Sałatka z anchois, kurczakiem, kaparami i młodymi ziemniakami nawiązuje do kuchni skandynawskiej. Danie jest delikatne i wyraziste w smaku. Przyjemnie syci, a delikatny dressing z dodatkiem musztardy francuskiej, szczypiorku i natki pietruszki nadaje sałatce lekkości. Dla fanów anchois to pozycja obowiązkowa. Posmakuje także osobom, które uwielbiają potrawy z ziemniaków w każdej postaci.
Stockfood
(średnia 4.47 z 179 głosów)
Gotowanie ziemniaków: myjemy je i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie – od zagotowania wody przez 15–20 min, do miękkości. Odlewamy je, pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy ze skórek.
Filet z kurczaka: pierś myjemy i smażymy w całości na niewielkiej ilości oleju przez ok. 10 min. Obsmażamy mięso z jednej i drugiej strony. Zdejmujemy, a następnie kroimy na małe paski.
Dressing: miksujemy olej z octem winnym i 2 filetami anchois. Szczypiorek kroimy w krążki i siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do sosu. Dokładamy musztardę, sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników.
Układanie sałatki: ziemniaki kroimy w talarki, a anchois – w paski o szerokości ok. 5 mm. Obieramy cebulę i kroimy ją w krążki. Układamy ziemniaki, pierś kurczaka, kapary, cebulę i anchois aż do wykorzystania wszystkich składników.
Podawanie: sałatka z anchois i ziemniakami dobrze prezentuje się ułożona bezpośrednio na talerzach.
Kalorie: 450
Porady
- Do sałatki z anchois najlepsze będą małe młode ziemniaki. Jeśli mają delikatne łupiny, w ogóle nie musicie ich obierać. Wtedy wystarczy tylko przekroić je na połówki i w takie formie będą idealne w tej potrawie.
- Ziemniaki wystarczy tylko lekko przestudzić. Mogą być jeszcze ciepłe, kiedy będziemy układać je w salaterce, wtedy ładnie przyjmą aromaty z dressingu.
- Możecie użyć małych kaparów lub dużych – w całości lub pokrojonych na mniejsze kawałki, wedle uznania.
- Sałatka z anchois będzie wyglądać zachęcająco i świeżo, gdy tuż przed podaniem posypiecie ją natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem.
Dania z dodatkiem słonych rybek na pewno nie są nudne. Z podobnych potraw, warto przygotować także sałatkę nicejską z anchois lub krewetki z sałatką z kalarepy i anchois. Możecie również wprowadzić modyfikację do powyższego przepisu, dodając wybrane składniki:
W kuchni skandynawskiej dominują ryby. Poza tym bazuje ona na prostych składnikach i ich połączeniu w lekkie oraz delikatne kompozycje. Sałatka z anchois dobrze smakuje z prostymi sosami:
Takie dodatki lekko zmienią jej smak, ale pozwolą zachować skandynawski wymiar sałatki.
Komentarze