Kasza gryczana z kurczakiem

Kasza gryczana z kurczakiem to zdrowy, jednogarnkowy obiad. Nie zawiera glutenu i laktozy, za to sporą porcję witamin, białka, błonnika i złożonych węglowodanów. To wielokolorowe danie – znajduje się w nim cebula, czerwona papryka i zielona cukinia. Kompozycję dopełniają brązowe ziarenka o lekko orzechowym smaku i świeży koperek. Pożywna kasza gryczana z warzywami i kurczakiem to dobry pomysł na szybki lunch do pracy. 

dodany przez: Make eat easy

dania główne dania jednogarnkowe

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kasza gryczana z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kasza gryczana z kurczakiem – gotowanie kaszy 1.

    Kasza gryczana: gotujemy ją w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Proporcja wody do kaszy powinna wynosić 2:1. Dzięki temu nie wypłuczemy z ziarenek wartości odżywczych, bo pochłoną cały płyn. Sprawdzi się zarówno kasza gryczana prażona, jak i delikatniejsza w smaku biała (niepalona). Po ugotowaniu mieszamy ją z sosem sojowym i odstawiamy. 

  • Kasza gryczana z kurczakiem – przygotowanie warzyw 2.

    Warzywa: cebulę obieramy z łupinki i siekamy. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w sporą kostkę. Koperek opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy. Kasza gryczana z kurczakiem dobrze smakuje też z takimi dodatkami jak pieczarki, papryczka chili i czosnek.   

  • Kasza gryczana z kurczakiem – przygotowanie kurczaka 3.

    Pierś kurczaka: oczyszczamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy łyżeczką suszonego oregano, łyżeczką słodkiej papryki oraz szczyptą soli i pieprzu. Dolewamy 2 łyżeczki oliwy (10 ml). Mieszamy, żeby kawałki mięsa pokryły się marynatą. Odstawiamy go na kilka minut. Możemy też wykorzystać takie zioła i przyprawy jak kurkuma, kmin rzymski, rozmaryn, tymianek lub cząber. Wszystkie dobrze komponują się z kurczakiem. Do marynowania mięsa przydaje się też oliwa smakowa, na przykład czosnkowa.    

  • Kasza gryczana z kurczakiem – smażenie 4.

    Smażenie: wkładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię. Obsmażamy go ze wszystkich stron przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy cebulę, paprykę i cukinię. Podgrzewamy je przez chwilę, żeby nieco zmiękły, ale żeby nie wysuszyć mięsa. Warzywa można też podsmażyć na oddzielnej patelni.   

  • Kasza gryczana z kurczakiem – łączenie składników 5.

    Łączenie składników: do kurczaka z warzywami dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną. Dokładnie mieszamy, po czym zdejmujemy z patelni. Możemy dodać jeszcze sosu sojowego do smaku. Żeby potrawa nie była zbyt sucha, możemy skropić ją oliwą lub innym tłuszczem roślinnym o dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, na przykład olejem lnianym.

  • Kasza gryczana z kurczakiem – podanie 6.

    Podanie: przekładamy danie na talerz. Dekorujemy posiekanym koperkiem. Kurczak z kaszą gryczaną dobrze się przechowuje, więc możemy przygotować go dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy na zdrowy lunch. Można nawet zjeść go na zimno – w formie szybkiej sałatki.   

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy