Bigos z czerwonej kapusty

Przygotowanie: 30 minut Gotowanie: 45 minut Porcja: 400 kcal Składniki na 6 porcji

dania mięsnepieczeńbigos

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
400 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 181 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg czerwonej kapusty kiszonej
  • marchewka
  • 2 czerwone cebule
  • duży ząbek czosnku
  • 2 jabłka
  • 5 mrożonych śliwek
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 30 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 10 dag pieczeni lub gotowanej wołowiny
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 3 jagody jałowca
  • po 1/2 łyżeczki kminku, suszonego tymianku i estragonu
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn o grubych oczkach.
  • Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Skwarki wyjąć i odłożyć. Na pozostałym tłuszczu zrumienić cebulę i czosnek.
  • Kapustę pokroić, dodać wraz z marchewką do cebuli, chwilę smażyć. Wlać bulion. Dodać przyprawy oraz zioła, dusić około 30 minut.
  • Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Kiełbasę obrać z osłonki i również pokroić w kostkę. Pieczeń pokroić w kostkę.
  • Połówki śliwek lekko rozmrozić, pokroić w paski i wraz z jabłkami, wołowiną, skwarkami i kiełbasą włożyć do kapusty. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić 10–15 minut. Przed podaniem usunąć listek laurowy, goździki, jałowiec i ziele angielskie.

Kalorie: 400

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy