REKLAMA

Ciecierzyca - właściwości i przepisy

62 przepisów

ciecierzyca-fot. iStock-

Ciecierzyca pospolita jest pochodzącą z Azji jednoroczną rośliną z rodziny bobowatych. Na Bliskim Wschodzie oraz w krajach Morza Śródziemnego znana i uprawiana jest od stuleci. Jakie znamy odmiany tej rośliny? Jak smakuje ciecierzyca? Co warto wiedzieć o jej właściwościach i jakie potrawy można z niej przyrządzić? Zebraliśmy odpowiedzi na te pytania oraz przepisy, w których ciecierzyca jest w roli głównej. 

Ciecierzyca: rodzaje

Ciecierzyca, nazywana również cieciorką lub włoskim grochem jest wyłącznie rośliną uprawną, co oznacza, że nie spotkamy jej występującej dziko. Człowiek używa cieciorki od setek lat – okazuje się, że w wykopaliskach archeologicznych odnajdowane są ziarna ciecierzycy sprzed roku 9000 p.n.e., co świadczy o tym, że ludzkość dawno doceniła dużą wartość odżywczą rośliny, jaką jest ciecierzyca. Jak wygląda jednak to cenione już przez starożytnych warzywo? Łodyga dorasta do wysokości od 50 do 100 cm, jest kanciasta i sztywna. Liście ciecierzycy przypominają nieco wyglądem liście akacji, a same ziarna znajdują się w strączkach, tak samo, jak ziarna groszku zielonego.

Dziś ciecierzycę uprawia się w kilku odmianach, z których najbardziej popularne są Kabuli oraz Desi. Pierwsza z nich jest bardziej powszechna, odznacza się większymi ziarnami o wyłącznie kremowym kolorze. Mniejsze i występujące w różnych barwach (nawet czarne) ziarna Desi nie odróżniają się jednak od Kabuli smakiem. Obydwie odmiany są równie słodkawe i lekko orzechowe. W naszym klimacie nie uprawia się ciecierzycy na skalę przemysłową ze względu na zbyt niskie temperatury. Cieciorka jest zdecydowanie rośliną ciepłolubna i jej ziarna sprowadza się zwykle z Indii. Do uprawy w przydomowych ogródkach zaleca się wytrzymałą na mróz i dającą obfite plony odmianę Annegeri.

Jak gotować ciecierzycę?

Gotowanie ciecierzycy nie jest skomplikowane, jednak podobnie jak inne warzywa strączkowe, twardy groch włoski zwykle potrzebuje namoczenia przed gotowaniem. Chcąc więc przyrządzić ciecierzycę, należy wieczorem poprzedniego dnia opłukać dwa, trzy razy potrzebną ilość ziaren, a następnie przełożyć do naczynia i zalać je chłodną wodą. Moczenie powinno trwać nie krócej niż 12 godzin.

Następnego dnia, około 2 godzin przed planowanym podaniem potrawy lub dalszym przetwarzaniem pysznych ziarenek, należy cieciorkę odcedzić, przepłukać zimną wodą oraz przełożyć do garnka. Po zalaniu wodą groch włoski gotujemy 1-2 godziny, tak długo, aż ziarna zmiękną. Jeśli podczas gotowania na powierzchni wody pokaże się piana, należy zebrać ją łyżką cedzakową. Po upływie odpowiedniego czasu cieciorkę można odcedzić i podawać jako dodatek do dań, albo przetworzyć.

Ciecierzyca: pomysły na dania

Ciecierzycę podać można na przykład zamiast ziemniaków do mięsnych dań obiadowych. Może również stanowić dodatek do zup, a także być ich bazą. Doskonale smakuje zupa-krem z ciecierzycy z boczkiem, a wegetarianie docenią z pewnością liczne zastosowania warzywa odpowiadające mięsom w daniach kuchni tradycyjnej. Groch włoski świetnie nadaje się do przetworzenia i występować może w kuchni jako kotlety z ciecierzycy czy gulasz z cieciorki, kabaczka i ananasa. Zarówno wegetarianie, jak i osoby, które po prostu nie przepadają za ciężkostrawną wołowiną, z pewnością chętnie zjedzą burgery z ciecierzycy, a także skosztują sałatki z rukolą i dodatkiem słodkawo-orzechowych ziarenek.

Pisząc o daniach z cieciorki nie sposób nie wspomnieć o hummusie. Ta pochodząca z Egiptu pasta z ciecierzycy to potrawa popularna dziś zarówno na Bliskim Wschodzie, jak i w północnej Afryce. Przygotowuje się ją z przetartych ziaren cieciorki, zmieszanych ze zmiażdżonym czosnkiem, odrobiną soku z cytryny, oliwą z oliwek oraz domowym tahini (pastą sezamową). Hummus przyprawia się do smaku solą, niekiedy dodając natką pietruszki i kmin rzymski. Potrawę tę łatwo wykonać w warunkach domowych i służyć może zarówno do smarowania chleba zamiast masła, jak również występować w formie dipu czy po prostu z odrobiną chrupkiego pieczywa jako przekąska.

Ciecierzyca: właściwości

Ciecierzyca zawiera witaminy (kwas foliowy i inne z grupy B) oraz składniki mineralne takie jak fosfor, żelazo, wapń, potas, cynk, selen, miedź, molibden oraz mangan. Warzywo odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dlatego utrzymuje długo stały poziom cukru w organizmie. W połączeniu z dużą zawartością błonnika, indeks glikemiczny 30 sprawia, że groch włoski jest doskonałym produktem sprzyjającym odchudzaniu. Ciecierzyca wspomaga również układ sercowo-naczyniowy obniżając poziom „złego” cholesterolu.

Nie koniec na tym jej pozytywnych właściwości – cieciorka zawiera przeciwutleniacze, przeciwdziałając starzeniu się komórek oraz ich degeneracji, ma działanie przeciwbólowe, wspomaga zrastanie się kości oraz pozytywnie wpływa na podnoszenie odporności organizmu a także podnosi płodność.