Fasola wigilijna

Ocena:

5 (1)

  • 1 godz. 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Fasola wigilijna z suszonymi śliwkami to bardzo prosta potrawa na świąteczną kolację. Chociaż składa się z elementów, które tradycyjnie przewijają się przez bożonarodzeniowy stół, niektórych może zdziwić to niecodzienne, słodkie połączenie. Danie intensywnie pachnie suszoną śliwką. Znajdzie się w nim też maślana emulsja oraz nutka cynamonu i rozmarynu. Szczegółowo opisujemy, jak powstaje aromatyczna fasola na Wigilię.  

Składniki:

  • fasola jaś  300 g

  • suszone śliwki  200 g

  • masło  30 g

  • woda  75 ml

  • sól  9 g

  • pieprz  2 g

  • cynamon  2 g

  • rozmaryn  1 gałązka

Fasola wigilijna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie fasoli: wsypujemy suche ziarna do sporego, głębokiego naczynia. Zalewamy je zimną wodą, tak żeby przykrywała je z kilkucentymetrowym zapasem (pamiętajmy, że z upływem czasu fasola wchłonie wilgoć). Przykrywamy naczynie i odstawiamy je na noc (czas ten nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). Warto sprawdzić kilka razy, czy nie trzeba dolać wody. Jeśli nie pomyśleliśmy o przygotowaniu dania z wyprzedzeniem, w ostateczności możemy wykorzystać fasolę z puszki. Jest jednak dosyć miękka i podczas smażenia na maśle ze śliwkami będzie się rozpadać.  

  • Krok 2:

    Gotowanie: odcedzamy i płuczemy fasolę. Wkładamy ją do garnka i zalewamy świeżą wodą. Wsypujemy łyżeczkę soli. Gotujemy pod przykryciem, na małej mocy palnika. Czas, którego potrzebuje fasola, żeby zmięknąć, zależy od gatunku i wielkości ziaren oraz tego, jak długo się moczyły. Obróbka termiczna może trwać 1,5–3 godziny. Odsączamy fasolę (możemy odłożyć trochę wody z gotowania na później). 

  • Krok 3:

    Suszone śliwki: kroimy w mniejsze kawałki. Najlepiej sprawdzi się odmiana kalifornijska, która ma dużo słodyczy i spore rozmiary. W niektórych domach fasola na Wigilię idzie w parze z wędzoną śliwką, ale ma ona bardzo charakterystyczny aromat, który nie każdemu pasuje. Suszone owoce powinny być miękkie i mięsiste. Jeśli zbyt długo leżały w szafce kuchennej i są twarde, możemy je wcześniej namoczyć lub dorzucić do fasoli pod koniec gotowania. 

  • Krok 4:

    Smażenie: rozpuszczamy masło na dużej patelni. Na tym etapie opcjonalnie możemy zeszklić nieco drobnej posiekanej cebulki. Dodajemy fasolę i suszone śliwki oraz około 30 ml wody (czystej lub z gotowania ziaren). Smażymy przez kilka minut, aż stworzy się maślana emulsja. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Miłośnicy słodkich dań wigilijnych mogą też dodać odrobinę miodu. Wkładamy na patelnię igiełki rozmarynu. Inne zioła, które lubi fasola ze śliwkami, to między innymi cząber i majeranek. Mieszamy. Dolewamy pozostałą wodę i podgrzewamy jeszcze przez 2–3 minuty. 

  • Krok 5:

    Podanie: jeśli fasola wigilijna przed zdjęciem z patelni wydaje nam się trochę za sucha, możemy dodać do niej jeszcze odrobinę wody, masła lub oleju. Serwujemy od razu, na ciepło. Możemy udekorować gałązką rozmarynu. Jeśli przygotowaliśmy większą porcję, trzymajmy ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, w lodówce. Zachowa świeżość przez około 3 dni. Resztki możemy wykorzystać po świętach do zrobienia fasolki po bretońsku.   

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne