Sałatka cezar z pstrągiem

Sałatka cezar niejedno ma imię! W wersji tradycyjnej zwykle podajmy ją z kurczakiem, ale my postanowiliśmy spróbować czegoś trochę innego. Poniżej znajdziecie znakomity przepis na sałatkę cezar z pstrągiem. To pomysł na łatwy i szybki obiad - domownicy z pewnością docenią waszą kreatywność w kuchni. Taka sałatka cezar może być również serwowana na rodzinnych imprezach czy spotkaniach ze znajomymi. Zaskoczycie ich zupełnie nową wersją czegoś, co pewnie dobrze znają. 

Sałatkidania z ryb

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 199 głosów)

Kroki wykonania:

  • d59167307189d2f5f9cf85cce9d96a8d69bc1a601.Kawałki pieczywa spryskujemy oliwą, mieszamy z czosnkiem i ziołami i smażymy na złoto na patelni grillowej, odkładamy. Filety z pstrąga oprószamy solą, spryskujemy oliwą i smażymy na tej samej patelni, aż się zezłocą i staną chrupiące.
  • salatka-cezar2.Spryskujemy sokiem z cytryny i odkładamy w ciepłe miejsce. Na patelni wysmażamy na chrupiąco boczek, smażymy sadzone jajka. Z majonezu, jogurtu, oliwy, czosnku, anchois, łyżki soku z cytryny i łyżki parmezanu miksujemy sos. Na talerzu układamy pojedyncze liście sałaty, plasterki awokado, filety z pstrąga, boczek, płatki parmezanu. Polewamy sosem, posypujemy grzankami.

Porady

W przepisie na sałatkę cezar z pstrągiem wykorzystujemy:

  • chleb - może być czerstwy, zastąpić można go ciabattą lub chlebem włoskim
  • zioła - włoskie
  • awokado - pokrojone w plasterki
  • czosnek - przeciśnięty przez praskę

Zobacz też: kanapka jak sałatka cezar

Notka redakcyjna

Sałatka cezar z pstrągiem to wariacja na temat sałatkowego klasyka. Wystarczy jednak zamienić rybę na pierś z kurczaka, aby wrócić do klasycznej wersji przepisu. Nie musimy też dawać do sałatki awokado - w naszym przepisie jego delikatna, kremowa konsystencja świetnie kontrastuje z chrupiącą rybą. Podstawowymi składnikami, świadczącymi o tym, że mamy do czynienia z sałatką cezar są grzanki, parmezan i sałata rzymska. Z resztą dodatków warto eksperymentować. Podobno sałatkę cezar wymyślił włoski kucharz, kiedy okazało się, że musi zaimprowizować posiłek z tego, co zostało mu w spiżarni. Proste połączenia zawsze są najlepsze!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy