StockFood
4.47 (198)
Tapenada z czarnych oliwek z oliwą extra vergine, czosnkiem i kaparami to prawdziwy przysmak kuchni śródziemnomorskiej. Pochodzi z francuskiej Prowansji, choć najczęściej można ją spotkać w hiszpańskich restauracjach. To naprawdę wyjątkowy smakołyk, który może być podawany z dobrej jakości pieczywem – sprawdza się zarówno na co dzień, jak i w formie przekąski na imprezę. Poniżej znajdziecie prosty przepis i kilka inspiracji na przygotowanie pysznej, pożywnej i aromatycznej tapenady z oliwek.
czarne oliwki 200 g
oliwa extra vergine 60 ml
kapary 10 g
anchois 3 szt.
natka pietruszki 15 g
pieprz 3 g
Przygotowanie: czosnek obieramy - możemy przecisnąć go przez praskę, pokroić na mniejsze kawałki lub pozostawić w całości, do zmiksowania z oliwkami. Anchois odsączamy z zalewy. W razie potrzeby z czarnych oliwek usuwamy pestki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
Przygotowanie tapenady: do blendera wrzucamy, oliwki, kapary, anchois, czosnek, pieprz, natkę pietruszki, dolewamy też oliwę. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej, ale niezbyt gładkiej masy. Można w tym celu użyć również moździerza.
Podanie: tapenadę z czarnych oliwek warto schłodzić przez 30 minut. Jemy ją z bagietką lub ciabattą, sprawdzą się też grube paluszki, typu grissini.
Porady
- Tapenadę z czarnych oliwek można również zrobić z minimalnej ilości składników, wystarczą oliwki, oliwa z pierwszego tłoczenia i czosnek (świeży lub granulowany). Dla lepszego smaku czosnek można wcześniej podprażyć na suchej patelni lub upiec.
- Do pasty oliwkowej nie dosypujemy soli, ponieważ dodajemy do niej kapary z zalewy i anchois, które są dość słone.
- My proponujemy wersję z anchois, ale jeśli nie przepadacie za ich smakiem, z powodzeniem można je pominąć.
- Danie można przygotować w moździerzu lub wykorzystać do tego blender ręczny, ewentualnie bardzo drobno posiekać, ale będzie to dość mozolna praca. Ważne jest, żeby składników nie rozdrobnić na bardzo gładką masę, lepiej smakuje, gdy ma nieco większe kawałki.
- Jeśli chcemy przechować tapenadę z oliwek przez kilka dni, to wystarczy przełożyć ją do słoiczka lub innego pojemnika, zalewając wierzch oliwą. Tak przygotowaną wsadzamy do lodówki. Najsmaczniejsza będzie, jeśli przygotujemy ją dzień przed podaniem.
- Tapenadę można zrobić również z zielonych oliwek lub pomieszać różne gatunki. Jeśli jednak nie do końca lubimy ich smak, to najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie jej z oliwek greckich – odmiana Kalamata – mają najłagodniejszy smak.
Pierwotnie tapenada była robiona z kaparów z oliwą, dzisiaj główną rolę grają tu oliwki. Najczęściej powstaje z czarnych oliwek hiszpańskich, lecz można ją również zrobić z oliwek zielonych. Przepis na oryginalną tapenadę musi zawierać kilka łyżek oliwy, koniecznie dobrej jakości, bo będzie wyraźnie wyczuwalna, a także przyprawy oraz wybrane dodatki. Potrawa ta wyróżnia się specyficznym smakiem – wyrazistym, orzeźwiającym o słonym profilu.
Pasta z czarnych oliwek dobrze pasuje do różnego typu dań w wersji wytrawnej. Najczęściej jest używana jako:
Zdecydowanie warto włączyć ją do swojego jadłospisu, ponieważ tapenada jest zdrowa. To świetna propozycja dla cukrzyków i osób, które mają mniejszą tolerancję insuliny. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, a także A, K, E, C i minerały: żelazo, wapń i magnez.
Pastę z oliwek czarnych można przygotować na kilka różnych sposobów w zależności od własnych preferencji. Jest kilka składników, które dobrze komponują się z oliwkami i kaparami. Każdy z nich nada tapenadzie nieco inny smak.
Popularną wersją jest pasta z czarnych oliwek i czosnku, który nadaje jej ostrości i wyrazistości, a zarazem sprawia, że jest jeszcze zdrowsza. Żeby czosnek mógł w pełni wydobyć swój aromat, powinien zostać dobrze przeciśnięty przez praskę lub posiekany na drobne kawałki. W przepisie na czosnkową tapenadę warto również zastosować:
Pikantny smak potrawy można przełamać, np. niedużą ilością słodkiej żurawiny suszonej.
Popularny jest również przepis na pastę z oliwek i kaparów. Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku kapary marynowane, a jako dodatek:
Pasta oliwkowa w tej wersji jest znacznie łagodniejsza w smaku niż czosnkowa. Kapary można zastąpić kiszonymi ogórkami – smak będzie zbliżony.
Tapenada jest serwowana nie tylko w wersji wegańskiej, lecz także z dodatkiem ryby. Największą popularnością cieszy się pasta z czarnych oliwek i anchois, czyli wypatroszonych, osolonych sardelek, które przed zamarynowaniem w oliwie przez kilka miesięcy dojrzewają. W przepisie nie powinno zabraknąć soku z cytryny, który podkreśli smak anchois. Dobrze sprawdzą się także zioła prowansalskie, bazylia i oregano.
Tapenada świetnie sprawdza się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację w wytrawnej wersji. Można ją przygotować na różne okazje: uroczyste i mniej formalne. Będzie oryginalną przystawką do pieczywa podczas wesela, pierwszej komunii, urodzin lub ważnego jubileuszu.