liść laurowy
1093 przepisów
Przepisy w kolekcji liść laurowy

Pieczony kurczak z mięsno-owocowym nadzieniem to danie o wykwintnym wyglądzie na wyjątkowe okazje. Morele i jabłko dodają słodyczy kontrastującej ze smakiem czosnku.
Pieczony kurczak z mięsno-owocowym nadzieniem

Kapusta z grzybami to wigilijna klasyka. Robimy ją na Wigilię, ponieważ jest daniem postnym. Kapusta z grzybami to potrawa pyszna i aromatyczna - za jej wyjątkowy smak i aromat odpowiadają różne rodzaje grzybów. Warto przygotować ją nawet kilka dni wcześniej, żeby smaki się przegryzły. Dzięki temu będzie jeszcze lepsza!
Kapusta z grzybami

Bigos z kiszonych buraków to sposób na wykorzystanie kiszonych buraków. Danie sprawdzi się doskonale w drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.
Bigos z kiszonych buraków

Kiszone buraki to warzywa, które będą podstawą do prostej sałatki. Zakwas przyda się do barszczu.
Kiszone buraki

Pasztet z karpia to delikatne danie, które nie wymaga wiele pracy. To zdecydowanie interesujący pomysł na odświeżenie przepisu na świąteczną rybę.
Pasztet z karpia

Śledzie z imbirem to ława i szybka przystawka na wigilijny stół. Mają orzeźwiająco-słodkawy delikatny smak, wyróżniający je spośród innych marynowanych śledzi. Śledzie z imbirem sprawdzą się również jako przekąska na imprezę sylwestrową.
Śledzie z imbirem

Pasztet wieprzowy ze słoniną to przystawka wymagająca czasu i uwagi podczas przygotowania. Korzenny zapach gałki muszkatołowej sprawi, że na jednym kawałku trudno będzie poprzestać.
Pasztet wieprzowy ze słoniną

Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi to łatwe danie bardzo popularne w kuchni francuskiej. Przygotowane trzymamy w lodówce lub pasteryzujemy przełożone do słoików.
Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi

Domowa przyprawa do zup to wegetariańska wersja domowej kostki rosołowej. Do ich przygotowania można wykorzystać warzywa, które zostały z rosołu. Łyżka domowej kostki bulionowej wystarcza na 2 l zupy.
Domowa przyprawa do zup

Domowa kostka rosołowa to naturalna baza smakowa do ułatwiająca przygotowanie szybkiej zupy. Własnoręczna wersja zawiera wyłącznie warzywa lub warzywa z mięsem. Domowa kostka rosołowa zyskuje smak dzięki suszonym przyprawom i świeżym ziołom. Taka kostka rosołowa nada smak sosom, farszom, a nawet mielonemu mięsu.
Domowa kostka rosołowa

Delikatny i lekki krem warzywny z burakami z dodatkiem miętowego pesto. Bez mięsnego wywaru. Pasują do niego grzanki z pełnoziarnistego pieczywa. Indeks glikemiczny buraków wynosi 64, więc z ilością porcji powinni uważać cukrzycy.
Krem warzywny z burakami

Oryginalny pomysł na wegetariański bigos, czyli bigos z czerwonej kapusty z pierniczkami. Dodatek korzennych pierniczków wzbogaci smak dania i pysznie komponuje się z pozostałymi składnikami, czyli m.in. grzybami, jabłkami, burakami i głównym produktem, czyli czerwoną kapustą. Bigos z czerwonej kapusty z pierniczkami zaskoczy Was smakiem - wypróbujcie ten przepis na święta lub aby poczuć wigilijną atmosferę w inne dni.
Bigos z czerwonej kapusty z pierniczkami

Zupa wiejska z kapustą, fasolą i białą kiełbasą to prosta propozycja na danie obiadowe. Przepis na zupę pochodzi z Francji. Wiejska zupa z kapustą i fasolą zawiera dużą ilość mięsa.
Zupa wiejska z kapustą, fasolą i białą kiełbasą

Zupa pasterska z zacierkami to pożywny posiłek bez dodatku mięsa. Domowy smalec nadaje zupie charakterystycznego tłustego smaku.
Zupa pasterska z zacierkami

Zupa myśliwska z dziczyzną to sycące danie pachnące lasem. Połączenie dziczyzny, sarniny i wieprzowiny może być zaskakujące w smaku. Ogórki kiszone przełamią kwaśnym smakiem dość ciężką konsystencję.
Zupa myśliwska z dziczyzną

Barszcz wigilijny to obok zupy grzybowej, najczęstszy gość na wigilijnych stołach. Dobrze przygotowany jest naprawdę pyszny - ma słodko-kwaśny smak. Możemy podać go z kawałkami buraków lub wykorzystać je inaczej i zaserwować czystą zupę. Barszcz wigilijny powinien mieć mocny kolor - z naszym przepisem będzie nie tylko piękny, ale i super smaczny.
Barszcz wigilijny

Barszcz z uszkami to prosty i smaczny przepis na potrawę bez której nie może się odbyć żadna Wigilia.
Barszcz z uszkami

Zupa meksykańska to danie, które z pewnością przypadnie wam do gustu. Powinna być gęsta od warzyw - dodajemy do niej pieczarki, czerwoną fasolę i kukurydzę. Zupa meksykańska powinna być ostra, dzięki dodatkowi chili. Warto przygotować ją zwłaszcza w zimie, ponieważ wspaniale rozgrzewa. Zupa meksykańska to dobra alternatywa dla klasyków - sprawdzi się, kiedy chcemy przygotować coś oryginalnego na obiad lub kolację.
Zupa meksykańska

Zupa cebulowa to klasyczna potrawa kuchni francuskiej. Zapiekamy ją z chlebową grzanką i serem. Pod chrupiącą warstwą kryje się słodka cebula w aromatycznym bulionie. Zupa cebulowa nie jest wcale tak skomplikowana do zrobienia jak mogłoby się wydawać. Próbujcie, bo jej smak jest absolutnie niepowtarzalny!
Zupa cebulowa
Inne z kolekcji: Przyprawy
- chili
- cząber
- czosnek
- gorczyca
- imbir
- jałowiec
- kakao
- kawa
- kminek
- kumin (kmin rzymski)
- mieszanka przypraw
- ocet
- papryka w proszku
- pieprz
- przyprawy korzenne
- sól
- sos hoisin
- sos sojowy
- tabasco
- trawa cytrynowa
- vegeta
- zioła
- sos worcestershire
- pieprz kajeński (mielony)
- przyprawa do pizzy
- sos barbecue
- sos rybny
- sos sriracha
- sos teriyaki