Vitello Tonnato, czyli cielęcina w sosie tuńczykowym, to jedno z kultowych dań kuchni włoskiej. Serwowane na obiad jako danie zimne, przystawka przed daniem głównym, lub w ramach tzw. zimnej płyty na przyjęciu czy spotkaniu w gronie rodzinnym. Vitello Tonnato pochodzi z włoskiego regionu Piemont. Schab z cielęciny gotowany jest, a następnie serwowany na zimno w sosie tuńczykowym. Takie połączenie czerwonego mięsa i ryby sprawia, że Vitello Tonnato cieszy się uznaniem smakoszy i krytyków kulinarnych. Poniżej przepis na cielęcinę w sosie tuńczykowym.
StockFood
(średnia 4.49 z 192 głosów)
Jajka ugotować na twardo. Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Marchewkę, por (odciąć nadmiar zielonych części), seler umyć, obrać, drobno pokroić. Warzywa przełożyć do garnka, zalać 1/2 l wody. Dolać wino oraz bulion, dodać liść laurowy, doprawić solą i pieprzem. Wywar zagotować. Włożyć mięso (ma być całkowicie zanurzone, aby Vitello Tonnato smakowało wyśmienicie). Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut. Zdjąć z gazu, pozostawić do ostygnięcia.
Jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka. Białko odłożyć. Żółtka zmiksować w mikserze razem z tuńczykiem, sardynkami odcedzonymi z oleju, połową kaparów i majonezem. Dodać olej, sok z cytryny, około 100 ml wywaru i dalej miksować. Sos doprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć z wywaru, odsączyć, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Mięso dekoracyjnie poukładać na talerzu, polać sosem i przystroić pozostałymi kaparami. Vitello Tonnato gotowe!
Kalorie: 240
Porady
- Cielęcina w sosie tuńczykowym to danie, które wymaga odpowiedniego przygotowania, ale nie musi być serwowane na gorąco, dlatego możemy przygotować je na kilka godzin przed planowanym serwowaniem.
- Do przygotowania Vitello Tonnato wybierzmy odpowiedniej jakości tuńczyka w sosie własnym - dobry skład i sprawdzone źródło to cechy pożądane. Podobnie z cielęciną - wybierajmy jakościowe mięso, bo nawet najlepsze dodatki jak drogie wino czy wyborny tuńczyk nie uratują kiepskiego surowca.
Klasyk z kuchni włoskiej, czyli Vitello Tonnato, to danie, które pod noże wzięli niezliczeni szefowie kuchni, jak i pasjonaci gotowania. Swój sposób na włoską cielęcinę z sosem z tuńczyka ma Karola Okrasa czy Robert Makłowicz. My proponujemy klasyczny przepis na Vitello Tonnato - mięso pachnące winem, przejęte aromatem warzyw i przypraw, aż w końcu zaserwowane z wyjątkowym sosem rybny.
Vitello Tonnato - klasyk kuchni włoskiej to danie zimne, przygotowywane z mięsa cielęcego, podawane w aksamitnym, majonezowym sosie z tuńczykiem. Tradycyjnie serwuje się je latem jako danie główne lub przystawkę na wykwintnej kolacji. Co ciekawe, cielęcina w sosie tuńczykowym popularna jest również w Argentynie, gdzie podawana jest w formie tradycyjnego dania bożonarodzeniowego.
Cielęcinę w sosie tuńczykowym najlepiej przygotować co najmniej dzień wcześniej przed planowanym spożyciem. Tradycyjnie wykorzystuje się mięso cielęce z tylnej nogi (tzw. Eye Round), a także świeżego, białego tuńczyka. Obecnie jednak najczęściej wykorzystuje się tuńczyka z puszki.
Komentarze