Kasza ze śliwkami

Kasza ze śliwkami to dobry pomysł na szybki obiad lub ciepłe śniadanie. Ma cynamonowy posmak, jest słodka, a w dodatku sycąca. To idealny posiłek dla wegan, wegetarian, fleksitarian. Kasza ze śliwkami należy do potraw rozgrzewających. Można ją jeść jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu, a nawet jako farsz do pierogów i naleśników.

dodany przez: Dominika Wilk

dania jednogarnkowe

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na ciepło

Kasza ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Śliwki: płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem (lub winem) i zostawiamy na 12 godzin.

  • 2.

    Kasza: wrzucamy do garnka, włączamy ogień, chwilę prażymy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dorzucamy śliwki. Możemy też podlać kaszę wodą ze śliwek. Gotujemy około 5 minut. Potem zestawiamy z ognia.

  • 3.

    Słodzimy: doprawiamy kaszę łyżką miodu i szczyptą cynamonu. Mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami. Wykładamy na talerz.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy