Polędwiczki wieprzowe z anchois

Polędwiczki wieprzowe z anchois to danie, którego pieczenie lub smażenie powinno trwać krótko. Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które powinno pozostać nieco różowe w środku. Proste dodatki rodem z kuchni śródziemnomorskiej będą idealnie pasować do polędwiczki wieprzowej z anchois. Danie idealnie sprawdzi się na rodzinny, niedzielny obiad. 

dania mięsnepolędwiczki wieprzowe

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 170 głosów)

Kroki wykonania:

  • poledwiczka-wieprzowa-fot. iStock-1.Masło z oliwą rozpuszczamy w głębokiej patelni, rumienimy na nich polędwiczkę ze
    wszystkich stron przez ok. 5 min. Dorzucamy przekrojone na pół cebulki i całe pomidorki koktajlowe. Przykrywamy i dusimy 12–15 min, obracając mięso kilka razy, następnie zdejmujemy je z patelni i trzymamy w cieple.
  • anchois-fot. iStock2.Do patelni dolewamy białe wino, dokładamy suszone pomidory i oliwki. Polędwiczki dusimy ok. 5 min. Dodajemy fileciki anchois i pieprz do smaku, zostawiamy na 2–3 min, aby anchois rozpadły się na krem. Sos wylewamy na ogrzany półmisek, na nim układamy polędwiczki wieprzowe z anchois pokrojone w grube plastry.

Porady

Zobacz też: Królik na polskim stole – dlaczego warto docenić to mięso?

W przepisie na polędwiczki wieprzowe z anchois użyto:

  • 6 małych cebulek
  • suszone pomidory z zalewy
  • zielone oliwki
  • 8 filecików anchois
  • świeżo mielony pieprz

Notka redakcyjna

Polędwiczka wieprzowa z anchois to danie z najdelikatniejszego elementu półtuszy wieprzowej. Mięso wycinamy z mięśnia biodrowo-udowego, pozbawionego całkowicie tkanki tłuszczowej.  Polędwiczka wieprzowa z anchois to jedyne mięso, które po usmażeniu ma prawo być w środku różowe.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy