Kurczak w winie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Umytego i osuszonego kurczaka dzielimy za pomocą nożyc do drobiu na 8 części: 2 skrzydełka, 2 udka, 2 podudzia, 2 piersi. Obraną marchewkę kroimy w grube plasterki, oczyszczone pieczarki na ćwiartki, obrane szalotki na ćwiartki. Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy kurczaka na rumiano, odkładamy. Na tłuszczu ze smażenia obsmażamy marchew, pieczarki, szalotki i czosnek, wlewamy bulion i wino. Kiedy się zagotują, dokładamy kurczaka i tymianek oraz po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Przykrywamy, dusimy ok. 50 min. Wyjmujemy mięso i co ładniejsze kawałki warzyw, resztę razem z sosem przecieramy przez sitko, zagotowujemy i zagęszczamy mąką, stale mieszając trzepaczką, aby sos był aksamitnie gładki. Przyprawiamy do smaku. Do gorącego sosu wkładamy mięso i warzywa, dekorujemy gałązkami tymianku. Podajemy z bagietką i szklaneczką czerwonego wina.
Komentarze