Flaki

Flaki wołowe to danie typowe dla kuchni polskiej. Najczęściej flaki wołowe doprawiane są majerankiem, lubczykiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W kuchni polskiej znane są również flaki wołowe po warszawsku, które podawane są pulpetami ze zmielonego łoju wołowego. W nieco inny sposób podawane są flaki wołowe po francusku, które gotuje się w białym winie i koncentracie pomidorowym. Flaki wołowe to z pewnością danie idealne na tradycyjne spotkania w rodzinnym gronie.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 230 głosów)

Kroki wykonania:

  • lisc-laurowy-iStock1.Flaki wołowe – przepis:
    Flaki wołowe należy obgotowywać we wrzątku po około 3 minuty. Następnie do garnka trzeba włożyć włoszczyznę, mięso wołowe, ziele angielskie i listki laurowe. Wszystkie składniki należy gotować 30 minut. Następnie do mięsa wołowego należy wrzucić udka kurczaka i gotować jeszcze około 20-30 minut. Ze składników na flaki wołowe należy ugotować wywar.
  • marchewka-iStock-min2.Następnie, gdy mięso jest już miękkie, należy je wyjąć i pokroić na małe kawałki. Kolejnym krokiem jest roztarcie na tarce marchewki i pietruszki. Następnie na przecedzonym wywarze należy ugotować flaki i pod koniec dodać wcześniej wyjęte składniki. Całość należy doprawić solą, ostrą papryką, czarnym pieprzem i majerankiem.
  • maslo-iStock3.Zasmażka:
    Masło należy przesmażyć z mąką pszenną na patelni. Następnie trzeba ją dodać do flaków i gotować przez trzy minuty.

Porady

Flaki wołowe zawierają w przepisie:

  • 2 kg flaków wołowych
  • 3 udka kurczaka

Aby przygotować flaki wołowe dobrze jest zaopatrzyć się w ostry nóż, durszlak i łyżkę cedzakową. Najlepiej wybierać nóż określany nożem szefa kuchni. Ten rodzaj dobrze leży w dłoni, szybko kroi i jest niezwykle ostry. Posiada szeroką powierzchnię, więc dłoń nie męczy się podczas siekania produktów. Jeżeli nie jesteśmy pewni jakie przyprawy dobrać do flaków wołowych, to możemy sięgnąć po gotowe mieszanki. Tak przyprawione flaki wołowe z pewnością zasmakują całej rodzinie.

 

Notka redakcyjna

Jak ugotować flaki?

Aby ugotować flaki wołowe po warszawsku, należy przygotować 1 kg flaków, 500 g kości wołowych, 1 marchewkę, ½ selera, 1 pietruszkę, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, sól, pieprz, szczyptę imbiru, szczyptę słodkiej papryki, szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej i suszony majeranek.

Na początek flaki należy bardzo dokładnie umyć, oskrobać, wymoczyć w zimnej wodzie, zagotować i wyjąć. Następnie należy zalać je zimną wodą na godzinę, a potem odcedzić i jeszcze raz dokładnie oczyścić. Następnie należy gotować w wodzie pod przykryciem, aż będą miękkie. Potem należy osobno ugotować wywar z kości. Kolejnym krokiem jest oczyszczenie, umycie, poszatkowanie i podduszenie warzyw z łyżką masła. Następnie flaki należy odcedzić, pokroić i dodać wywar z warzyw. Wszystkie składniki należy gotować jeszcze 20 minut. Potem łyżkę masła trzeba przesmażyć z mąką, nie rumieniąc, a potem trzeba dolać 100 ml ostudzonego wywaru, mieszając zagotować i dodać do flaków. Na koniec flaki wołowe trzeba doprawić solą, czarnym pieprzem, gałką muszkatołową, suszonym lubczykiem i suszonym majerankiem. Flaki wołowe można podawać z kromką ciemnego chleba lub purée ziemniaczanym.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy