Anchois - przepisy z sardelami

96 przepisów

Anchois to smaczny i aromatyczny dodatek do wielu potraw, mogący pełnić rolę przyprawy. Najczęściej dodawany jest do potraw pochodzących z kuchni włoskiej. Świetnie smakuje jako składnik nadający słonego smaku sosom do makaronów albo pizzy. Wyjaśniamy, co to jest anchois, jak smakuje, jakimi cechuje się właściwościami zdrowotnymi oraz jak można go wykorzystać w kuchni. Przedstawiamy także inspiracje na samodzielne przygotowanie potraw z anchois.

Anchois - przepisy z sardelami

Anchois - co to?

Anchois to słowo pochodzenia francuskiego, które w języku polskim oznacza sardele – niewielkich rozmiarów rybki o długości ciała wynoszącej 20-25 centymetrów. Jako produkt żywnościowy występują w postaci marynowanej, po uprzednim wypatroszeniu, dokładnym oczyszczeniu i osoleniu. Następnie rybki są poddawane procesowi dojrzewania przez okres kilku miesięcy. Po upływie takiego czasu przychodzi pora na ich zalanie oliwą lub olejem. Najczęściej anchois jest sprzedawany w słoiku, a rzadziej w puszce.

Wysokiej jakości anchois przygotowuje się z filetów sardeli europejskiej. Ryba ta występuje w wodach Morza Śródziemnego oraz Atlantyku. Jest spokrewniona z sardynką oraz ze śledziem. Wyróżnia się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Stanowi zwłaszcza bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz pełnowartościowego białka. Anchois ceni się także ze względu na sporą zawartość jodu, witamin z grupy B oraz witaminy D. Kumuluje niewielkie ilości metali ciężkich, dlatego może być bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży i dzieci. Dodając tę przyprawę do potraw, dbamy więc o swoje zdrowie. Najczęściej anchois zajadają się mieszkańcy Hiszpanii oraz Włoch, gdzie stanowi stały element lokalnej kuchni.

Jak smakuje anchois?

Masz ochotę wykorzystać w swojej kuchni anchois? Jak smakuje zatem ten dodatek do potraw? Jest to przyprawa o słono-kwaskowatym posmaku i wyrazistym zapachu. Smak anchois można porównać do wędzonych ryb, np. makreli czy śledzia. Przyprawa ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni, wzmacniając smak wielu potraw mięsnych i wegetariańskich. Anchois można dodawać zwłaszcza do sosów, ryb, wołowiny i wieprzowiny, sałatek, makaronów, farszów mięsnych, pizzy czy tarty.

Przepisy z anchois

Prezentujemy warte uwagi inspiracje na wykorzystanie w swojej kuchni anchois. Z czym jeść ten dodatek, jak zrobić anchois i czym go zastąpić?

Anchois można dodać do pysznej i zdrowej potrawy rybnej, jaką jest makrela w papilotach, z sałatką z cykorii i masłem anchois. Ryba w tej wersji wychodzi wyjątkowo delikatna oraz aromatyczna. Do przygotowania papilotów wyśmienicie nadaje się por, który chłonie nadmiar tłuszczu. Makrelą z anchois polecamy podać z musztardą i śmietaną, a dodatkowo ozdobić za pomocą pęczków szczypiorku i natki pietruszki. Danie to świetnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje, takie jak Boże Narodzenie, wesele czy jubileusz ślubu. Można także podać makrelę z anchois na wykwintny obiad niedzielny. 

Godna polecenia jest również bułka zapiekana z duszoną cebulą i anchois. Przygotowanie tej potrawy stanowi świetny sposób na przeciwdziałanie marnowaniu jedzenia. Najlepiej wychodzi bowiem z użyciem czerstwego pieczywa, które w innym przypadku zostałoby wyrzucone. Zapiekanka w tej postaci sprawdza się jako smaczny dodatek do sałatek. Aby bułka wyszła odpowiednio miękka, należy namoczyć ją w oliwie z oliwek. W celu uzyskania wyrazistego aromatu, polecamy użyć takich przypraw jak np. gałka muszkatołowa, liść laurowy, tymianek i czosnek. Świetnie z tym daniem komponują się również czarne oliwki oraz ser gruyere. Zapiekana bułka z anchois powinna być podawana z mieszanką sałat, np. na bazie roszponki, rukoli i cykorii.

Wykwintne dania z anchois i nie tylko

Wyjątkowo wykwintną potrawą obiadową są polędwiczki wieprzowe z anchois. Warto mieć na uwadze, że mięso to jest niezwykle delikatne, dlatego jego smażenie lub pieczenie nie powinno trwać długo – mięso zachowuje różowe zabarwienie. Polędwiczki te świetnie smakują w wersji śródziemnomorskiej – z dodatkiem suszonych pomidorów, pomidorków koktajlowych oraz zielonych oliwek. Można również dodać białe wino.

Z okazji ważnych uroczystości rodzinnych wyśmienicie sprawdzi się antrykot z masłem anchois. Jest to doskonałe połączenie wołowiny ze słonym smakiem rybek. Do mięsa warto dodać aromatyczne przyprawy, takie jak tymianek, rozmaryn, bazylia czy oregano. Nie może także zabraknąć soku z cytryny. Antrykot z anchois najlepiej podawać na ciepło z sałatą masłową. Czym zastąpić anchois, jeżeli nie mamy tej przyprawy pod ręką? Świetnie sprawdzi się w tym celu np. ser roquefort.

Sałatka nicejska z anchois będzie świetnym dodatkiem do potraw mięsnych. Można zrobić ją z użyciem takich składników jak m.in. sałata, fasolka szparagowa, czarne oliwki, pomidory, papryka, cebula, sok z cytryny i oliwa z oliwek. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie wegetariańskie, idealnie sprawdzające się podczas grilla ze znajomymi.

Artykuły powiązane

kuchnia rzymska
20.10.2020

Tradycyjna kuchnia rzymska. Makarony, oliwy czy pizza? Podpowiadamy!

Zastanawiałeś się, co jest specjalnością kuchni rzymskiej? Oczywistym jest, że jego piękno zaklęte jest w historycznych budowlach i magicznych miejscach, a majestat Wiecznego Miasta przyciąga ludzi z całego świata, którzy wciąż pragną odkrywać jego potęgę. Ale nie da się poznać Rzymu bez smakowania jego kuchni.

Pizza hawajska
03.09.2020

Pizza hawajska – jak powstała pizza z ananasem?

Pizza hawajska - jedna z najbardziej lubianych pizz świata - prawdopodobnie powstała przez przypadek i wbrew temu, co sugeruje jej nazwa, bynajmniej nie pochodzi za Hawajów. Odkąd wymyślono ją w Kanadzie, spór o dodatek w formie ananasa do dziś budzi spór.

Cristina Catese
13.06.2020

Cristina Catese i włoska kuchnia

Rodowita rzymianka, prawdziwa włoska mamma i nauczycielka kuchni włoskiej. Cristina Catese od 17 lat mieszka w Polsce i propaguje dania ze słonecznej Italii. Prowadzi warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool, a na łamach magazynu „Moje Gotowanie” poleca autorskie przepisy kuchni włoskiej. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoich inspiracjach, ulubionych potrawach i trendach kulinarnych. Nie zabrakło też konkretów kulinarnych np. na letnie przyjęcie w ogrodzie.

zakupy
30.03.2020

Zakupy według Doktor Ani – zapasy nie do końca świata

W normalnej sytuacji robienie zakupów spożywczych nie powinny być problemem. Ale nie jesteśmy teraz w sytuacji normalnej i nawet zrobienie zakupów może być źródłem stresu. Zostawmy sobie chociaż przyjemność jedzenia. I potraktujmy okres dłuższego pozostawania w domu jako czas dobrych wyborów jedzeniowych, kto wie – może nawet okres zmiany nawyków. Jak to zrobić? Radzi Doktor Ania.

Anchois
02.09.2019

Anchois – właściwości i przepisy na rybny przysmak

Nadadzą smaku każdej potrawie. Doskonale komponują się z makaronem, pizzą i rozmaitymi sałatkami. Warto dodawać je do sosów czy past kanapkowych. Fileciki anchois mają również sporo wartości odżywczych. Sekrety anchois przedstawiamy w cyklu Smak.

Jeżowiec - morski przysmak
29.07.2019

Jeżowiec – nieoczywiste owoce morza na talerzu

Bywają utrapieniem turystów wypoczywających w ciepłych krajach, ponieważ ich ukłucie jest bolesne, a niekiedy skutkuje także infekcjami. Jednak najeżone kolcami jeżowce są również bardzo ciekawym produktem spożywczym. Jak je jeść? O tym w cyklu Smak.

Pizza domowa
02.02.2019

Pizza domowa - włoski placek na prawdziwą ucztę

Niektórzy twierdzą, że przygotowywanie pizzy w domowych warunkach nie ma sensu. Rzadko kiedy mamy bowiem wielki piec opalany drewnem czy odpowiednie umiejętności, jeśli chodzi o wyrabianie ciasta. My jednak jesteśmy zwolennikami teorii, że pizza domowa, mimo, że nie zawsze smakuje jak ta z pizzerii, jest absolutnie przepyszna! W cyklu Przyjemności na weekend, nasze sposoby na świetną pizzę.

Sycylijskie canolli
21.11.2018

Zjeść Sycylię… Oto jest wyzwanie!

Jedna wyspa, a tyle pyszności, że nie sposób je zjeść podczas kilkudniowego wyjazdu. Zapomnijcie też o diecie, bo sycylijskie przysmaki nie mają z nią nic wspólnego.

Czosnek
03.07.2018

Czosnek do wszystkiego? Tylko w restauracji The Stinking Rose

Wchodzicie do restauracji. Sięgacie po menu i zaczynacie je przeglądać. Czytacie i czytacie, coś wam tu ewidentnie nie gra. I nagle olśnienie - nazwa The Stinking Rose to nie przypadek, w każdym daniu jest bowiem czosnek.

oliwki_bielmar
21.10.2013

Oliwki na słodko? Oczywiście! Nie tylko na co dzień, ale i od święta

Tak, to wcale nie pomyłka. Hiszpańskie Oliwki smakują wyśmienicie nie tylko na słono ale też na słodko, z różnymi dodatkami.