Marchewka: właściwości i przepisy

3450 przepisów

Marchewka w kuchni to często jedynie dodatek - zupełnie nie słusznie! To warzywo może stanowić główną bazę wielu dań. Przykładem jest zupa marchewkowa, w której marchewka gra pierwsze skrzypce. Pyszne jest też ciasto marchewkowe! To tylko niektóre przepisy na marchewkę, które warto wypróbować. Wspaniałe, delikatne, kruche i pełne słodyczy warzywo o pięknym pomarańczowym kolorze z burzą soczyście zielonej naci. Wspaniale jest chrupać marchewkę nawet prosto z ziemi! Zobaczcie, jakie właściwości ma marchewka i co można ugotować z marchewki w kuchni.

Przepisy w kolekcji Marchewka: właściwości i przepisy

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Falafel z marchewką to wariacja na temat oryginalnego przepisu na falafel. Ta wegetariańska przystawka lub przekąska to propozycja, która pasuje zarówno na rodzinną kolację, jak i imprezę w domu. Falafel z marchewką to dobre przekąski na dwa kęsy, a dodatek dipu jogurtowego pysznie wzbogaci smak kulek z ciecierzycy. Zarówno falafel, jak i dip zawierają tahini - sezamowa pasta to jeden z podstawowych dodatków w kuchni Bliskiego Wschodu. Ten przepis na falafel z marchewką jest prosty, ciekawy i zdecydowanie wart wypróbowania!

mojegotowanie

Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Artykuły powiązane

Najciekawsze zamienniki mięsa
13.01.2021

Najciekawsze zamienniki mięsa w waszej kuchni. Oto 3 roślinne nowości

Wiele sondaży wskazuje, że po czasie izolacji i w czasie pandemii coraz więcej osób deklaruje chęć ograniczenia mięsa i przejście na dietę uwzględniającą więcej roślin. Nawet immunolodzy z Polskiej Akademii Nauk zalecają przejście na dietę roślinną. Jednak kuchnia wegańska od kilku lat stawała się coraz bardziej widoczna. W trosce o środowisko naturalne coraz więcej osób rezygnowało z mięsa i z produktów odzwierzęcych. Szefowie kuchni coraz śmielej eksperymentują z nowymi produktami, które zachwycają smakiem. Oto trzy wegańskie nowości, które mają szansę zdobyć wasze podniebienia.

Świeże warzywa na dłużej. Tak robią mistrzowie kulinarni
16.12.2020

Świeże warzywa na dłużej. Tak robią mistrzowie kulinarni

Odpowiednia ilość owoców i warzyw w codziennym jadłospisie to kluczowe zadanie dobrze zbilansowanej diety. Czasem chcemy zaopatrzyć się na zapas i w zakupowym szale kupujemy ich zbyt duże ilości. W myśl idei niemarnowania żywności podpowiadamy, co zrobić, aby warzywa i owoce były dłużej świeże a ich potencjał w pełni wykorzystany.

Hanna Stolińska
04.08.2020

Kobiety bez diety: Hania Stolińska poleca swoje przepisy

Kobiety bez diety - to tytuł książki, wyjątkowego zapisu rozmów dietetyczek, ekspertek ds. żywienia i psychodietetyczek. Hanna Stolińska, dietetyk, z okazji premiery książki poleca specjalnie dla nas swoje ulubione przepisy - na owsiankę, ciasteczka i placki z piekarnika.

Obieraczka julienne
29.06.2020

Obieraczka do warzyw julienne. Krótki przegląd dostępnych urządzeń

Obieraczka do warzyw typu julienne i inne podobne obieraczki to akcesoria, które można znaleźć w prawie każdej kuchni. Dzięki niej uzyskacie cienkie plastry ogórka lub marchewki. Od czasu do czasu nazwa julienne zastępowana jest sformułowaniem „na zapałkę”. W zależności od rodzaju obieraczki julienne, nawet spaghetti z cukinii będzie osiągalne do zrobienia. Różnorodność formy, kolorów, ostrości ostrza sprawia, że jeden gadżet będzie towarzyszem wielu eksperymentów kulinarnych. W cyklu Dobre rzeczy polecamy obieraczki do warzyw typu julienne.