikatne, kruche i pełne słodyczy warzywo o pięknym pomarańczowym kolorze z burzą soczyście zielonej naci. Wspaniale jest chrupać marchewkę nawet prosto z ziemi! Zobaczcie, jakie właściwości ma marchewka i co można ugotować z marchewki w kuchni.
Przepisy w kolekcji Marchewka: właściwości i przepisy

Gulasz z karkówki to świetna propozycja obiadowa. Serwowany z kaszą lub kluseczkami smakuje wybornie. Karkówka jest idealna na gulasz, dzięki odpowiedniej zawartości tłuszczu. Gulasz z karkówki można zjeść od razu lub zamrozić, jeśli przygotowaliśmy go za dużo. Sprawdźcie nasz przepis na gulasz z karkówki i koniecznie zróbcie go sobie na dzisiejszy obiad!
Gulasz z karkówki i pieczarek

Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii to pyszny pomysł na wegetariański obiad. Łatwe w przygotowaniu kotlety z kaszy jaglanej stanowią pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Dodatek cukinii poprawi smak.
Kotlety z kaszy jaglanej i cukinii

Gulasz z łopatki wieprzowej to propozycja na sycący obiad. Gęsty sos z łopatki smakuje zarówno z ziemniakami, jak i z ryżem. Kruche mięso oraz słodkawe marchewka i pietruszka tworzą pyszny i pożywny zestaw. Gulasz z łopatki wieprzowej składa się z prostych, tradycyjnych składników - wielu z nas ten smak skojarzy się z domowymi obiadkami u mamy.
Gulasz z łopatki

Żołądki drobiowe, podobnie jak inne żołądki, serca czy płucka, to rodzaj niedocenianych podrobów. Warto spróbować podać żołądki - przepis, który jest najpopularniejszy to gulasz z żołądków kurzych. Jeśli mamy pod ręką inny rodzaj żołądków, poniższa receptura również się sprawdzi, ale na pierwszy raz polecam zdecydowanie żołądki drobiowe ze względu na dostępność, smak i dość łatwe przygotowanie. Mój przepis zawiera też sos z żołądków drobiowych - dodatek bulionu i mąki sprawi, że całość smakuje doskonale. Klasyczny gulasz z żołądków drobiowych - można podać z ziemniakami, ulubioną kaszą lub chlebem - na obiad i kolację. Poniżej przepis na gulasz z żołądków krok po kroku.
Gulasz z żołądków

Sałatka na Wigilię, która kusi roszponką, serowymi i warzywnymi gwiazdkami, czerwoną kapustą i pysznym dressingiem. Taka sałatka na Wigilię z pewnością zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Do sałatki sprawdzi się kolorowa sałata strzępiasta lub inny miks sałat kolorowych jako baza.
Sałatka na Wigilię

Pasztet z karpia to delikatne danie, które nie wymaga wiele pracy. To zdecydowanie interesujący pomysł na odświeżenie przepisu na świąteczną rybę. Świetnie smakuje podany na świeżym pieczywie ze słodko-kwaśnym sosem żurawinowym.
Pasztet z karpia

Zupa ribollita znaczy po włosku „ugotowana na nowo„ – zupa jest najlepsza następnego dnia, idealna do wekowania i odgrzewania. Zupa ribollita do doskonałe źródło roślinnego białka. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Zupa ribollita

Zupa brukselkowa jak u mamy to świetna odmiana zwykłej kartoflanki. Bardzo rozgrzewająca i prosta w przygotowaniu.
Zupa brukselkowa jak u mamy

Garnek warzyw z klopsikami to smaczna propozycja, która pozwala zachować smak lata na dłużej. W zimie warto korzystać z warzyw korzeniowych, kapustnych i ogromnej ilości mrożonek, które pozwolą zachować świeży smak. Niech was nie przestraszy dodatek tatara wołowego. Z tego mięsa powstaną aromatyczne pulpeciki. Garnek warzyw z klopsikami to danie, które wykonasz w jednym garnku.
Garnek warzyw z klopsikami

Kimchi to rodzaj koreańskiej kiszonej kapusty. Kimchi jest zupełnie inna niż ta, którą robimy i jemy od lat – ostra, słona, kwaśna, nieprawdopodobnie aromatyczna. Łatwa w przygotowaniu, superzdrowa i wszechstronna kulinarnie. Kimchi to idealne źródło witamin i minerałów na przedwiośniu.
Kimchi

Zupa tajska to rozgrzewająca propozycja obiadowa, która zachwyca bogactwem składników. Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym często doprawiana jest sokiem z limonki, ostrą pastą curry lub na bazie ostrych papryczek. Zupa tajska często podawana jest z ryżem albo makaronem ryżowym. Zupa tajska z kurczakiem to także okazja do wykorzystania posiekanej kolendry. Pyszna zupa tajska to okazja do poznania nowych, orientalnych smaków.
Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Makaron rigatoni to grubsza i szersza wersja włoskiego makaronu penne. Najczęściej rigatoni podawane jest z sosem pomidorowym z dodatkiem mięsa mielonego. W przygotowaniu przypomina popularny w Polsce sos boloński. Do sosu na rigatoni makaron można dodać odrobinę czerwonego wina oraz takie warzywa jak seler naciowy, zielony groszek oraz brokuły. Świetnie smakuje rigatoni z kurczakiem. Podpowiadamy, jak zrobić rigatoni z mięsem mielonym.
Rigatoni

Galart, czyli mięso w galarecie z warzywami to jedna z najpopularniejszych przystawek imprezowych czy świątecznych. Robi się go na bazie rosołu, dlatego to idealne danie na wykorzystanie resztek z niedzielnej zupy. Galart drobiowy to zdrowa i lekka przekąska, która ma niewiele kalorii, a przy tym mnóstwo smaku. Jak zrobić galart? Zobaczcie nasz prosty przepis na galart, który smakuje każdemu.
Galart

Rolmopsy śledziowe to jedna z najpopularniejszych przekąsek, nie tylko na święta. Często znajdziemy je na wszelkich imprezowych stołach z przystawkami. Rolmopsy w zalewie sobie się łatwo i z zaledwie kilku składników. To fantastyczny sposób na śledzie w nieco innym wydaniu. Zobaczcie nasz przepis na rolmopsy i bierzcie się za zawijanie!
Rolmopsy

Ozorki wieprzowe to klasyka polskiej kuchni, którą pamiętamy z przepisów naszych mam i babć. To danie, choć nieco straciło na popularności, wciąż pojawia się na stołach w różnych odsłonach. Jeśli więc zastanawialiście się jak zrobić ozorki- oto najprostszy przepis na ozory w sosie własnym.
Ozorki w sosie własnym

Falafel z marchewką to wariacja na temat oryginalnego przepisu na falafel. Ta wegetariańska przystawka lub przekąska to propozycja, która pasuje zarówno na rodzinną kolację, jak i imprezę w domu. Falafel z marchewką to dobre przekąski na dwa kęsy, a dodatek dipu jogurtowego pysznie wzbogaci smak kulek z ciecierzycy. Zarówno falafel, jak i dip zawierają tahini - sezamowa pasta to jeden z podstawowych dodatków w kuchni Bliskiego Wschodu. Ten przepis na falafel z marchewką jest prosty, ciekawy i zdecydowanie wart wypróbowania!
Falafel z marchewką i dip jogurtowy
Inne z kolekcji: Warzywa
- bakłażan
- biała rzodkiew
- bób
- brokuły
- brukiew
- brukselka
- buraki
- cebula
- chrzan
- ciecierzyca
- cukinia
- cykoria
- dynia
- fasola
- fenkuł (koper włoski)
- groszek
- jarmuż
- kabaczek
- kalafior
- kalarepa
- kapary
- kapusta
- karczochy
- kiełki
- kolendra
- koperek
- kukurydza
- mrożone warzywa
- ogórek
- oliwki
- papryka
- pasternak
- patison
- pietruszka
- pomidor
- por
- rabarbar
- roszponka
- rukola
- rzepa
- rzodkiewka
- sałata
- seler
- soczewica
- soja
- szczaw
- szczypiorek
- szparagi
- szpinak
- włoszczyzna
- ziemniaki
- koper
- skorzonera
Artykuły powiązane
Najciekawsze zamienniki mięsa w waszej kuchni. Oto 3 roślinne nowości
Wiele sondaży wskazuje, że po czasie izolacji i w czasie pandemii coraz więcej osób deklaruje chęć ograniczenia mięsa i przejście na dietę uwzględniającą więcej roślin. Nawet immunolodzy z Polskiej Akademii Nauk zalecają przejście na dietę roślinną. Jednak kuchnia wegańska od kilku lat stawała się coraz bardziej widoczna. W trosce o środowisko naturalne coraz więcej osób rezygnowało z mięsa i z produktów odzwierzęcych. Szefowie kuchni coraz śmielej eksperymentują z nowymi produktami, które zachwycają smakiem. Oto trzy wegańskie nowości, które mają szansę zdobyć wasze podniebienia.
Świeże warzywa na dłużej. Tak robią mistrzowie kulinarni
Odpowiednia ilość owoców i warzyw w codziennym jadłospisie to kluczowe zadanie dobrze zbilansowanej diety. Czasem chcemy zaopatrzyć się na zapas i w zakupowym szale kupujemy ich zbyt duże ilości. W myśl idei niemarnowania żywności podpowiadamy, co zrobić, aby warzywa i owoce były dłużej świeże a ich potencjał w pełni wykorzystany.
Kobiety bez diety: Hania Stolińska poleca swoje przepisy
Kobiety bez diety - to tytuł książki, wyjątkowego zapisu rozmów dietetyczek, ekspertek ds. żywienia i psychodietetyczek. Hanna Stolińska, dietetyk, z okazji premiery książki poleca specjalnie dla nas swoje ulubione przepisy - na owsiankę, ciasteczka i placki z piekarnika.
Obieraczka do warzyw julienne. Krótki przegląd dostępnych urządzeń
Obieraczka do warzyw typu julienne i inne podobne obieraczki to akcesoria, które można znaleźć w prawie każdej kuchni. Dzięki niej uzyskacie cienkie plastry ogórka lub marchewki. Od czasu do czasu nazwa julienne zastępowana jest sformułowaniem „na zapałkę”. W zależności od rodzaju obieraczki julienne, nawet spaghetti z cukinii będzie osiągalne do zrobienia. Różnorodność formy, kolorów, ostrości ostrza sprawia, że jeden gadżet będzie towarzyszem wielu eksperymentów kulinarnych. W cyklu Dobre rzeczy polecamy obieraczki do warzyw typu julienne.