Ryba - przepis

2 kolekcji przepisów

642 przepisów

Ryba na obiad to smaczny i zdrowy wybór. Jest lżejsza i delikatniejsza niż mięso, a przy tym łatwiej i szybciej ją przygotujesz, bo subtelne mięso ryby staje się miękkie zaraz po zetknięciu z wysoką temperaturą. Jak ryba może pojawić się na naszym stole? Podpowiadamy sprawdzone przepisy.

Ryba - przepisy

Inne z kolekcji: dania z ryb

Ryba - przygotowanie

Jest delikatna i szlachetna - dlatego właśnie ryba powinna być przyrządzana szybko, nie powinna spędzać dużo czasu na patelni, bo wyschnie na wiór i straci to, co najlepsze w jej pysznym mięsie. Dotyczy to szczególnie mniejszych ryb, które są gotowe w kilka chwil.

Ryba - przepisy

Ryba po grecku, ryba w galarecie, a może świąteczny śledź? Obecnie polska tradycja kulinarna przypomina o jedzeniu ryb tylko w okresie Bożego Narodzenia lub postu, ale nie zawsze tak było. Staropolskie książki kucharskie wskazują na to, że ryba jest jedną z podstaw na szlacheckim stole. Polscy kucharze specjalizowali się w przyrządzaniu ryb. Niestety wraz z utratą tych przyzwyczajeń, straciliśmy zamiłowanie do ryb w polskiej kuchni. Są jednak wciąż żywe w kuchniach śródziemnomorskich i azjatyckich, za sprawą których znów zachwycamy się rybą na talerzu

Ryba - gatunki

Ryba rybie nierówna - jedni jedzą tylko różowego, mięsistego łososia, inni białego i łagodnego dorsza, a jeszcze inni uwielbiają słodkowodnego pstrąga. Ten ostatni jest u nas wyjątkowo łatwo dostępny, polskie rzeki i strumienie to jego naturalne środowiska. Oprócz tego chętnie jadamy tuńczyka, a wśród słodkowodnych - suma, sandacza, węgorza.

Ryba czy owoce morza?

Choć nie występują w naszych wodach, pokochaliśmy owoce morza - przyniosły je do Polski kuchnie śródziemnomorskie i orientalne, bo to w nich stanowią jedną z podstaw.

Artykuły powiązane

karp
22.12.2020

Świąteczny karp na 10 sposobów - nie tylko smażony!

Jedni go kochają, inni unikają - oto wigilijny karp! Wzbudza kontrowersje głównie za sprawą silnego zapachu określanego jako "mulisty". Jest kilka sposobów, aby się go pozbyć - moczenie w mleku lub okłady z plastrów cebuli naprawdę działają, a nagrodą za włożony trud jest pyszne mięso tej ryby.

Śledzie
22.12.2020

Bez śledzia na Wigilię? Wybieraj świadomie ryby nie tylko na święta

Śledzie w oleju czy ryba po grecku - to tradycyjne dania na wigilijny stół, w których ryby odkrywają kluczową role. Tymczasem problem nadmiernych połowów i nieodpowiedniego zarządzania rybołówstwem może na zawsze wykreślić z naszego menu wiele gatunków ryb. To czy dzikie ryby pozostaną obecne na świątecznym stole także w przyszłości zależy od odpowiedzialnych decyzji producentów, sieci handlowych, rządów, ale także nas wszystkich! Poniżej szczegóły.

Ryba na wigilię
10.12.2020

Ryba na wigilię - co zamiast karpia podać na świąteczny stół

Przedświąteczne przygotowania to nie tylko ubieranie choinki czy wybór prezentów. Planujemy i szykujemy dania na swój wigilijny stół. Ryba na wigilię musi być obowiązkowo! Standardowo przygotowujemy karpia. Pomysłów na przygotowanie ryb jest mnóstwo, dlatego warto wyjść ze świątecznej monotonii i poznać nowe pomysły na danie wigilijne. Jaka ryba na wigilię? Tego dowiecie się za chwilę!

ciasto naleśnikowe
06.11.2020

Ciasto naleśnikowe jako niestandardowy posiłek

Kto nie lubi naleśników, niech podniesie rękę! Ciasto naleśnikowe cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Naleśniki można spotkać pod różną postacią. W zachodniej części kuli ziemskiej będą nimi pankejki, w Polsce zaś słynne są tradycyjne naleśniki z białym serem lub krokiety z kapustą i grzybami. Naleśniki mają swoich fanów również w Chinach. Ciasto naleśnikowe można natomiast wykorzystać w wieloraki sposób, m. in. jako panierkę do różnych potraw. Jedną z nich są jabłka w cieście naleśnikowym.

Nóż do filetowania ryby i pomarańczy pozwoli przygotować takie danie
06.11.2020

Wygodnie i funkcjonalnie - jak wybrać nóż do filetowania, obierania i inne niezbędne noże w kuchni

Nóż do filetowania czy nóż do obierania to jedne z elementów kuchni, których nie może zabraknąć w zbiorze kucharza. Niezależnie od tego, czy pracujecie w branży gastronomicznej, czy szykujecie posiłki jedynie dla rodziny i znajomych, warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Oto praktyczny poradnik, jak dobierać noże do naszej kuchni, aby filetowanie ryby, obieranie cytrusów i inne kuchenne zadania były prawdziwą przyjemnością.

Szef Gilles Chesnau
27.10.2020

Najlepsza restauracja świata od kuchni, czyli "Guy Savoy" oczami Szefa Gilles Chesneau

Gilles Chesneau to jeden z Szefów Kuchni paryskiej restauracji Guy Savoy, nagrodzonej trzema Gwiazdkami Michelin. W ramach akcji French Touch, której celem jest promocja francuskiej kultury w Polsce, szef opowiedział nam o tym jak wygląda "od kuchni" praca w najlepszej restauracji na świecie .

Jak gotować w parowarze? Parowar na zdrowie
17.04.2020

Jak gotować w parowarze? Parowar na zdrowie

Gdy na wiosnę pojawiają się pierwsze warzywa sezonowe, wiele osób zastanawia się, w jaki sposób je ugotować. Jedną z lepszych metod jest gotowanie na parze. W ten sposób zostają zachowane wartości odżywcze i witaminy. Przyjrzeliśmy się, w jaki sposób działa parowar i jak gotować w parowarze.