Anchois - przepisy z sardelami

27 przepisów

anchois-fot. iStock-min

Anchois to smaczny i aromatyczny dodatek do wielu potraw, mogący pełnić rolę przyprawy. Najczęściej dodawany jest do potraw pochodzących z kuchni włoskiej. Świetnie smakuje jako składnik nadający słonego smaku sosom do makaronów albo pizzy. Wyjaśniamy, co to jest anchois, jak smakuje, jakimi cechuje się właściwościami zdrowotnymi oraz jak można go wykorzystać w kuchni. Przedstawiamy także inspiracje na samodzielne przygotowanie potraw z anchois.

Anchois - co to?

Anchois to słowo pochodzenia francuskiego, które w języku polskim oznacza sardele – niewielkich rozmiarów rybki o długości ciała wynoszącej 20-25 centymetrów. Jako produkt żywnościowy występują w postaci marynowanej, po uprzednim wypatroszeniu, dokładnym oczyszczeniu i osoleniu. Następnie rybki są poddawane procesowi dojrzewania przez okres kilku miesięcy. Po upływie takiego czasu przychodzi pora na ich zalanie oliwą lub olejem. Najczęściej anchois jest sprzedawany w słoiku, a rzadziej w puszce.

Wysokiej jakości anchois przygotowuje się z filetów sardeli europejskiej. Ryba ta występuje w wodach Morza Śródziemnego oraz Atlantyku. Jest spokrewniona z sardynką oraz ze śledziem. Wyróżnia się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Stanowi zwłaszcza bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz pełnowartościowego białka. Anchois ceni się także ze względu na sporą zawartość jodu, witamin z grupy B oraz witaminy D. Kumuluje niewielkie ilości metali ciężkich, dlatego może być bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży i dzieci. Dodając tę przyprawę do potraw, dbamy więc o swoje zdrowie. Najczęściej anchois zajadają się mieszkańcy Hiszpanii oraz Włoch, gdzie stanowi stały element lokalnej kuchni.

Jak smakuje anchois?

Masz ochotę wykorzystać w swojej kuchni anchois? Jak smakuje zatem ten dodatek do potraw? Jest to przyprawa o słono-kwaskowatym posmaku i wyrazistym zapachu. Smak anchois można porównać do wędzonych ryb, np. makreli czy śledzia. Przyprawa ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, wzmacniając smak wielu potraw mięsnych i wegetariańskich. Anchois można dodawać zwłaszcza do sosów, ryb, wołowiny i wieprzowiny, sałatek, makaronów, farszów mięsnych, pizzy czy tarty.

Przepisy z anchois

Prezentujemy warte uwagi inspiracje na wykorzystanie w swojej kuchni anchois. Z czym jeść ten dodatek, jak zrobić anchois i czym go zastąpić?

Anchois można dodać do pysznej i zdrowej potrawy rybnej, jaką jest makrela w papilotach, z sałatką z cykorii i masłem anchois. Ryba w tej wersji wychodzi wyjątkowo delikatna oraz aromatyczna. Do przygotowania papilotów wyśmienicie nadaje się por, który chłonie nadmiar tłuszczu. Makrelą z anchois polecamy podać z musztardą i śmietaną, a dodatkowo ozdobić za pomocą pęczków szczypiorku i natki pietruszki. Danie to świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, takie jak Boże Narodzenie, wesele czy jubileusz ślubu. Można także podać makrelę z anchois na wykwintny obiad niedzielny. 

Godna polecenia jest również bułka zapiekana z duszoną cebulą i anchois. Przygotowanie tej potrawy stanowi świetny sposób na przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia. Najlepiej wychodzi bowiem z użyciem czerstwego pieczywa, które w innym przypadku zostałoby wyrzucone. Zapiekanka w tej postaci sprawdza się jako smaczny dodatek do sałatek. Aby bułka wyszła odpowiednio miękka, należy namoczyć ją w oliwie z oliwek. W celu uzyskania wyrazistego aromatu, polecamy użyć takich przypraw jak np. gałka muszkatołowa, liść laurowy, tymianek i czosnek. Świetnie z tym daniem komponują się również czarne oliwki oraz ser gruyere. Zapiekana bułka z anchois powinna być podawana z mieszanką sałat, np. na bazie roszponki, rukoli i cykorii.

Wykwintne dania z anchois i nie tylko

Wyjątkowo wykwintną potrawą obiadową są polędwiczki wieprzowe z anchois. Warto mieć na uwadze, że mięso to jest niezwykle delikatne, dlatego jego smażenie lub pieczenie nie powinno trwać długo – mięso zachowuje różowe zabarwienie. Polędwiczki te świetnie smakują w wersji śródziemnomorskiej – z dodatkiem suszonych pomidorów, pomidorków koktajlowych oraz zielonych oliwek. Można również dodać białe wino.

Z okazji ważnych uroczystości rodzinnych wyśmienicie sprawdzi się antrykot z masłem anchois. Jest to doskonałe połączenie wołowiny ze słonym smakiem rybek. Do mięsa warto dodać aromatyczne przyprawy, takie jak tymianek, rozmaryn, bazylia czy oregano. Nie może także zabraknąć soku z cytryny. Antrykot z anchois najlepiej podawać na ciepło z sałatą masłową. Czym zastąpić anchois, jeżeli nie mamy tej przyprawy pod ręką? Świetnie sprawdzi się w tym celu np. ser roquefort.

Sałatka nicejska z anchois będzie świetnym dodatkiem do potraw mięsnych. Można zrobić ją z użyciem takich składników jak m.in. sałata, fasolka szparagowa, czarne oliwki, pomidory, papryka, cebula, sok z cytryny i oliwa z oliwek. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie wegetariańskie, idealnie sprawdzające się podczas grilla ze znajomymi.