Getty Images/iStock
5 (11)
Krewetki z suszonymi pomidorami to eleganckie, a jednocześnie wyjątkowo szybkie danie. Delikatna słodycz owoców morza, przełamana kwaskowatymi pomidorami, to połączenie, które zawsze robi ogromne wrażenie. Możemy je podawać z grillowaną bagietką lub z makaronem, a doskonałym uzupełnieniem będzie lampka schłodzonego białego wina. Z pewnością sprawdzi się na obiad lub kolację dla dwojga. Zdecydowanie warto przetestować przepis na krewetki z pomidorami.
krewetki 220 g
suszone pomidory 150 g
masło 60 g
czosnek 15 g
natka pietruszki 15 g
sól 0.5 g
pieprz 1 g
Krewetki myjemy w zimnej bieżącej wodzie i obieramy: delikatnie odciągamy główkę i odkładamy na bok. Następnie chwytamy pancerzyk u nasady i delikatnie go ściągamy. Na koniec delikatnie ściskamy krewetkę wzdłuż grzbietu i wyciągamy ciemną żyłkę. W ten sposób uzyskujemy gotowe mięso. Jeżeli jednak zależy nam na czasie, warto kupić już obrane krewetki, wtedy przepis będzie naprawdę szybki.
Natkę pietruszki dobrze myjemy i kroimy. Suszone pomidory odsączamy z oleju i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (możemy go też bardzo drobno pokroić nożem). Na patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy ze słoika po pomidorach. Dodajemy czosnek, pomidory i smażymy na niskiej mocy palnika przez 2-3 minuty.
Krewetki z suszonymi pomidorami wrzucamy na patelnię i doprawiamy pieprzem i solą. Przykrywamy i dusimy przez 2 minuty, aż krewetki osiągną bladoróżowy kolor (jednak nie przeciągajmy smażenia, inaczej mięso stanie się gumowate). Na końcu dodajemy natkę pietruszki.
Danie podajemy jeszcze ciepłe, z chrupiącą, grillowaną bagietką. Warto udekorować je przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i świeżym szczypiorkiem. Możemy również ugotować np. fettuccine i przygotować makaron z krewetkami i suszonymi pomidorami.