Antrykot z masłem anchois

Antrykot wołowy to chyba najpopularniejszy produkt na dobry stek. Szefowa kuchnia Agata Wojda poleca antrykot podany z masłem anchois. Smaki mięsa wołowego i słonych rybek doskonale się komponują!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • masło: 10 solonych filetów anchois
  • 80 g masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • zapiekanka ziemniaczana: 1 i 1/2 kg dużych ziemniaków, obranych
  • 6 cebul dymek, średniej wielkości
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 liści laurowych
  • gałązki świeżego tymianku
  • 1 l wywaru warzywnego, wyraziście posolonego
  • łyżka zimnego masła
  • stek: 2 antrykoty (ribeye steak)
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 50 g masła
  • gruba morska sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Na masło: filety siekamy i miksujemy z masłem, sokiem z cytryny i skórką. Zawijamy jak baton w folię spożywczą, wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika.
  2. Na zapiekankę: żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Ziemniaki, cebulę i czosnek kroimy w cienkie plastry. Układamy w naczyniu warstwami, dorzucając co jakiś czas laurowy liść i porcję tymianku. Zalewamy gorącym bulionem, na wierzch ścieramy masło i przez co najmniej godzinę pieczemy w temp. 180°C.
  3. Smażymy steki: na dużej patelni rozgrzewamy olej, na mocno gorący kładziemy mięso, a po jego bokach – masło. Smażymy po 3–4 min z każdej strony. Oprószamy solą i pieprzem. Gasimy ogień, całą patelnię przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy na 4 min.
  4. Ciepły stek podajemy z kawałkami topiącego się na nim masła sardelowego, z porcją gorącej zapiekanki i wielką misą sałaty masłowej z octem, oliwą i solą.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Wskazówki

>>> Anchois można podmienić na pleśniowy ser typu roquefort. Potrzebujemy masło i roquefort w proporcji 1:1, miksujemy razem z dodatkiem cienkiego posiekanego szczypiorku, formujemy i schładzamy. Zimny kawałek wykładamy na gorący stek w towarzystwie np. buraków zamarynowanych z octem, sokiem malinowym, orzechami i czosnkiem.

antrykot anchois
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy