Zupa krem ze szparagów zielonych

Ocena:

5 (5)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa krem ze szparagów zielonych jest aksamitna, gęsta, delikatna w smaku. Podkręcona dodatkiem bulionu warzywnego i podsmażoną na maśle cebulką. Swój niezwykły, korzenny aromat zawdzięcza świeżo startej gałce muszkatołowej. Świetnie komponuje się ze startym parmezanem i kromką opiekanego pieczywa. To zielone warzywo korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy i nerwowy. Dlatego warto korzystać z niego w sezonie wiosennym i przygotować przepis na zupę krem ze szparagów zielonych.

Składniki:

  • zielone szparagi  600 g

  • cebula  120 g

  • masło  60 g

  • czosnek  5 g

  • ziemniaki  300 g

  • gałka muszkatołowa  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

  • bulion warzywny  800 ml

  • śmietana kremówka  100 ml

  • parmezan  40 g

Zupa krem ze szparagów zielonych - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zielone szparagi myjemy w zimnej wodzie, osuszamy, a następnie odrywamy zdrewniałą końcówkę (wystarczy ją delikatnie wygiąć, powinna sama odłamać się w odpowiednim miejscu). Odcinamy główki (kilka warto zostawić do ozdoby), a łodygi kroimy na kawałki o długości ok. 1 cm. W przeciwieństwie do białych szparagów, nie musimy ich obierać, ponieważ mają cienką skórkę.

  • Krok 2:

    Czosnek i cebulę obieramy z łupin i siekamy w drobną kosteczkę (czosnek warto wcześniej rozgnieść tępą stroną noża – wydobędziemy z niego więcej aromatu; możemy go też po prostu przecisnąć przez praskę).

  • Krok 3:

    Ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Parmezan (lub inny żółty ser, np. grana padano) ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  • Krok 4:

    W średniej wielkości garnku (ok. 3 litry pojemności), na niskiej mocy palnika, roztapiamy łyżkę masła (możemy zastąpić je oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym). Gdy tłuszcz się dobrze rozgrzeje, wrzucamy cebulę i mieszamy na średniej mocy palnika, aż stanie się szklista (powinno to zająć ok. 2-3 minuty). Dodajemy ziemniaki, podsmażamy je przez kolejne 2-3 minuty, a na końcu wrzucamy posiekany czosnek i cały czas mieszamy. Smażymy go tylko przez chwilę, maksymalnie 1 minutę, ponieważ nie chcemy, żeby się przypalił (w przeciwnym razie będzie miał gorzki posmak).

  • Krok 5:

    Do garnka wrzucamy resztę masła oraz pokrojone zielone łodygi szparagów. Dusimy wszystko pod przykryciem przez 3-4 minuty, mieszając co jakiś czas. Na końcu doprawiamy całość mielonym pieprzem i gałką muszkatołową (możemy użyć gotowej w proszku, jednak najlepsza będzie świeżo starta – zdecydowanie poczujemy różnicę w smaku). Dolewamy gorący bulion warzywny (sprawdzi się też drobiowy), wrzucamy szparagowe główki i gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut, na nieco niższej mocy palnika.

  • Krok 6:

    Gdy warzywa będą miękkie, wlewamy śmietankę kremówkę (najlepsza będzie 30%), a całość miksujemy blenderem ręcznym, aż zupa stanie się gładka i kremowa. Jeśli chcemy nadać potrawie odrobinę orzeźwiającego aromatu, możemy podczas blendowania dodać garść świeżej bazylii.

  • Krok 7:

    Zupa krem ze szparagów zielonych najlepiej smakuje jeszcze ciepła, udekorowana jędrnymi szparagowymi główkami, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną tartego parmezanu. Dobrym dodatkiem do niej będzie też opiekana, chrupiąca kromka pieczywa, np. domowego chleba tostowego.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne