REKLAMA

Tapenada, czyli pasta z hiszpańskich oliwek

Tapenada to popularny przysmak kuchni śródziemnomorskiej. Pochodzi z francuskiej Prowansji, choć najczęściej można ją spotkać w hiszpańskich restauracjach. Wyjaśniamy, czym jest tapenada oraz do czego można ją wykorzystać. Wskazujemy również kilka inspiracji na przygotowanie pysznej, pożywnej i aromatycznej tapenady.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pasty Przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 198 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ząbki czosnku 1.

    Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dla lepszego smaku można go wcześniej podprażyć na suchej patelni lub upiec. Papryczkę chili siekamy, decydując, czy dodajemy ją razem z pestkami (będzie ostrzejsza), czy  bez.

  • Oliwki czarne 2.

    Oliwki pestkujemy lub wybieramy od razu okazy bez pestek. Siekamy drobno lub wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami. Wszystko bardzo dokładnie blendujemy, do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Podajemy  z bagietką lub ciabattą.

Porady

  • Dodatki do tapenady to nie tylko chili i czosnek, ale także parmezan, kapary lub anchois. Pastę może przygotować kilka różnych sposobów.w zależności od własnych preferencji.
  • Danie można przygotować w moździerzu lub wykorzystać do tego blender ręczny.
  • Zalana oliwą i przechowywana w lodówce tapenada zachowa świeżość przez długi czas.
  • Tapenada będzie najsmaczniejsza jeśli przygotujemy ją dzień przed podaniem. 

Notka redakcyjna

Tapenada: co to jest?

Tapenada to inaczej pasta oliwkowa. Najczęściej powstaje z czarnych oliwek hiszpańskich, lecz można ją również zrobić z oliwek zielonych. Przepis na oryginalną tapenadę musi zawierać kilka łyżek oliwy z oliwek, a także przyprawy oraz wybrane dodatki. Potrawa ta wyróżnia się specyficznym smakiem – wyrazistym, orzeźwiającym i lekko słonym.
 

Pasta z oliwek - do czego jej użyć?

Pasta z czarnych oliwek dobrze pasuje do różnego typu dań w wersji wytrawnej. Najczęściej jest używana jako smarowidło do pieczywa, zarówno na zimno, jak i ciepłych grzanek czy tostów. Tapenadę podaje się także do sałatek, a także używa jako farsz do wegetariańskich gołąbków, naleśników czy pierogów. Nada się również jako smarowidło do pizzy oraz składnik sosu do makaronu. Pasta z oliwek znajduje zarazem zastosowanie w kuchni mięsnej, np. jako nadzienie do mięsa i ryby zapiekanych w piekarniku.
Pasty oliwkowej nie trzeba użyć od razu całej po przygotowaniu. Wystarczy zalać ja oliwą z oliwek, co pozwala na jej przechowywanie w lodówce nawet przez kilka tygodni. Dzięki temu można zrobić ją w większej ilości, bez obaw o jej zepsucie.
 

Tapenada w różnych wersjach

Pasta z oliwek zyska odmienny smak w zależności od tego, jakie dodatki zostaną wykorzystane. Popularną wersją jest pasta z czarnych oliwek i czosnku, który nadaje jej ostrości i wyrazistości, a zarazem sprawia, że jest jeszcze zdrowsza. Aby czosnek mógł wydobyć swój aromat, powinien zostać dobrze przeciśnięty przez praskę lub posiekany na drobne kawałki. W przepisie na czosnkową tapenadę warto również zastosować ostrą paprykę, ocet balsamiczny i natkę pietruszki. Pikantny smak potrawy można przełamać np. niedużą ilością słodkiej żurawiny suszonej.

Popularny jest również przepis na pastę z oliwek i kaparów. Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku kapary marynowane. Można dodać do takiej tapenady np. suszone pomidory, przecier pomidorowy, starty parmezan czy płatki migdałowe. Pasta oliwkowa w tej wersji jest znacznie łagodniejsza w smaku niż czosnkowa. Jeżeli nie można dostać w sklepie kaparów, wtedy warto rozważyć ich zastąpienie kiszonymi ogórkami – smak będzie zbliżony.

Tapenada jest serwowana nie tylko w wersji wegańskiej, lecz także z dodatkiem ryby. Największą popularnością cieszy się pasta z czarnych oliwek i anchois, czyli wypatroszonych, osolonych i sardelek, które przed zamarynowaniem w oliwie przez kilka miesięcy dojrzewają. W przepisie nie powinno zabraknąć soku z cytryny, który podkreśli smak anchois. Dobrze sprawdzą się także zioła prowansalskie, bazylia i oregano.

Dobra pasta oliwkowa wymaga dokładnego zmiksowania wszystkich składników na jednolitą masę. W tym celu użyć można tradycyjnego moździerza, jednak zadanie znacznie ułatwi nam blender ręczny. Następnie tapenada powinna trafić do lodówki. Najlepiej jeśli spędzi tam całą noc i będzie podawana dopiero następnego dnia.

Tapenada świetnie sprawdza się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację w wytrawnej wersji. Można ją przygotować na różne okazje, zarówno uroczyste, jak i mniej formalne. Będzie oryginalną przystawką do pieczywa podczas wesela, pierwszej komunii, urodzin czy ważnego jubileuszu. Jako farsz do mięsa, pierogów, naleśników czy gołąbków sprawdzi się np. z okazji sylwestra, karnawału czy wieczoru filmowego ze znajomymi.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy