Tapenada to popularny przysmak kuchni śródziemnomorskiej. Pochodzi z francuskiej Prowansji, choć najczęściej można ją spotkać w hiszpańskich restauracjach. To naprawdę wyjątkowy smakołyk, który może być podawany z dobrej jakości pieczywem – sprawdzi się na co dzień i jako przekąska na imprezę. Poniżej znajdziecie prosty przepis i kilka inspiracji na przygotowanie pysznej, pożywnej i aromatycznej pasty z oliwek.
StockFood
Przygotowanie przypraw: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dla lepszego smaku można go wcześniej podprażyć na suchej patelni lub upiec. Papryczkę chili siekamy, dodajemy ją razem z pestkami (będzie ostrzejsza) lub bez nich (wtedy będzie łagodniejsza).
Przygotowanie tapenady: oliwki pestkujemy lub wybieramy od razu okazy bez pestek. Siekamy drobno lub wrzucamy do blendera razem z pozostałymi składnikami. Wszystko bardzo dokładnie rozdrabniamy, do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Podajemy z bagietką lub ciabattą.
Porady
- Pastę z oliwek czarnych może przygotować na kilka różnych sposobów w zależności od własnych preferencji. Jako dodatek sprawdzą się również parmezan, kapary lub anchois.
- Tapenadę z czarnych oliwek można również zrobić z minimalnej ilości składników, wystarczą oliwki, oliwa z pierwszego tłoczenia i czosnek (świeży lub granulowany).
- Danie można przygotować w moździerzu lub wykorzystać do tego blender ręczny, ewentualnie bardzo drobno posiekać, ale będzie to bardzo mozolna praca.
- Zalana oliwą i przechowywana w lodówce tapenada z oliwek zachowa świeżość przez długi czas. Najsmaczniejsza będzie, jeśli przygotujemy ją dzień przed podaniem.
- Tapenadę można zrobić również z zielonych oliwek lub pomieszać różne gatunki. Jeśli jednak nie do końca lubimy ich smak, to najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie jej z oliwek greckich – odmiana Kalamata – mają najłagodniejszy smak.
Tapenada to inaczej pasta oliwkowa. Najczęściej powstaje z czarnych oliwek hiszpańskich, lecz można ją również zrobić z oliwek zielonych. Przepis na oryginalną tapenadę musi zawierać kilka łyżek oliwy z oliwek, a także przyprawy oraz wybrane dodatki. Potrawa ta wyróżnia się specyficznym smakiem – wyrazistym, orzeźwiającym i lekko słonym.
Pasta z czarnych oliwek dobrze pasuje do różnego typu dań w wersji wytrawnej. Najczęściej jest używana jako smarowidło do pieczywa, do krakersów, zarówno na zimno, jak i ciepłych grzanek czy tostów. Tapenadę podaje się także do sałatek, a także używa jako farsz do wegetariańskich gołąbków, naleśników czy pierogów. Nada się również jako smarowidło do pizzy oraz składnik sosu do makaronu. Pasta z oliwek znajduje zarazem zastosowanie w kuchni mięsnej, np. jako nadzienie do mięsa i ryby zapiekanych w piekarniku.
Pasty oliwkowej nie trzeba użyć od razu całej po przygotowaniu. Wystarczy zalać ja oliwą z oliwek, co pozwala na jej przechowywanie w lodówce nawet przez kilka tygodni. Dzięki temu można zrobić ją w większej ilości, bez obaw o jej zepsucie.
Pasta z oliwek zyska odmienny smak w zależności od tego, jakie dodatki zostaną wykorzystane. Popularną wersją jest pasta z czarnych oliwek i czosnku, który nadaje jej ostrości i wyrazistości, a zarazem sprawia, że jest jeszcze zdrowsza. Aby czosnek mógł wydobyć swój aromat, powinien zostać dobrze przeciśnięty przez praskę lub posiekany na drobne kawałki. W przepisie na czosnkową tapenadę warto również zastosować ostrą paprykę, ocet balsamiczny i natkę pietruszki. Pikantny smak potrawy można przełamać np. niedużą ilością słodkiej żurawiny suszonej.
Popularny jest również przepis na pastę z oliwek i kaparów. Najlepiej sprawdzą się w tym przypadku kapary marynowane. Można dodać do takiej tapenady np. suszone pomidory, przecier pomidorowy, starty parmezan czy płatki migdałowe. Pasta oliwkowa w tej wersji jest znacznie łagodniejsza w smaku niż czosnkowa. Jeżeli nie można dostać w sklepie kaparów, wtedy warto rozważyć ich zastąpienie kiszonymi ogórkami – smak będzie zbliżony.
Tapenada jest serwowana nie tylko w wersji wegańskiej, lecz także z dodatkiem ryby. Największą popularnością cieszy się pasta z czarnych oliwek i anchois, czyli wypatroszonych, osolonych i sardelek, które przed zamarynowaniem w oliwie przez kilka miesięcy dojrzewają. W przepisie nie powinno zabraknąć soku z cytryny, który podkreśli smak anchois. Dobrze sprawdzą się także zioła prowansalskie, bazylia i oregano.
Tapenada świetnie sprawdza się zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację w wytrawnej wersji. Można ją przygotować na różne okazje, zarówno uroczyste, jak i mniej formalne. Będzie oryginalną przystawką do pieczywa podczas wesela, pierwszej komunii, urodzin czy ważnego jubileuszu. Jako farsz do mięsa, pierogów, naleśników czy gołąbków sprawdzi się np. z okazji sylwestra, karnawału czy wieczoru filmowego ze znajomymi.
Komentarze