Przepisy na zupy kremy

2 kolekcji przepisów

58 przepisów

Zupa krem to szybkie, sycące i pyszne danie, które można podawać na wiele ciekawych sposobów. Wystarczy nieco zmodyfikować przepis lub dodatki, by szybka zupa krem zamieniła się w ciekawe, zaskakujące danie. W ostatnich latach popularność takich zup wzrasta i stale przybywa nowych przepisów i pomysłów.

Zupa krem z dyni jest wspaniała, ale zanim rozpocznie się na nią sezon wypróbuj też krem z brokułów, letnich pomidorów lub groszku. Aby ugotować zupę krem zwykle przygotowuje się bulion warzywny (czasem mięsny, na przykład drobiowy), a później dodaje się go do warzyw - podduszonych, smażonych lub upieczonych - i miksuje na gładki krem. Popularny jest również krem z buraków, który czasem zastępuje dobrze znany barszcz czerwony. Możesz także zmiksować na zupę krem zupy: cebulową, pieczarkową lub cukiniową.

Przepisy na zupy kremy

Przepisy na zupy krem – pożywne i pyszne

Zupa krem to coś absolutnie pysznego. Bardzo często miseczka takiej zupy potrafi zastąpić dwudaniowy obiad. To dlatego, że zupy krem zwykle są dość gęste. Stopień gęstości zupy krem łatwo można regulować. Jeśli wolicie gęste zupy, dodajcie do nich więcej ziemniaków, soczewicy lub cieciorki. Te składniki są zdrowe, a przy okazji zagęszczą zupę. Jeśli natomiast preferujecie zupy o rzadszej konsystencji, dolejcie do zupy krem nieco wody lub bulionu.

Ponieważ zupa krem jest aksamitna i delikatna, dobrze przełamać jej smak czymś chrupiącym. W tej roli doskonale sprawdzają się pestki np. słonecznika czy dyni. Warto też posypać zupę grzankami lub kuleczkami groszku ptysiowego. Zupa krem doskonale smakuje także z chipsami z boczku czy szynki. Zupy krem - przepisy na najlepsze znajdziecie tylko u nas!

Najlepsze zupy krem

Zupy kremy to inaczej zupy miksowane - wszystkie składniki, z których się składają, są zblendowane i tworzą charakterystyczną, gęstą konsystencję. Wielu osobom taka konsystencja kojarzy się z posiłkami dla dzieci "ze słoiczków" - całkiem niesłusznie! Zupa krem podana z chrupiącymi grzankami czy ziarnami prażonymi na patelni to bogactwo smaków. Wiele zależy też od przypraw.

Najlepsze i najbardziej popularne zupy krem to między innymi zupa krem z dyni na ostro lub z mleczkiem kokosowym, a także zupa krem marchewkowa. Bardzo wiele popularnych przepisów zakłada jedno warzywo jako podstawę, z nielicznymi dodatkami. Zupa krem może być przyrządzona z warzyw pieczonych lub gotowanych, na ostro i słodko. Bardzo ciekawy smak może mieć też zupa grzybowa krem, najczęściej przyrządzana z kurek, borowików, pieczarek. To wspaniała opcja na jesienną, ciepłą kolację po całym dniu spędzonym w biegu.

Pomysł na zupę krem

Zupa krem nie musi być nudna i zawsze taka sama. Istnieje mnóstwo przepisów niebanalnych i zaskakujących. Warto z pewnością wypróbować zupę krem ze szparagów i z topinamburu - goście będą zachwyceni! Pyszną opcję na obiad stanowi też zupa krem z cukinii z dodatkiem chrupiących, czosnkowych grzanek. Aby zwykła zupa krem z buraków zamieniła się w wyjątkowe danie, warto je najpierw upiec, a przy miksowaniu dodać dużo mleczka kokosowego z puszki (odtłuszczonego). Z kolei kremy z dyni "lubią" się z indyjskimi przyprawami, takimi jak curry lub garam masala. Dzięki temu stają się jeszcze bardziej aromatyczne i rozgrzewające.

Czy zupa krem może być daniem dla wyjątkowo głodnych? Oczywiście! Wegańska zupa krem z soczewicy jest bardzo sycąca i zawiera dużo roślinnego, dobrze przyswajalnego białka. Można też z powodzeniem podnieść jej kaloryczność za pomocą dodatków.

Zupa krem na szybko

Zupa krem jest też jednym z dań obiadowych, które przygotowuje się najszybciej. W roli szybkiego dania sprawdzi się maślana, pyszna zupa krem z pora, a także szybka opcja idealna na upały - gazpacho z pomidorów malinowych, które najlepiej smakuje na zimno, w szczycie sezonu. Do najszybszych zup należy także krem marchewkowy, który właściwie robi się sam. Do swojego spisu szybkich i pysznych dań warto dodać też takie opcje, jak biała zupa krem z kalafiora z dodatkiem startego żółtego sera.

A jak zagęścić zupę krem, jeśli przypadkowo wyszła zbyt rzadka i wodnista? Najprostszym sposobem, o ile przepis na to pozwala i smak zupy nie zostanie za bardzo zakłócony, jest dodatnie do niej gotowanego ziemniaka. Zblendowany z całością świetnie zagęści zupę z białych warzyw. Serek topiony jako "zagęszczacz" świetnie sprawdzi się w zupie pieczarkowej lub brokułowej. Zupę krem można także zagęścić dodając do niej kaszę jaglaną (i blendując ponownie) lub rozdrobniony chleb.

Z czym podawać zupę krem?

Wśród klasycznych dodatków do zupy krem największym powodzeniem cieszą się grzanki, gotowe lub przygotowane samodzielnie, na patelni. Można je przyprawić czosnkiem lub ziołami, by były bardziej wyraziste i podbijały smak zupy - idealnie pasują do cukiniowej. Poza tym, dobra zupa krem świetnie smakuje też ze świeżą bagietką lub garścią pestek i ziaren podprażonych na patelni. Popularnym, choć nadal ciekawym dodatkiem jest także groszek ptysiowy, a coraz częściej także ekspandowane zboża (ryż, amarantus, kasza jaglana).

Wśród niestandardowych, choć wartych uwagi dodatków do zup kremów warto wymienić posiekany szpinak, rukolę czy bazylię. Zamiast standardowych pestek dyni czy słonecznika sprawdzą się orzeszki ziemne i nerkowce, a także pokrojone w kosteczkę, podsmażone wędzone tofu lub w wersji rybnej łosoś wędzony. We włoskim gazpacho doskonale smakuje pokrojony drobno pomidor lub oliwki.

Artykuły powiązane

resztki
06.05.2020

Pyszne resztki w kuchni, czyli sposoby na niemarnowanie jedzenia

Zazwyczaj robimy zakupy żywieniowe „na zapas”. Wiele osób odczuwa niepokój, że może czegoś zabraknąć, kupuje impulsywnie albo chce jak najrzadziej wychodzić z domu. W takich momentach dobrze znać kilka patentów na wykorzystanie smacznych resztek. Podpowiadamy, jak gotować bez wyrzutów sumienia.

kalafior
14.02.2020

Jak we włoskim domu – odwiedziliśmy warszawskie Chianti

Kuchnia włoska cały czas kojarzy nam się z pizzą i makaronem. Tymczasem Włochy kryją o wiele więcej przepysznych skarbów dla łasuchów. To kuchnia produktów najwyższej jakości, a co za tym po prostu bardzo smaczna. W ramach trwającego festiwalu Fine Dining Week odwiedziliśmy Chianti i była to prawdziwa włoska uczta.

zawierucha-grzybowa
18.12.2019

MasterChef Grzesiek Zawierucha i trik na wigilijną zupę grzybową

Jakie wigilijne potrawy pojawią się na świątecznym stole MasterChefa? Oprócz pierogów i kapusty z przepisu babci, Grzesiek Zawierucha na pewno ugotuje wigilijną zupę grzybową. Autor książki "Zawierucha w kuchni" specjalnie dla nas poleca trik, który sprawi, że wigilijna zupa będzie aromatyczna i pyszna!

Zupy
27.09.2019

Zupa jest dobra na wszystko - 5 najlepszych książek o zupach

Zupa to jedno z naszych dań narodowych. W końcu jemy je nie tylko wtedy, kiedy temperatura za oknem znacząco spada - nawet w upale mamy sprawdzone patenty na pyszne zupy. W cyklu Kulturalnie kulinarnie wyszukaliśmy 5 książek, które pozwolą wam przygotowywać zupy na mistrzowskim poziomie.

Historia łyżki
18.08.2019

Łyżka w kuchni – historia sztućca do zupy

„Bez łyżki zła strawa – chociaż dobra potrawa” – mawiano w dawnej Polsce. Od wieków jest jednym z podstawowych sztućców stołowych, służącym nie tylko do spożywania dań płynnych, ale także np. lodów. Często stanowi również… lokatę kapitału. W cyklu Przy wspólnym stole przedstawiamy historię łyżki.

Zupa z dyni
25.08.2018

Zupa z dyni - rozgrzewający krem na chłodne wieczory

Zupa z dyni to nasz jesienny klasyk. Kiedy na straganach pojawiają się pierwsze pomarańczowe kule, a wieczory robią się chłodne, sięgamy po przepisy na pikantne zupy. Robimy ostry krem z dyni i z parującą miseczką chowamy się pod koc.

Krem paprykowo-pomidorowy
01.09.2017

Serowa posypka wieńczy danie – dodaj do zupy, zapiekanki, makaronu

To idealny dodatek do dań głównych - drobno starty czy w grubszych wiórkach, aromatyczny słodko-pikantny ser jest idealnym wykończeniem dania. Do czego warto go podać?

Pikantna zupa z dyni
19.09.2016

Zupa z dyni na 3 sposoby - pikantna, orzeźwiająca, z orzechami

Krem z dyni to prawdziwy hit jesieni - sezon zaczyna się już we wrześniu i trwa do wczesnej zimy, ale jego szczyt przypada na październik i listopad. Dynia jest wtedy niedroga, a przy tym dojrzała, intensywna w smaku i najzdrowsza. Najprostszą wersję zupy przygotujecie, mając do dyspozycji dynię i warzywny bulion. Jednak najpopularniejsza jest ostatnio wersja z mlekiem kokosowym, o imbirowym aromacie.