Ciecierzyca - właściwości i przepisy

150 przepisów

Ciecierzyca pospolita jest pochodzącą z Azji jednoroczną rośliną z rodziny bobowatych. Na Bliskim Wschodzie oraz w krajach Morza Śródziemnego znana i uprawiana jest od stuleci. Jakie znamy odmiany tej rośliny? Jak smakuje ciecierzyca? Co warto wiedzieć o jej właściwościach i jakie potrawy można z niej przyrządzić? Zebraliśmy odpowiedzi na te pytania oraz przepisy, w których ciecierzyca jest w roli głównej. 

Ciecierzyca - pomysły na dania

Ciecierzyca: rodzaje

Ciecierzyca, nazywana również cieciorką lub włoskim grochem jest wyłącznie rośliną uprawną, co oznacza, że nie spotkamy jej występującej dziko. Człowiek używa cieciorki od setek lat – okazuje się, że w wykopaliskach archeologicznych odnajdowane są ziarna ciecierzycy sprzed roku 9000 p.n.e., co świadczy o tym, że ludzkość dawno doceniła dużą wartość odżywczą rośliny, jaką jest ciecierzyca. Jak wygląda jednak to cenione już przez starożytnych warzywo? Łodyga dorasta do wysokości od 50 do 100 cm, jest kanciasta i sztywna. Liście ciecierzycy przypominają nieco wyglądem liście akacji, a same ziarna znajdują się w strączkach, tak samo, jak ziarna groszku zielonego.

Dziś ciecierzycę uprawia się w kilku odmianach, z których najbardziej popularne są Kabuli oraz Desi. Pierwsza z nich jest bardziej powszechna, odznacza się większymi ziarnami o wyłącznie kremowym kolorze. Mniejsze i występujące w różnych barwach (nawet czarne) ziarna Desi nie odróżniają się jednak od Kabuli smakiem. Obydwie odmiany są równie słodkawe i lekko orzechowe. W naszym klimacie nie uprawia się ciecierzycy na skalę przemysłową ze względu na zbyt niskie temperatury. Cieciorka jest zdecydowanie rośliną ciepłolubna i jej ziarna sprowadza się zwykle z Indii. Do uprawy w przydomowych ogródkach zaleca się wytrzymałą na mróz i dającą obfite plony odmianę Annegeri.

Jak gotować ciecierzycę?

Gotowanie ciecierzycy nie jest skomplikowane, jednak podobnie jak inne warzywa strączkowe, twardy groch włoski zwykle potrzebuje namoczenia przed gotowaniem. Chcąc więc przyrządzić ciecierzycę, należy wieczorem poprzedniego dnia opłukać dwa, trzy razy potrzebną ilość ziaren, a następnie przełożyć do naczynia i zalać je chłodną wodą. Moczenie powinno trwać nie krócej niż 12 godzin.

Następnego dnia, około 2 godzin przed planowanym podaniem potrawy lub dalszym przetwarzaniem pysznych ziarenek, należy cieciorkę odcedzić, przepłukać zimną wodą oraz przełożyć do garnka. Po zalaniu wodą groch włoski gotujemy 1-2 godziny, tak długo, aż ziarna zmiękną. Jeśli podczas gotowania na powierzchni wody pokaże się piana, należy zebrać ją łyżką cedzakową. Po upływie odpowiedniego czasu cieciorkę można odcedzić i podawać jako dodatek do dań, albo przetworzyć.

Ciecierzyca: pomysły na dania

Ciecierzycę podać można na przykład zamiast ziemniaków do mięsnych dań obiadowych. Może również stanowić dodatek do zup, a także być ich bazą. Doskonale smakuje zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem, a wegetarianie docenią z pewnością liczne zastosowania warzywa odpowiadające mięsom w daniach kuchni tradycyjnej. Groch włoski świetnie nadaje się do przetworzenia i występować może w kuchni jako kotlety z ciecierzycy czy gulasz z cieciorki, kabaczka i ananasa. Zarówno wegetarianie, jak i osoby, które po prostu nie przepadają za ciężkostrawną wołowiną, z pewnością chętnie zjedzą burgery z ciecierzycy, a także skosztują sałatki z rukolą i dodatkiem słodkawo-orzechowych ziarenek.

Pisząc o daniach z cieciorki nie sposób nie wspomnieć o hummusie. Ta pochodząca z Egiptu pasta z ciecierzycy to potrawa popularna dziś zarówno na Bliskim Wschodzie, jak i w północnej Afryce. Przygotowuje się ją z przetartych ziaren cieciorki, zmieszanych ze zmiażdżonym czosnkiem, odrobiną soku z cytryny, oliwą z oliwek oraz domowym tahini (pastą sezamową). Hummus przyprawia się do smaku solą, niekiedy dodając natką pietruszki i kmin rzymski. Potrawę tę łatwo wykonać w warunkach domowych i służyć może zarówno do smarowania chleba zamiast masła, jak również występować w formie dipu czy po prostu z odrobiną chrupkiego pieczywa jako przekąska.

Ciecierzyca: właściwości

Ciecierzyca zawiera witaminy (kwas foliowy i inne z grupy B) oraz składniki mineralne takie jak fosfor, żelazo, wapń, potas, cynk, selen, miedź, molibden oraz mangan. Warzywo odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dlatego utrzymuje długo stały poziom cukru w organizmie. W połączeniu z dużą zawartością błonnika, indeks glikemiczny 30 sprawia, że groch włoski jest doskonałym produktem sprzyjającym odchudzaniu. Ciecierzyca wspomaga również układ sercowo-naczyniowy obniżając poziom „złego” cholesterolu.

Nie koniec na tym jej pozytywnych właściwości – cieciorka zawiera przeciwutleniacze, przeciwdziałając starzeniu się komórek oraz ich degeneracji, ma działanie przeciwbólowe, wspomaga zrastanie się kości oraz pozytywnie wpływa na podnoszenie odporności organizmu a także podnosi płodność.

Artykuły powiązane

iStock-hummus- (1)
13.05.2020

Jak zrobić hummus? Oto niezawodny sposób

Wraz ze wzrostem zainteresowania kuchnią roślinną, powróciliśmy do roślin strączkowych. Hummus – pasta z ciecierzycy na dobre zagościła na sklepowych półkach i restauracyjnym menu. Hummus możecie zastosować, jako smarowidło do pieczywa albo podać do gorącej pity. Przyda się również, jako wytrawne nadzienie do naleśników. Albo najprostsza przekąska do podjadania wraz z pokrojonymi marchewkami. Oto nasz niezawodny przepis na hummus.

Lista zakupów
18.03.2020

Sylwia Majcher radzi, jak robić przemyślane zakupy. Lista zakupów spożywczych na 2 tygodnie

Zapasy jedzenia w domu powinny być przygotowane rozsądnie. Nadmiar makaronu, tuńczyka w puszce czy ryżu niepotrzebnie może wprowadzić zamieszanie w naszych kuchniach. Sylwia Majcher, ekspertka kulinarne i propagatorka zero waste, podpowiedziała nam, które produkty możemy bez problemu przechowywać w kuchni i spiżarni, a także wyjaśniła, jak różnicować posiłki z zapasów na dwa tygodnie lub dłużej.

Co kupić na zapas?
16.03.2020

Co kupić na zapas? Laura Osęka i porady na przemyślane zakupy spożywcze

Zapasy kilogramów makaronu i litrów oleju to dobry pomysł? Jak prawidłowo robić przemyślane zakupy spożywcze? Co mrozić i jak, których świeżych produktów unikać? Laura Osęka, psychodietetyk i autorka książek kulinarnych, podpowiedziała nam, w jakich ilościach i co warto mieć w kuchni, nie ulegając panice i nie okopując się w nadmiarze jedzenia, które może się zmarnować.

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

kalafior
14.02.2020

Jak we włoskim domu – odwiedziliśmy warszawskie Chianti

Kuchnia włoska cały czas kojarzy nam się z pizzą i makaronem. Tymczasem Włochy kryją o wiele więcej przepysznych skarbów dla łasuchów. To kuchnia produktów najwyższej jakości, a co za tym po prostu bardzo smaczna. W ramach trwającego festiwalu Fine Dining Week odwiedziliśmy Chianti i była to prawdziwa włoska uczta.

Ze spiżarni babci po restauracje wegetariańskie. Strączki podbijają świat
10.02.2020

Ze spiżarni babci po restauracje wegetariańskie. Strączki podbijają świat

10 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych. Soczewica, ciecierzyca, bób lub biała fasola to tylko niektóre ze znanych strączków. Babcie doceniały ich smak, wartości odżywcze, niski koszt i ogólnodostępność produktów. Podobne zalety obecnie dostrzegają weganie i wegetarianie ochoczo serwując je w wegańskich restauracjach. Podpowiadamy, jak przygotować rośliny strączkowe.

Trendy kulinarne 2020
09.12.2019

Trendy kulinarne 2020 – 10 rzeczy do zjedzenia

Zanim się obejrzymy, zobaczymy kolejną datę w kalendarzu. Dla prawdziwych smakoszy to czas na zaplanowanie co zjeść, gdzie zjeść i co kupować do domowej spiżarni, aby wciąż być na czasie. Trendy kulinarne 2020 to zjawisko, któremu dokładnie się przyjrzeliśmy.

Dania z ciecierzycy - przepisy
24.04.2019

Dania z ciecierzycy - pyszne i wartościowe

Ciecierzyca należy do produktów, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Nic dziwnego, że dania z ciecierzycy podbijają nasze kuchnie. Szczególnie, że proste dania z ciecierzycy można podać zarówno na zimno, jak i na gorąco, na obiad i na przekąskę. Polecamy najciekawsze przepisy na dania z ciecierzycy - w tym libańską sałatkę, wegańską pieczoną ciecierzycę czy wegetariańskie kotlety z ciecierzycy.