Kasza ze śliwkami to dobry pomysł na szybki obiad lub ciepłe śniadanie. Ma cynamonowy posmak, jest słodka, a w dodatku sycąca. To idealny posiłek dla wegan, wegetarian, fleksitarian. Kasza ze śliwkami należy do potraw rozgrzewających. Można ją jeść jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu, a nawet jako farsz do pierogów i naleśników.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Śliwki: płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, wkładamy do miseczki, zalewamy wrzątkiem (lub winem) i zostawiamy na 12 godzin.
Kasza: wrzucamy do garnka, włączamy ogień, chwilę prażymy, zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dorzucamy śliwki. Możemy też podlać kaszę wodą ze śliwek. Gotujemy około 5 minut. Potem zestawiamy z ognia.
Słodzimy: doprawiamy kaszę łyżką miodu i szczyptą cynamonu. Mieszamy dokładnie ze wszystkimi składnikami. Wykładamy na talerz.
Komentarze