2 kolekcji przepisów
132 przepisów
Ryba na obiad to smaczny i zdrowy wybór. Jest lżejsza i delikatniejsza niż mięso, a przy tym łatwiej i szybciej ją przygotujesz, bo subtelne mięso ryby staje się miękkie zaraz po zetknięciu z wysoką temperaturą. Jak ryba może pojawić się na naszym stole? Podpowiadamy sprawdzone przepisy.
Jest delikatna i szlachetna - dlatego właśnie ryba powinna być przyrządzana szybko, nie powinna spędzać dużo czasu na patelni, bo wyschnie na wiór i straci to, co najlepsze w jej pysznym mięsie. Dotyczy to szczególnie mniejszych ryb, które są gotowe w kilka chwil.
Ryba po grecku, ryba w galarecie, a może świąteczny śledź? Obecnie polska tradycja kulinarna przypomina o jedzeniu ryb tylko w okresie Bożego Narodzenia lub postu, ale nie zawsze tak było. Staropolskie książki kucharskie wskazują na to, że ryba jest jedną z podstaw na szlacheckim stole. Polscy kucharze specjalizowali się w przyrządzaniu ryb. Niestety wraz z utratą tych przyzwyczajeń, straciliśmy zamiłowanie do ryb w polskiej kuchni. Są jednak wciąż żywe w kuchniach śródziemnomorskich i azjatyckich, za sprawą których znów zachwycamy się rybą na talerzu
Ryba rybie nierówna - jedni jedzą tylko różowego, mięsistego łososia, inni białego i łagodnego dorsza, a jeszcze inni uwielbiają słodkowodnego pstrąga. Ten ostatni jest u nas wyjątkowo łatwo dostępny, polskie rzeki i strumienie to jego naturalne środowiska. Oprócz tego chętnie jadamy tuńczyka, a wśród słodkowodnych - suma, sandacza, węgorza.
Choć nie występują w naszych wodach, pokochaliśmy owoce morza - przyniosły je do Polski kuchnie śródziemnomorskie i orientalne, bo to w nich stanowią jedną z podstaw.