Ratatouille

Przepis na jarską potrawę prowansalską - ratatouille

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 201 głosów)

Kroki wykonania:

  • pomidory-krojone-fot.iStock (1)1.Małe cukinie kroimy w plastry o grubości 1 cm, bakłażany kroimy na kawałki. Strąki papryki przecinamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Mięsiste pomidory przelewamy wrzątkiem, hartujemy, obieramy ze skóry i tniemy na ćwiartki. Cebule i czosnek drobno siekamy. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180º Celsjusza. W dużym (najlepiej miedzianym) rondlu rozgrzewamy oliwę i lekko rumienimy cebulę, dodajemy bakłażany i paprykę.
  • cebula-iStock (1)2.Po chwili dodajemy cukinie i pomidory. Warzywa oprószamy solą, pieprzem i posypujemy posiekanym czosnkiem, mieszamy delikatnie, ale dokładnie, na warzywach układamy gałązki ziół i przykrywamy rondel. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. Możemy także dusić je na małym ogniu ok. 50 min. Niezależnie od tego, czy warzywa są gotowane razem w jednym garnku, czy każde warzywo osobno, ważne, aby zachowały chrupkość.

Porady

Zobacz też: Ratatouille czy Ratatuj? Przepis na francuski przysmak jak z filmu

Ratatouille możemy nie tylko podawać na gorąco jako dodatek do mięsa lub ryby albo jako danie główne, ale w upalne dni możemy także spróbować ochłodzonego i orzeźwiającego ratatouille w charakterze przekąski.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 80 min.
Ratatouille
Prowansalskie smaki

caroline

Ratatouille