REKLAMA

Makrela

1 kolekcji przepisów

12 przepisów

StockFood_12461384_Layout_Mackerel_backed_with_thyme_and_lemon-min

Makrela – ryba morska, która w Polsce zalicza się do najczęściej jedzonych ryb. Najlepiej dostępna jest makrela atlantycka – można ją powszechnie spotkać w sklepach w postaci wędzonej. Makrele występują również pod takimi gatunkami jak królewska czy hiszpańska. Ryba ta osiąga do 50 centymetrów długości oraz 1 kilograma wagi. Przyjrzyjmy się właściwościom makreli, sposobom jej wykorzystania w kuchni oraz zasadami przechowywania.

Makrela: właściwości 

Makrela to smaczna ryba, która stanowi bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Zawiera również sporą ilość witaminy D, jodu, potasu, selenu, fosforu, wapnia, żelaza, witaminy A, a także witamin z grupy B, w tym witaminy B12 oraz niacyny. Pomimo sporej zawartości tłuszczu jest produktem lekkostrawnym i dietetycznym. Ceni się ją również ze względu na łatwo przyswajalne białko, dlatego chętnie sięgają po nią zwłaszcza osoby ograniczające mięso w swojej diecie.  

Najłatwiej dostępna w sklepach jest makrela wędzona, jednak znacznie zdrowsze rozwiązanie stanowi przygotowanie potraw ze świeżej makreli. Można ją poddać różnego typu obróbce cieplnej – gotowaniu w wodzie, smażeniu, pieczeniu, grillowaniu, duszeniu czy gotowaniu na parze. Świetne smakuje w połączeniu z cytryną, cebulą, czosnkiem, koperkiem oraz aromatycznymi przyprawami, takimi jak np. oregano, bazylia, tymianek, majeranek czy pieprz. Warto również piec ją z masłem czosnkowym, po wcześniejszym nacięciu mięsa. 

Makrela wędzona doskonale smakuje z pieczywem. Można smarować nią chleb i bułki zamiast masła. Świetnie smakuje spożywana na kanapkach razem z warzywami, takimi jak np. rzodkiewka, pomidor, papryka czy zielony ogórek. Makrelę poddaną obróbce cieplnej warto podawać z ziemniakami oraz kiszoną kapustą. 

Co można zrobić z makreli? 

Przedstawiany kilka inspiracji na potrawy z makrelą – zarówno wędzoną, jak i pieczoną czy smażoną. Makrela w papilotach, z sałatką z cykorii i masłem anchois to wyjątkowo maślana ryba pieczona w piecu. Smakuje świetnie z dodatkiem cytryny, pomarańczy, pora, cykorii, śmietany i musztardy. W połączeniu z warzywami makrela jest jeszcze zdrowsza i bardziej pożywna. Makrela pieczona otrzyma również wyrazisty smak dzięki dodaniu suszonych pomidorów oraz czosnku. 

Makrela może również posłużyć do przygotowania pysznej pasty, idealnej do smarowania pieczywa. Pasta z makreli ze szczypiorkiem i koperkiem świetnie sprawdzi się przede wszystkim w okresie wielkanocnym – zwłaszcza w przypadku dodania do niej jajka, majonezu i kiszonego ogórka. Pasta kanapkowa z makrelą świetnie komponuje się również z dodatkiem cebuli, marchewki i musztardy. 

Na obiad warto przygotować pożywny posiłek, jakim jest sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą. Nie może w niej zabraknąć ziemniaków, kukurydzy, marchewki, kiszonego ogórka, jajka oraz majonezu. Wybornie smakuje jedzona razem z kurczakiem. Wyjątkowo oryginalny sposób na wykorzystanie te ryby morskiej stanowi keks z wędzoną makrelą. Jest to pyszna przekąska w wersji wytrawnej, która świetnie sprawdza się z okazji Bożego Narodzenia, a także innych ważnych świąt oraz imprez rodzinnych. Masa na keks świetnie smakuje z dodatkiem kaparów, mleka, oliwek oraz świeżego koperku. 

Makrela wędzona: ile może leżeć w lodówce?  

Wędzona makrela może być bezpiecznie przechowywana w lodówce maksymalnie przez 7 dni. Należy przechowywać ją w foliowym woreczku lub folii spożywczej. Pozwoli to nie tylko przedłużyć jej świeżość, lecz także zapobiec ryzyku przedostania się silnego zapachu ryby do innych potraw umieszczonych w lodówce. Najdłużej przydatna do spożycia jest mrożona makrela, którą można bezpiecznie przechowywać w zamrażalce przez kilka miesięcy.