Flaki

Flaki to jedna z tradycyjnych gęstych zup kuchni polskiej. Przyrządza się je z żołądków, pokrojonych w cienkie paski. Najczęściej są to flaki wołowe, ale można je robić również z wieprzowych, a nawet z jelenia. Do tego charakterystyczne przyprawy i kromka chleba. Flaki wołowe kojarzone są z uroczystymi spotkaniami w gronie rodziny, podaje się je w święta i na weselach, często obok rosołu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy flaczki

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.4 z 245 głosów)

Flaki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Flaki: jeśli są w płatach, trzeba je oczyścić i pokroić w paski, ale najpierw kroimy je w mniejsze kawałki, a w paski dopiero po pierwszym 20-minutowym gotowaniu. Mrożone są już oczyszczone i wstępnie obgotowane, rozmrażamy je w lodówce, warto je wyjąć z zamrażalnika dzień wcześniej. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 20 minut, odcedzamy i ponownie gotujemy (w świeżej osolonej wodzie) przez kolejne 20 minut. Proces powtarzamy, aż flaki wołowe będą miały zapach, który jesteśmy w stanie zaakceptować.

  • 2.

    Wywar: obieramy warzywa (oprócz cebuli) i kroimy je w niedużą kostkę. Przekładamy je do drugiego, dużego garnka, dodajemy kurczaka - udka, uda, skrzydełka - (można też zrobić wywar wołowy) i gotujemy przez około godzinę, do miękkości mięsa. Potem je wyjmujemy, przestudzone kroimy w paski. Z powrotem wkładamy je do garnka, dodajemy przyprawy (bez majeranku) i odcedzone flaki.

  • 3.

    Cebula: obieramy z łupin, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Gotową dodajemy do garnka z flakami.

  • 4.

    Zasmażka: masło i mąkę wkładamy na patelnię i smażymy aż zacznie brązowieć. Wtedy zdejmujemy ją z ognia, dosypujemy paprykę, dolewamy odrobinę zimnej wody i mieszamy. Dodajemy do flaków, dosypujemy majeranek, a także sól i pieprz do smaku. Całość zagotowujemy.

  • 5.

    Podanie: flaki najlepiej smakują z kromką chleba, zarówno ciemnego, jak i jasnego, pszennego. Odpowiednia będzie też bułka, np. kajzerka lub paryska.

Porady

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy