Tapenada, czyli pasta z hiszpańskich oliwek

Doskonale smakuje w wersji z czarnych oliwek, równie wyśmienita z zielonych.

PastyPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.47 z 198 głosów)

Składniki:

  • Hiszpańskie czarne oliwki 200g
  • Hiszpańska oliwa z oliwek 4 łyżki
  • Papryka ostra 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Ocet balsamiczny 3 łyżki
  • Natka pietruszki
  • Sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Oliwki pozbawiamy pestek, jeśli je posiadają i miksujemy w malakserze lub siekamy bardzo drobno. Dodajemy pociętą drobno paprykę ostrą, natkę pietruszki, czosnek najlepiej podpieczony, sól, oliwę z oliwek i ocet. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej przygotowujemy ja na dzień przed spożyciem. Podajemy z grzankami z bagietki lub ciabaty.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy