REKLAMA

Escalivada - hiszpańska sałatka

Grilluj pyszne, letnie warzywa i połącz w hiszpańskiej sałatce z pysznym sosem z anchois.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 169 głosów)


Składniki:

  • 4 średnie bakłażany
  • 4 duże czerwone papryki
  • 4 małe cebule
  • 3 małe pomidory
  • sól
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 solonych anchois
  • tymianek

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Warzywa układamy na grillu z węglem drzewnym lub na ruszcie piekarnika. Pieczemy 30 min w temp. 180°C.
  • Upieczone papryki studzimy i zdejmujemy skórę. Kroimy w paski, przekładamy do dużej miski. Bakłażany pieką się nieco krócej. Kiedy trochę przestygną, obieramy je, dzielimy na kawałki i wkładamy do miski.
  • Cebule też pieką się krócej: po przestygnięciu kroimy je na połówki i przekładamy do miski. Upieczone połówki pomidorów wkładamy do miski. Warzywa przyprawiamy, najlepiej solą gruboziarnistą.
  • Na koniec polewamy wszystko obficie oliwą, dodajemy posiekany czosnek, anchois i posypujemy tymiankiem.
  • Escalivadę podaje się na ciepło, jako oddzielne danie lub jako dodatek do ryżu, dziczyzny, drobiu i ryb.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje gotowanie" nr 6/2017

Porady

Fileciki anchois: sprzedawane w małych i większych słoiczkach, konserwowane w oleju, to świetny dodatek do sosów, sałatek i pizzy.

Zobacz też: tortilla hiszpańska

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy