Sałatka z anchois

Sałatka z anchois, kurczakiem, kaparami i młodymi ziemniakami nawiązuje do kuchni skandynawskiej. Danie jest delikatne i wyraziste w smaku. Przyjemnie syci, a delikatny dressing z dodatkiem musztardy francuskiej, szczypiorku i natki pietruszki nadaje sałatce lekkości. Dla fanów anchois to pozycja obowiązkowa. Posmakuje także osobom, które uwielbiają potrawy z ziemniaków w każdej postaci.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
450 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 179 głosów)


Sałatka z anchois - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie ziemniaków: myjemy je i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie – od zagotowania wody przez 15–20 min, do miękkości. Odlewamy je, pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy ze skórek.

  • 2.

    Filet z kurczaka: pierś myjemy i smażymy w całości na niewielkiej ilości oleju przez ok. 10 min. Obsmażamy mięso z jednej i drugiej strony. Zdejmujemy, a następnie kroimy na małe paski.

  • 3.

    Dressing: miksujemy olej z octem winnym i 2 filetami anchois. Szczypiorek kroimy w krążki i siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do sosu. Dokładamy musztardę, sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników.

  • 4.

    Układanie sałatki: ziemniaki kroimy w talarki, a anchois – w paski o szerokości ok. 5 mm. Obieramy cebulę i kroimy ją w krążki. Układamy ziemniaki, pierś kurczaka, kapary, cebulę i anchois aż do wykorzystania wszystkich składników.

  • 5.

    Podawanie: sałatka z anchois i ziemniakami dobrze prezentuje się ułożona bezpośrednio na talerzach.

Kalorie: 450

Porady

  • Do sałatki z anchois najlepsze będą małe młode ziemniaki. Jeśli mają delikatne łupiny, w ogóle nie musicie ich obierać. Wtedy wystarczy tylko przekroić je na połówki i w takie formie będą idealne w tej potrawie.
  • Ziemniaki wystarczy tylko lekko przestudzić. Mogą być jeszcze ciepłe, kiedy będziemy układać je w salaterce, wtedy ładnie przyjmą aromaty z dressingu.
  • Możecie użyć małych kaparów lub dużych – w całości lub pokrojonych na mniejsze kawałki, wedle uznania.
  • Sałatka z anchois będzie wyglądać zachęcająco i świeżo, gdy tuż przed podaniem posypiecie ją natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem.

Notka redakcyjna

Sałatka z anchois – inne wersje

Dania z dodatkiem słonych rybek na pewno nie są nudne. Z podobnych potraw, warto przygotować także sałatkę nicejską z anchois lub krewetki z sałatką z kalarepy i anchois. Możecie również wprowadzić modyfikację do powyższego przepisu, dodając wybrane składniki:

  • Boczek – sprawi, że sałatka z anchois nabierze duńskiego charakteru. Należy pokroić go w małe paseczki lub kostkę i usmażyć na patelni.
  • Suszone pomidory – można je dodać posiekane w drobne paseczki do dressingu lub ułożyć w całości obok filetów z anchois.
  • Czarne oliwki – wystarczy przekroić je na połówki. Dobrze komponują się w zestawie z pomidorami suszonymi.
  • Awokado – przed dodaniem do sałatki z anchois należy skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  • Rukola – możecie delikatnie wmieszać ją w sałatkę tuż przed podaniem lub położyć na wierzch w formie dekoracji.

Inne sosy do sałatki anchois

W kuchni skandynawskiej dominują ryby. Poza tym bazuje ona na prostych składnikach i ich połączeniu w lekkie oraz delikatne kompozycje. Sałatka z anchois dobrze smakuje z prostymi sosami:

  • dressingiem jogurtowym – gęsty jogurt wystarczy zmieszać z ziołami, takimi jak koperek czy pietruszka, dodać odrobinę soku z cytryny, sól i pieprz,
  • oliwą – i dodatkiem świeżych ziół oraz pieprzu,
  • musztardą francuską – sama w sobie stanowi doskonały dressing do sałatki z anchois.

Takie dodatki lekko zmienią jej smak, ale pozwolą zachować skandynawski wymiar sałatki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy