Bułka zapiekana z duszoną cebulą i anchois

Bułka zapiekana z duszoną cebulą i anchois to idealny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Zamiast wyrzucać suche bułki czy bagietki, lepiej je zapiec ze smakowitymi dodatkami. Taka zapiekanka może być świetną przekąską lub dodatkiem na przykład do sałatek. Dodaliśmy do niej cebulę i anchois - sprawią one, że całe danie będzie wyraziste. Przepis poleca Agata Wojda.

dodany przez: mojegotowanie
Autor przepisu: Agata Wojda

Zapiekanki

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 143 głosów)


Kroki przygotowania:

  • bułka zapiekana (1) 1. Rozgrzewamy na patelni oliwę. Wrzucamy cebulę, tymianek i liście laurowe; smażymy na średnim ogniu ok. 6 min, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Wlewamy ocet, zmniejszamy ogień i smażymy 20 min. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką, dodajemy przeciśnięty czosnek. Jajka ukręcamy ze śmietaną i odrobiną gałki i soli.
  • bułka zapiekana (2) 2. Bagietkę kroimy na grube kromki, kładziemy grubo cebulę. W naczyniu do zapiekania rozkładamy grzanki tak, aby wypełniły je w całości. Dokładamy posiekane anchois, obsypujemy oliwkami i polewamy śmietanową zalewą. Wierzch obsypujemy serem. Pieczemy w temp. 200°C przez 30–40 min.

Porady

W przepisie na bułkę zapiekaną z duszoną cebulą i anchois wykorzystujemy:

  • cebule - średniej wielkości, pokrojone w cienkie piórka
  • tymianek - suszony
  • bagietkę - można użyć też bułki paryskiej
  • czarne oliwki - grubo posiekane
  • ser - starty na tarce

Notka redakcyjna

Idealnym dodatkiem będzie tu własna mieszanka sałat, w której znajdą się nie tylko rukola i roszponka, ale i melisa, mięta, kolendra, cykoria, wstążki surowej marchewki lub dyni, plastry jabłka, fenkuła, zblanszowane listki brukselki. Do tego sos szalotkowy: siekamy 3 szalotki, mieszamy z 5 łyżkami czerwonego octu winnego i solidną szczyptą soli. Wkręcamy pieprz i ubijając powoli, dolewamy 180 ml oleju słonecznikowego. Sama zapiekanka cebulowa jest świetna jako dodatek do barszczu lub do zalania gorącym rosołem. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy