Gulasz z sarny

Gulasz z sarny to kawałki wyselekcjonowanego mięsa połączonego ze słodką marchewką i suszonymi grzybami. Kluczem jest niezwykle aromatyczna marynata z dodatkiem wytrawnego wina. Przepis na sarninę jest łatwy i dość szybki w wykonaniu, jednak trzeba doliczyć jeszcze czas przeznaczony na macerację, która trwa kilka dni. Zobaczcie, jak przygotować idealny gulasz z dziczyzny, który posmakuje każdemu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

gulasz

Czas przygotowania:
3godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Gulasz z sarny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Marynata: liście laurowe, ziele angielskie, goździki, kolendrę, sól, pieprz oraz wino i ocet, przekładamy do dużej miski, mieszamy.

  • 2.

    Mięso: przekładamy je do miski z przyprawami i dokładnie je nimi pokrywamy. Zamykamy naczynie, wstawiamy na 3–7 dni do lodówki, codziennie mieszając. W dniu przygotowywania dania mięso wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy do ogrzania na 2–3 godziny.

  • 3.

    Grzyby: zalewamy je wodą, taką ilością, żeby były nią przykryte .

  • 4.

    Warzywa: marchew obieramy i kroimy w grubsze plastry. Czosnek obieramy i siekamy w kostkę. Cebulę obieramy i dzielimy w piórka.

  • 5.

    Smażenie: w garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Dodajemy wcześniej przygotowane warzywa, namoczone grzyby wraz z wodą oraz resztę marynaty. Jeśli mięso nie będzie przykryte wodą, dolewamy odpowiednią ilość. 

  • 6.

    Duszenie: mięso na gulasz z sarny gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 2–3 godziny, często mieszając. Dolewamy wodę w razie potrzeby. Mięso jednak nie powinno w niej pływać, tylko ma powstać jednolity sos.

Porady

  • Gulasz z sarniny przygotowujemy z tańszych kawałków sarniny przeznaczonych na gulasz, np. antrykot, szponder, łopatka. Można skorzystać też z gotowej mieszanki gulaszowej dostępnej w sklepach.
  • Najlepiej przygotować go w garnku o grubym dnie, tak by mięso nie przywierało do dna naczynia.
  • Jeśli szykujemy potrawę np. na imprezę, wtedy sprawdzi się gęsiarka, w której możemy przygotować zdecydowanie większą ilość potrawy.
  • Zamiast wody możemy dodać domowy, esencjonalny rosół, przez co danie nabierze jeszcze bogatszego aromatu.
  • Do gulaszu z sarniny możemy dodać ulubione dodatki. Doskonale smakuje z wszelkimi kaszami, makaronem, ryżem, ziemniakami, kluskami śląskimi i kopytkami. Podanie do potrawy marynowanych buraczków lub surówki z kapusty kiszonej podkreśli uzupełni to smaczne danie.
  • Do zagęszczenia gulaszu możemy dodać kromkę chleba żytniego na zakwasie. Trzeba tylko pamiętać o odkrojeniu skórek.
  • Jeśli zrobiliśmy większą ilość gulaszu z sarny to możemy przełożyć go do słoików i zapasteryzować. W ten sposób można przechowywać go w chłodnym miejscu, np. w lodówce  lub spiżarce, nawet przez kilka tygodni. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy