Kurczak w winie

Przepis na koguta duszonego w winie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Składniki:

  • kurczak, ew. kapłon (1,5 kg)
  • 50 dag marchewki
  • 50 dag pieczarek
  • kilka szalotek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • 1/2 l czerwonego wina
  • kilka gałązek tymianku
  • sól, pieprz, cukier
  • łyżka mąki

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Kurczak w winie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umytego i osuszonego kurczaka dzielimy za pomocą nożyc do drobiu na 8 części: 2 skrzydełka, 2 udka, 2 podudzia, 2 piersi. Obraną marchewkę kroimy w grube plasterki, oczyszczone pieczarki na ćwiartki, obrane szalotki na ćwiartki. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy kurczaka na rumiano, odkładamy. Na tłuszczu ze smażenia obsmażamy marchew, pieczarki, szalotki i czosnek, wlewamy bulion i wino. Kiedy się zagotują, dokładamy kurczaka i tymianek oraz po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Przykrywamy, dusimy ok. 50 min. Wyjmujemy mięso i co ładniejsze kawałki warzyw, resztę razem z sosem przecieramy przez sitko, zagotowujemy i zagęszczamy mąką, stale mieszając trzepaczką, aby sos był aksamitnie gładki. Przyprawiamy do smaku. Do gorącego sosu wkładamy mięso i warzywa, dekorujemy gałązkami tymianku. Podajemy z bagietką i szklaneczką czerwonego wina.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy