Ratatouille

Przepis na jarską potrawę prowansalską - ratatouille

Dodany przez:

Ratatouille

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 4 małe cukinie
  • 2 bakłażany
  • 2 czerwone i 2 żółte strąki papryki
  • 4 mięsiste pomidory
  • 2 cebule, czerwona i biała
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 8 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
  • gałązki świeżych ziół: natki pietruszki, rozmarynu, majeranku, tymianku, estragonu, cząbru

Przygotowanie

  1. Cukinie kroimy w plastry o grubości 1 cm, bakłażany kroimy na kawałki. Strąki papryki przecinamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. pomidory przelewamy wrzątkiem, hartujemy, obieramy ze skóry i tniemy na ćwiartki. cebule i czosnek drobno siekamy. piekarnik rozgrzewamy do temp. 180ºc. W dużym (najlepiej miedzianym) rondlu rozgrzewamy oliwę i lekko rumienimy cebulę, dodajemy bakłażany i paprykę. Po chwili dodajemy cukinie i pomidory. Warzywa oprószamy solą, pieprzem i posypujemy posiekanym czosnkiem, mieszamy delikatnie, ale dokładnie, na warzywach układamy gałązki ziół i przykrywamy rondel. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. Możemy także dusić je na małym ogniu ok. 50 min. Niezależnie od tego, czy warzywa są gotowane razem w jednym garnku, czy każde warzywo osobno, ważne, aby zachowały chrupkość.
  2. Ratatouille możemy nie tylko podawać na gorąco jako dodatek do mięsa lub ryby albo jako danie główne, ale w upalne dni możemy także spróbować ochłodzonego i orzeźwiającego ratatouille w charakterze przekąski.
warzywa obiad przekąska kolacja cukinia Papryka bakłażan ratatouille
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze