Soczewica - odmiany, właściwości i zastosowanie

2 kolekcji przepisów

225 przepisów

Soczewica to roślina z rodziny bobowatych, która jest uprawiana już od czasów starożytnych. Jej nasiona były jedzone już 9100 lat przed naszą erą. Stanowiła podstawowy element jadłospisu starożytnych Greków, Rzymian oraz Egipcjan. Wzmianki na temat soczewicy możemy odnaleźć nawet w Starym Testamencie – w Księdze Rodzaju Jakub przejął od Ezawa jego pierworództwo, ofiarując mu miskę soczewicy. Istnieje kilka odmian tej rośliny – każda z nich cechuje się nieco innymi właściwościami i zastosowaniem. Oto zebrane przepisy z wykorzystaniem soczewicy.

Soczewica - odmiany, właściwości i zastosowanie

Soczewica - odmiany

Kiedy już wiemy, co to jest soczewica, pora wyróżnić jej odmiany. Możemy spotkać się z soczewicą brązową, czerwoną, zieloną, białą, czarną oraz żółtą. Soczewica czerwona to soczewica brązowa pozbawiona łuski. Jest od niej delikatniejsza i znacznie krócej się ją gotuje – brązowa odmiana wymaga wcześniejszego namaczania i gotowania przez około 40 minut. Dlatego często dodaje się ją do zup, a także wykorzystuje do robienia farszów oraz smarowideł.

Soczewica zielona i brązowa nie rozgotowują się tak szybko jak czerwona czy żółta, dlatego można wykorzystać je do przygotowania wegetariańskich kotletów. Soczewica czarna wyróżnia się natomiast sporą zawartością antyoksydantów.

Soczewica - właściwości

Wszystkie odmiany soczewicy są doskonałym źródłem białka. Pozwalają dostarczyć do organizmu w odpowiednich proporcjach wszystkie aminokwasy egzogenne, dlatego osoby na dietach wegetariańskich mogą nimi zastąpić mięso. Soczewica zawiera również sporo błonnika, węglowodanów oraz składników mineralnych – żelaza, potasu, miedzi, cynku, magnezu, selenu i manganu. Jest natomiast uboga w wapń. Stanowi dobre źródło witamin z grupy B, lecz nie pozwala zaopatrzyć organizmu w witaminę C, A, D, E ani K.

Dzięki sporej zawartości błonnika pokarmowego, soczewica pomaga regulować trawienie i zapobiegać otyłości. Pozwala również zmniejszyć ryzyko chorób układu krwionośnego, takich jak nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca. Cechuje się niskim indeksem glikemicznym, dlatego mogą ją bez obaw spożywać osoby chore na cukrzycę.

Soczewicę, zwłaszcza brązową, należy wprowadzać do diety stopniowo, ponieważ może powodować problemy gastryczne. Można je zmniejszyć poprzez namaczanie strączków oraz gotowanie soczewicy z takimi przyprawami, jak koper włoski czy kminek.

Soczewica - zastosowanie

Soczewica jest rośliną podatną na rozgotowywanie, dlatego świetnie sprawdza się jako składnik zup i innych potraw jednogarnkowych. Nadaje się również do przyrządzania dipów, pasztetów oraz innych smarowideł do pieczywa. Soczewicę po ugotowaniu można także dodać do surówki lub przyrządzić na jej bazie pyszne kotleciki.

Soczewica - pomysły na potrawy

Przedstawiamy kilka inspiracji na potrawy z soczewicą. Są to łatwe i szybkie w przygotowaniu potrawy, które nie wymagają zaawansowanych zdolności kulinarnych.

Wegetariański pasztet z soczewicy

Potrawa idealna na Wielkanoc, a także każde śniadanie. Wyborny smak to zasługa połączenia soczewicy z suszonymi pomidorami oraz dodania kminu rzymskiego i mieszanki zdrowych ziaren.

Zupa z soczewicy

Jest to wyśmienity pomysł na szybki obiad. Aby zupa nabrała smaku, warto dodać do niej wędzonego czosnku. Potrawę przygotowuje się razem z czerwoną fasolką. Wychodzi smaczna, aromatyczna i pożywna. Zupa z soczewicy to świetne rozwiązanie dla zabieganych osób, które nie chcą poświęcać zbyt wiele czasu na gotowanie.

Placki ziemniaczane z soczewicą zieloną i lubczykiem

Aromatyczny posiłek dla całej rodziny. Sprawdzi się zarówno na obiad, a także jako przekąska. Placki wyglądają apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Cenią je zwłaszcza osoby na dietach wegetariańskich. Smakują wybornie, kiedy są jedzone na świeżym powietrzu w ogrodzie.

Naleśniki z soczewicą i cukinią

Ostatnia z inspiracji to naleśniki nadziewane pastą z czerwonej soczewicy, serem feta i rukolą. Posiłek ten warto przygotować zarówno na śniadanie, lunch, jak i zabrać ze sobą na piknik. Naleśniki w tej wersji są lekkie, pożywne i wyglądają bardzo apetycznie. Sprawdzą się jako przekąska do filmu czy podczas spotkania ze znajomymi.

Artykuły powiązane

Co kupić na zapas
17.10.2020

Co kupić na zapas? Praktyczna lista, jak nie stracić pieniędzy i jedzenia

Zapasy kilogramów makaronu i litrów oleju to dobry pomysł? Jak prawidłowo robić przemyślane zakupy spożywcze? Co mrozić i jak, których świeżych produktów unikać? Laura Osęka, psychodietetyk i autorka książek kulinarnych, podpowiedziała nam, w jakich ilościach i co warto mieć w kuchni, nie ulegając panice i nie okopując się w nadmiarze jedzenia, które może się zmarnować.

sałatki
06.08.2020

Sałatki warstwowe w słoiku - jak je zrobić?

Sezon na sałatki warstwowe w pełni. Kupujemy pełne torby pysznych warzyw, jemy rzodkiewki, ogórki i liście sałaty. Sałatki często zabieramy też ze sobą do pracy lub w podróż. Są w końcu szybkie do zrobienia i super smaczne. Jak je spakować, żeby były chrupiące i pyszne? Przygotujmy sałatki warstwowe w słoiku!

wegetarianskie_zrodla_bialka_g
28.07.2020

Wegetariańskie źródła białka

W diecie wegetariańskiej największym wyzwaniem jest zbilansowanie jadłospisu i dostarczenie sobie odpowiedniej ilości białka. To wcale nie takie trudne!

roberts-sowa
29.05.2020

Robert Sowa zaprasza do N31. W zespole nowy szef kuchni!

Robert Sowa po kilkumiesięcznym lockdownie otworzył ponownie swoją restaurację N31 mieszczącą się przy Nowogrodzkiej 31 w Warszawie. Powrót to nie tylko smaczne zmiany w karcie menu, ale także powiew świeżości w zespole restauracji. Za sterami w kuchni staje szef kuchni Tomek Karolak. Czym zaskoczy smakoszy odwiedzających N31? Podpytaliśmy! Szczegóły poniżej.

Dieta zone
21.05.2020

Dieta Zone (strefowa)

Wśród gwiazd Hollywood zrobiła furorę. To właśnie jej Cindy Crawford, Jennifer Aniston, Catherine Zeta-Jones i Demi Moore zawdzięczają świetne figury. Twórcą diety Zone jest dr Barry Sears, amerykański dietetyk i biotechnolog.

iStock-hummus- (1)
13.05.2020

Jak zrobić hummus? Oto niezawodny sposób

Wraz ze wzrostem zainteresowania kuchnią roślinną, powróciliśmy do roślin strączkowych. Hummus – pasta z ciecierzycy na dobre zagościła na sklepowych półkach i restauracyjnym menu. Hummus możecie zastosować, jako smarowidło do pieczywa albo podać do gorącej pity. Przyda się również, jako wytrawne nadzienie do naleśników. Albo najprostsza przekąska do podjadania wraz z pokrojonymi marchewkami. Oto nasz niezawodny przepis na hummus.

Dieta fleksitariańska
06.05.2020

Fleksitarianizm w praktyce, czyli na czym polega flexitarianizm

Flexitarianizm (połączenie dwóch słów: „elastyczny” i „wegetariański”) jest z jedną z najzdrowszych i najłatwiejszych diet na świecie. Nie ma w niej reżimu, a jest mnóstwo smaku i dowolności. To elastyczne podejście do żywienia stawia na pierwszym miejscu warzywa oraz owoce i pozwala na spożywanie mięsa w mniejszych ilościach, ale lepszej jakości. Główne założenia diety to proste przepisy z dostępnych składników, zachęca ona również do eliminowania żywności przetworzonej. Prosto z książki Kingi Paruzel "Flexitarianizm" podpowiadamy najważniejsze zasady i... sprawdzony przepis.

jak zagęścić sos
03.04.2020

Jak zagęścić sos? Sprawdzone sposoby!

Za rzadki sos? Nie martwcie się, nam też wiele razy się to przytrafiło! Ważne, żeby w takiej sytuacji nie wylewać sosu, tylko go zagęścić. Są na to sposoby, które zawsze się sprawdzają. W większości przypadków nie zmieniają smaku samego sosu, a wręcz jeszcze bardziej go podkreślają. W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy, jak zagęścić sos łatwo i szybko.

zakupy
30.03.2020

Zakupy według Doktor Ani – zapasy nie do końca świata

W normalnej sytuacji robienie zakupów spożywczych nie powinny być problemem. Ale nie jesteśmy teraz w sytuacji normalnej i nawet zrobienie zakupów może być źródłem stresu. Zostawmy sobie chociaż przyjemność jedzenia. I potraktujmy okres dłuższego pozostawania w domu jako czas dobrych wyborów jedzeniowych, kto wie – może nawet okres zmiany nawyków. Jak to zrobić? Radzi Doktor Ania.

Soczewica
23.03.2020

Soczewica czerwona – porcja zdrowia i smaku na talerzu

Soczewica czerwona to popularna roślina strączkowa, ceniona za właściwości odżywcze, walory smakowe, a także możliwość wszechstronnego wykorzystania w kuchni. Do jakich potraw najlepiej pasuje soczewica czerwona i kto szczególnie powinien włączyć ją do diety? O sekretach soczewicy przeczytajcie w cyklu "Smak".