Vitello Tonnato (cielęcina w sosie tuńczykowym)

Vitello Tonnato - czyli cielęcina w sosie tuńczykowym - to danie kuchni włoskiej. Serwowane na obiad jako danie zimne, przystawka przed daniem głównym, lub w ramach tzw. zimnej płyty. Vitello Tonnato pochodzi z włoskiego regionu Piemont. Schab z cielęciny gotowany jest, a następnie serwowany na zimno w sosie tuńczykowym. Takie połączenie czerwonego mięsa i ryby sprawia, że Vitello Tonnato cieszy się uznaniem smakoszy i krytyków kulinarnych.

dania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
240.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 190 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Jajka ugotować na twardo. Mięso dokładnie umyć, osuszyć. Marchewkę, por (odciąć nadmiar zielonych części), seler umyć, obrać, drobno pokroić. Warzywa przełożyć do garnka, zalać 1/2 l wody. Dolać wino oraz bulion, dodać liść laurowy, doprawić solą i pieprzem. Wywar zagotować. Włożyć mięso (ma być całkowicie zanurzone, aby Vitello Tonnato smakowało wyśmienicie). Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 50 minut. Zdjąć z gazu, pozostawić do ostygnięcia.
  • 2.Jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka. Białko odłożyć. Żółtka zmiksować w mikserze razem z tuńczykiem, sardynkami odcedzonymi z oleju, połową kaparów i majonezem. Dodać olej, sok z cytryny, około 100 ml wywaru i dalej miksować. Sos doprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć z wywaru, odsączyć, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Mięso dekoracyjnie poukładać na talerzu, polać sosem i przystroić pozostałymi kaparami. Vitello Tonnato gotowe!

Kalorie: 240.00

Porady

Vitello Tonnato to danie, które wymaga odpowiedniego przygotowania, ale nie musi być serwowane na gorąco, dlatego możemy przygotować je na kilka godzin przed planowanym serwowaniem. Wybierzmy odpowiedniej jakości tuńczyka w sosie własnym - dobry skład i sprawdzone źródło to cechy pożądane. Podobnie z cielęciną - wybierajmy jakościowe mięso, bo nawet najlepsze dodatki jak drogie wino czy wyborny tuńczyk nie uratują kiepskiego surowca.

Notka redakcyjna

Klasyk z kuchni włoskiej, czyli Vitello Tonnato, to danie, które pod noże wzięli niezliczeni szefowie kuchni, jak i pasjonaci gotowania. Swój sposób na włoską cielęcinę z sosem z tuńczyka ma Karola Okrasa czy Robert Makłowicz. My proponujemy klasyczny przepis na Vitello Tonnato  - mięso pachnące winem, przejęte aromatem warzyw i przypraw, aż w końcu zaserwowane z wyjątkowym sosem rybny,

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy