www.bbcgoodfood.com
0 (0)
Caponata z zimowych warzyw to sezonowa odpowiedź na klasyczny włoski przepis z bakłażanem. Ten rozgrzewający i zdrowy posiłek tworzą przede wszystkim dynia i rzepa przyrządzone w piekarniku. Podobnie jak w pierwowzorze, tak i tu nie może zabraknąć kaparów, oliwek, rodzynek, pomidorów, aromatycznej oliwy i octu balsamicznego. Pozwólcie sobie na odrobinę komfortu w mroźne dni i przygotujcie zimową caponatę na rodzinną ucztę.
dynia 200 g
rzepa 250 g
oliwa z oliwek 20 ml
por 2 szt.
czosnek 2 ząbki
ocet balsamiczny 30 ml
kapary 1 łyżka stołowa
czarne oliwki 2 łyżki stołowe
rodzynki 2 łyżeczki
pomidory w puszce 200 g
bazylia 10 liści
Pieczenie warzyw: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C z termoobiegiem. Dynię i rzepę obieramy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy do brytfanny z połową oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 20–25 minut, aż warzywa będą miękkie i zrumienione na brzegach.
Caponata: rozgrzewamy pozostałą oliwę na dużej patelni, na średnim ogniu. Kroimy pory w cienkie plasterki i smażymy je przez kilka minut, aż lekko zmiękną. Dodajemy dynię i rzepę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet balsamiczny. Gotujemy przez około 2 minuty, aż płyn uzyska konsystencję syropu. Dodajemy odsączone kapary, posiekane oliwki, rodzynki i pomidory. Redukujemy przez 15–20 minut, z uchyloną przykrywką, aż warzywa będą miękkie. Wrzucamy część przygotowanych świeżych listków bazylii. Doprawiamy do smaku.
Podanie: dekorujemy danie pozostałymi ziołami. Caponata z zimowych warzyw doskonale smakuje z chrupiącym chlebem.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/winter-vegetable-caponata