REKLAMA

Wołowina

8 kolekcji przepisów

228 przepisów

wołowina

Dania z wołowiny można przyrządzić w bardzo prosty sposób, jednak nie znając odpowiednich technik, równie łatwo można je zepsuć. Dowiedz się jak przyrządzić i przyprawić wołowinę i poznaj najpopularniejsze przepisy z wykorzystaniem tego mięsa.

Jak przyrządzić wołowinę?

Wołowina to mięso, którego spożywanie niesie za sobą wiele zalet. Ta sezonowa (czyli dojrzała) jest nie tylko lekkostrawna, ale również bogata w liczne makro- i mikroelementy, takie jak na przykład fosfor, magnez czy wapń. Zawiera również niezbędne dla naszego organizmu sole mineralne i kwasy tłuszczowe.

W Polsce niesłusznie utarło się przekonanie, że przyrządzanie wołowiny to proces długotrwały i pracochłonny. Techniki obróbki tego mięsa są szalenie proste, jednak sukces zależy nie od technik kulinarnych, a od jakości użytego mięsa. Na co warto zwrócić uwagę, kupując wołowinę? Przede wszystkim wołowina, którą kupujemy powinna być jednolita kolorystycznie. Dobre mięso wołowe nie posiada przebarwień, czy też jaśniejszych i ciemniejszych części. Ponadto, powinno charakteryzować się nieco metalicznym zapachem.

Jak je przyrządzić? W pierwszej kolejności wołowinę należy wyjąć z lodówki i odczekać aż osiągnie temperaturę pokojową. Przed poddaniem mięsa obróbce termicznej, absolutnie nie wolno go solić – wołowinę solimy dopiero przed podaniem. Przed smażeniem warto użyć jedynie pieprzu, a w trakcie natrzeć mięso wołowe czosnkiem i dodać szczyptę rozmarynu.

Jak zrobić dobrą wołowinę?

Mięsa wołowego nie rozbija się pod żadnym pozorem. Kroimy je na kawałki i smażymy zgodnie z zasadą: 2 minuty smażenia z każdej strony na 20 gramów mięsa, 3 minuty na 30 gramów i analogicznie w przypadku większych ilości. Wołowinę należy smażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Nie potrzebuje ona wsparcia oleju, ponieważ jej wewnętrzne przerosty tłuszczu w zupełności wystarczą.  

Dalsza obróbka powinna trwać połowę wagi kawałka, bez względu na to, czy będzie do pieczenie, smażenie czy duszenie. Czyli jeżeli mięso waży 30 dag, to dalsza obróbka termiczna powinna wynosić 15 minut. Ważne, aby wołowiny nie podawać od razu po przyrządzeniu. Mięso powinno chwilę odpocząć, dlatego warto zawinąć je w pergamin i w tym czasie zająć się przygotowaniem dodatków do obiadu.

Wołowina cechuje się różnymi stopniami wysmażenia, takimi jak krwisty, średnio wysmażony i mocno wysmażony. W Polsce przyjęto, że jeśli stek ma być krwisty, to po wstępnej obróbce powinno się go smażyć jeszcze przez  7 minut, jeśli chcemy uzyskać stek średnio wysmażony, trzymajmy go na patelni przez 12 minut, natomiast jeśli naszym celem jest wołowina mocno wysmażona, powinno to zająć 15 minut.

Przyprawy do wołowiny

Wołowinę można przyprawiać na dowolną ilość sposobów. Ważne jednak, aby przyprawy dodawać w trakcie smażenia, a nie przed obróbka termiczną. W przypadku gotowania wołowiny, warto dodać do niej pietruszkę, kilka liści laurowych, ziele angielskie i pieprz. Jeśli preferujesz duszone mięso, dodaj odrobinę kminku, papryki, majeranku i ziela angielskiego. 

Pieczona wołowina natomiast dobrze komponuje się z cebulą, czosnkiem oraz tymiankiem. Fani smażonego mięsa na patelnię powinni dorzucić nieco cebuli, papryki, czosnku i pieprzu. Eksperymentaliści natomiast mogą pokusić się o goździki, anyż, kmin rzymski, estragon, cynamon, kolendrę szałwie, oregano, jałowiec lub chili.

Przepisy z wołowiny

Co przyrządzić z mięsa wołowego? Najpopularniejsze danie z wołowiny to klasyczne steki, które w Polsce przyrządzamy głównie z polędwicy wołowej. Często smażymy także antrykot lub rostbef, które doskonale nadają się także do pieczenia. Osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę z wołowiną zaleca się, aby rozpocząć naukę od smażenia steków z siekanej wołowiny. Jest to rodzaj mięsa, który pochodzi z przedniej części tuszy wołowej i charakteryzuje się licznymi połączeniami kolagenowymi, co sprawia, że do smażenia nie potrzebujemy żadnych dodatków. Jeśli masz ochotę na coś z wołowiny, zwróć uwagę na przepisy takie jak meksykańskie tacos z wołowiną i papryką, gulasz wołowy, pastrami wołowe, sarnina lub wołowina w winie lub pręga wołowa w sosie własnym.