Sałatka nicejska z anchois

Prosta i szybka sałatka nicejska z anchois. Fileciki anchois nadają charakterystyczny słony posmak, który pysznie komponuje się z jajkiem , sałatą, pomidorami i oliwkami.

Sałatki

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
310.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 147 głosów)

Składniki:

  • 2 żółte papryki
  • 4 pomidory
  • cebula
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 2 jajka na twardo
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 10 filecików anchois
  • 5 łyżek oliwy
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • liście sałaty lodowej
  • sól, świeżo mielony pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Pomidory umyć, pokroić w ósemki. Jajka obrać, pokroić w ćwiartki.
  • Fasolkę opłukać, zblanszować w osolonym wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą. Osączyć, pokroić na nieduże kawałki.
  • Na liściach sałaty ułożyć paprykę, pomidory, fasolkę, jajka, krążki cebuli, fileciki anchois i oliwki.
  • Ocet połączyć z oliwą, sokiem z cytryny, doprawić do smaku, wymieszać. Sałatkę polać sosami przybrać listkami bazylii.

Kalorie: 310.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy