Bigos z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn o grubych oczkach.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Skwarki wyjąć i odłożyć. Na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę i czosnek.
Kapustę pokroić, dodać wraz z marchewką do cebuli, chwilę smażyć. Wlać bulion. Dodać przyprawy oraz zioła, dusić około 30 minut.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonki i również pokroić w kostkę. Pieczeń pokroić w kostkę.
Połówki śliwek lekko rozmrozić, pokroić w paski i wraz z jabłkami, wołowiną, skwarkami i kiełbasą włożyć do kapusty. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić 10–15 minut. Przed podaniem usunąć listek laurowy, goździki, jałowiec i ziele angielskie.
Komentarze