Fasolka szparagowa
2 kolekcji przepisów
376 przepisów

Fasolka szparagowa to roślina jadalna z rodziny bobowatych, która znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Inna jej nazwa to fasola zwyczajna. Wywodzi się z Meksyku oraz Peru, gdzie była uprawiana już w starożytności. Do Europy trafiła w XV wieku, stając się ekskluzywną potrawą. W Polsce występuje w dwóch odmianach zróżnicowanych kolorystycznie. Wskazujemy zatem właściwości zdrowotne fasolki szparagowej, jej zastosowanie w kuchni oraz dodatki, z którymi najlepiej się komponuje.
Fasolka szparagowa: odmiany

Cytrynowe ziemniaki z fasolką i pulpecikami to łatwe i bogate w białko danie. Ziemniaki są sycące i pożywne, z kolei fasolka ma sporo błonnika. Całość świetnie uzupełnia cytryna i rozmaryn - danie jest orzeźwiające, nie za ciężkie, bardzo aromatyczne. Lista składników bazuje na mięsnej wersji, ale poniżej podpowiadamy, jak zrobić pulpeciki tylko warzywne.
Cytrynowe ziemniaki z fasolką i pulpecikami

Fasolka szparagowa po bolońsku to niemal klasyczny przepis. Aromatyczny sos, smakowite warzywa stanowią idealną propozycję na obiad. Zamiast makaronu występuje fasolka szparagowa. Wersja bazowa na to danie jest wegetariańska, ale zamiast oliwy można użyć do podsmażania boczek - tłuszcz wytopiony z mięsa doda aromatu i smaku. Wypróbuj przepis na fasolkę szparagową po bolońsku.
Fasolka szparagowa po bolońsku

Fasolka szparagowa z kurkami to prosty przepis na sałatkę. W lecie będzie świetnym sposobem na lunch lub lekki obiad dla całej rodziny.
Fasolka szparagowa z kurkami

Najlepsza zupa na lato? Zdecydowanie zupa cukiniowa! A jeśli dodamy do niej fasolkę szparagową mamy inny pomysł na zupę fasolową. Pysznie, zielono i sezonowo!
Zupa cukiniowa z fasolką szparagową

Ta sałatka na ciepło powstała po krótkim przeglądzie lodówki :-)
Warzywna sałatka na ciepło

Sałatka fasolkowa z truskawkami i pistacjami to kolejna przykład letniej sałatki, która zawojuje wasze podniebienia. Truskawki, fasolka i pistacje tworzą zaskakujące połączenie smaku.
Sałatka fasolkowa z truskawkami i pistacjami

Sznycel z kurczaka z dodatkiem zielonej fasolki to sycąca propozycja obiadowa. Warto wspomnieć, że sznycel z kurczaka jest też świetną „wkładką” do lunchowych kanapek! Z dodatkiem pożywnej sałatki będzie świetnie smakować w porze kolacji.
Sznycle z kurczaka

Wegańska zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym to ciekawa alternatywa dla klasycznej kalafiorowej. Jest na tyle smaczna, że żaden mięsożerca nie powinien mieć problemu, żeby zjeść ją ze smakiem. Ba, może nawet upomnieć się o dokładkę! Ta pyszna zupa zagości w waszym kulinarnym repertuarze na stałe, gwarantujemy! Przepis poleca Daria Ładocha.
Wegańska zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym

Podwójnie fasolowa sałatka z wędzoną makrelą to łatwa w przygotowaniu bezmięsna propozycja. Do jej przygotowania potrzeba niewiele czasu. Spróbujcie sycącej podwójnie fasolowej sałatki z wędzoną makrelą.
Podwójnie fasolowa sałatka z wędzoną makrelą

Pyszna, soczysta karkówka podana z zieloną fasolką owiniętą boczkiem z grilla.
Grillowana karkówka pieczona z rozmarynem i zieloną fasolką

Dziś sałatka na lato ! Od kiedy pojawia się fasolka szparagowa często gości na naszym stole !
Sałatka: feta, fasolka, pomidor

Takie coś z niczego... A wyszło takie smaczne..... :) Polecam!!!!!
Spaghetti z kurczakiem i zieloną fasolką

4 porcje
Ekologiczna cielęcina z pieczonymi ziemniakami i fasolką szparagową

Pyszne filety mintaja przekładane warzywami, oblane sosem śmietanowo-serowo-czosnkowym.
Ryba zapiekana z warzywami w sosie serowo-czosnkowym

Cytrynowa pasta z fasolką szparagową to łatwe i lekkie danie na gorące dni. Pistacje i tymianek podkręcają smak tego prostego dnia. Spróbuj cytrynowej pasty z fasolką szparagową.
Cytrynowa pasta z fasolką szparagową
Inne z kolekcji: fasola
Fasolka szparagowa w naszym kraju występuje w dwóch odmianach – żółtej oraz zielonej. Sezon na tę roślinę rozpoczyna się z końcem czerwca, a kończy się we wrześniu. Żółta fasolka szparagowa charakteryzuje się delikatniejszym smakiem niż zielona, która posiada wyrazisty posmak. Zielone strąki dostarczają do organizmu więcej kwasu foliowego oraz witaminy A. Fasolka szparagowa żółta zawiera natomiast więcej fosforu oraz potasu.
Obie odmiany fasolki szparagowej zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, takich jak m.in.: witaminy A, K, C z grupy B (z wyjątkiem B12), magnez, potas, miedź, mangan, fosfor, żelazo i wapń.
Obie odmiany są również cennym źródłem błonnika pokarmowego, dlatego na długo zapewniają uczucie sytości i wspomagają pracę układu pokarmowego. W 100 gramach fasolki szparagowej znajduje się jedynie około 30 kalorii, dlatego bez obaw mogą spożywać ją osoby na diecie odchudzającej. Jest to również produkt pozwalający dostarczyć do organizmu dużą ilość białka, żelaza, a także komplet aminokwasów egzogennych. Z tego powodu są polecane zwłaszcza osobom będącym na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej.
Fasolka szparagowa: dodatki
Praktycznie każdy przepis na fasolkę szparagową uwzględnia jej podawanie z dodatkami. Najczęściej jest ona gotowana razem z masłem i bułką tartą. Można również zdecydować się na mniej kaloryczną wersję z sezamem.
Fasolka szparagowa może być również podawana z takimi dodatkami jak jajko sadzone, makaron, cukinia, wędliny, biały ser, grzyby, boczek, sałatka śledziowa, gotowane ziemniaki, kukurydza, ananas, jajko na twardo, zielony groszek, gotowana marchewka, grzyby i kawałki piersi z kurczaka.
Smak fasolki szparagowej doskonale podkreślą również sosy. Najlepiej sprawdzi się sos śmietankowy, winegret, beszamelowy oraz musztardowy.
Fasolka szparagowa: przepisy
Fasolka szparagowa nie powinna być spożywana na surowo, ponieważ zawiera toksyczne substancje. W trakcie gotowania dochodzi jednak do ich rozpadu. Najlepsze w smaku są jędrne i kruche okazy fasolki.
Zatem jak ugotować i przyrządzić fasolkę szparagową, aby była pyszna, zdrowa i lekkostrawna? Najlepiej ugotować ją na parze, aby nie utraciła cennych składników odżywczych. Fasolka szparagowa może być również pieczona w naczyniu żaroodpornym, duszona w niedużej ilości wody, a także stanowić składnik zup lub innych dań jednogarnkowych.
Przepisy na fasolkę szparagową zalecają dodanie niedużej ilości soli. Można również wzbogacić smak innymi przyprawami, takimi jak np. pieprz ziołowy, oregano, czosnek, bazylia czy imbir. Przed gotowaniem należy fasolkę dokładnie przemyć pod bieżącą wodą oraz obciąć za pomocą noża końce oraz cienkie błonki. Fasolka szparagowa nadaje się do mrożenia.
Fasolkę szparagową można przygotowywać na co dzień. Jest idealna zwłaszcza dla osób zabieganych, ponieważ jej ugotowanie nie zajmuje wiele czasu. Fasolka pasuje do różnych potraw – zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych. Cenią ją zwłaszcza osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Fasolka szparagowa jest na tyle delikatna i miękka po ugotowaniu, że smakuje także dzieciom.
Artykuły powiązane
Jak gotować fasolkę szparagową
Jak gotować fasolkę szparagową? To pytanie pojawia się zanim na dobre zacznie się sezon na te pyszności. Fasolka szparagowa należy do warzyw strączkowych i jest pysznym dodatkiem do wielu potraw. Oprócz tego jest bogata w białko i witaminy, dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety. Ma też niewiele kalorii, mogą ją więc jeść osoby dbające o sylwetkę. Na bazarku możemy znaleźć zarówno zieloną, jak i żółtą fasolkę szparagową. W tym artykule dowiesz się czym one się różnią, a także jak gotować fasolkę szparagową, by czerpać z niej to, co najlepsze i cieszyć się smakiem. Podpowiemy wam również, z czym najlepiej podawać fasolkę szparagową.
Fasolka szparagowa - smak lata. Porady dla gotujących i najlepsze przepisy
Najczęściej serwujesz fasolkę szparagową z bułką tartą zrumienioną na maśle? To smaczne, ale możliwości jest znacznie więcej. Dodawaj ją do sałatek, zup, smaż na oliwie.