Sałatka z fasolą i papryką

Sałatka z fasolą i papryką to prosta, bezglutenowa propozycja na lekką przekąskę. Sprawdzi się jako lunch do pracy. Spróbuj przepisu na sałatkę z fasolą i papryką.

Sałatki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 145 głosów)

Składniki:

  • 4 papryki (pomarańczowa, żółta, czerwona, biała), oczyszczone i pokrojone w paski
  • oliwa
  • do smaku: sól, pieprz, suszony cząber, majeranek
  • 2 fileciki anchois
  • 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę
  • garstka natki pietruszki, posiekanej + do dekoracji
  • 2 łyżeczki octu sherry
  • puszka grubej białej fasoli, opłukanej i odsączonej, lub fasoli borlotti
  • szpinak baby, rukola, świeży tymianek
  • tarty parmezan

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Papryki mieszamy z ok. 4 łyżkami oliwy i szczyptami każdej z przypraw. Grillujemy na patelni, aż papryka zmięknie, ale zachowa jędrność. Odkładamy do wystudzenia.
  • Fileciki anchois rozcieramy dokładnie z czosnkiem, 1–2 łyżkami oliwy i natką, przyprawiamy do smaku octem sherry i pieprzem. Taki sos mieszamy z ugrillowaną papryką i fasolą.
  • Na półmisek wykładamy listki rukoli i szpinaku, paprykę z fasolą, posypujemy parmezanem, listkami tymianku i natką. Podajemy z bagietką.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Porady

Zobacz: spaghetti z chorizo


 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy