Notka redakcyjna
Jak ugotować flaki?
Aby ugotować flaki wołowe po warszawsku, należy przygotować 1 kg flaków, 500 g kości wołowych, 1 marchewkę, ½ selera, 1 pietruszkę, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, szczyptę imbiru, szczyptę słodkiej papryki, szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej i suszony majeranek.
Na początek flaki należy bardzo dokładnie umyć, oskrobać, wymoczyć w zimnej wodzie, zagotować i wyjąć. Następnie należy zalać je zimną wodą na godzinę, a potem odcedzić i jeszcze raz dokładnie oczyścić. Następnie należy gotować w wodzie pod przykryciem, aż będą miękkie. Potem należy osobno ugotować wywar z kości. Kolejnym krokiem jest oczyszczenie, umycie, poszatkowanie i podduszenie warzyw z łyżką masła. Następnie flaki należy odcedzić, pokroić i dodać wywar z warzyw. Wszystkie składniki należy gotować jeszcze 20 minut. Potem łyżkę masła trzeba przesmażyć z mąką, nie rumieniąc, a potem trzeba dolać 100 ml ostudzonego wywaru, mieszając zagotować i dodać do flaków. Na koniec flaki wołowe trzeba doprawić solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową, suszonym lubczykiem i suszonym majerankiem. Flaki wołowe można podawać z kromką ciemnego chleba lub purée ziemniaczanym.