Krem z batatów i jabłek

Prosty, ale jakże odświeżający pomysł na krem z batatów. Dodatek jabłek sprawi, że całość będzie smakować jeszcze lepiej! Krem z batatów podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupa krem

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 159 głosów)

Składniki:

  • 800 g słodkich ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 4 twarde, winne jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • mielona papryka
  • kilka listków bazylii
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Krem z batatów i jabłek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Szalotki obieramy, siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
  • W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotki, szklimy. Dokładamy ziemniaki, podsmażamy razem 3 min.
  • Wlewamy bulion, gotujemy pod przykryciem 15 min. Jabłka obieramy, jedno kroimy w cienkie półplasterki i skrapiamy sokiem z cytryny, resztę ścieramy. Starte jabłka dodajemy do zupy, kiedy ponownie zawrze, miksujemy blenderem na krem, przyprawiamy do smaku.
  • Rozlewamy na talerze, każdą porcję dekorujemy plasterkami jabłek, porwanymi listkami bazylii i grzankami lub groszkiem, oprószamy papryką
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 10/2017

Porady

Zobacz też: zapiekanka z batatów, fasoli i czosnkowej kiełbasy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy