Adobe Stock
4.5 (160)
Krem z batatów to rozgrzewająca, iście jesienna, wegańska propozycja na lekki obiad lub lunch. Zaskakuje delikatnością, a jednocześnie kusi egzotyczną nutką. Zawiera takie aromatyczne dodatki jak korzeń imbiru, czosnek i kmin rzymski, a swoją konsystencję zawdzięcza mleczku kokosowemu. Można udekorować ją kleksem jogurtu, posypać świeżą kolendrą i podawać z chrupiącymi grzankami. Zupa krem z batatów to pożywne remedium na ponure, deszczowe dni.
bataty (słodkie ziemniaki) 500 g
marchewka 250 g
korzeń imbiru 10 g
cebula 100 g
czosnek 2 ząbki
oliwa z oliwek 30 ml
bulion warzywny 1 l
limonka 1 szt.
mleko kokosowe 200 ml
kumin (kmin rzymski) 3 g
cynamon 2 g
kurkuma 3 g
sól 6 g
pieprz 3 g
Przygotowanie składników: imbir obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Zdejmujemy łupinkę z czosnku i przeciskamy go przez praskę. Bataty i marchewkę skrobiemy i kroimy w kostkę. Wyciskamy sok z limonki. Cebulę obieramy i siekamy.
Smażenie: w dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej cebulę. Dorzucamy czosnek i imbir. Czekamy, aż uwolnią aromat. Uważamy, żeby ich nie zarumienić. Dodajemy bataty i marchewkę. Solimy je i podsmażamy przez około 5 minut.
Gotowanie: zalewamy warzywa bulionem. Doprawiamy kuminem, kurkumą, cynamonem i pieprzem. Można też wsypać gałkę muszkatołową i słodką lub ostrą paprykę. Gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut.
Krem z batatów: kiedy warzywa zmiękną, wlewamy do zupy sok z limonki (lub cytryny) i mleczko kokosowe. Miksujemy za pomocą ręcznego blendera, do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy z kleksem jogurtu lub śmietany. Dekorujemy listkami kolendry lub natką pietruszki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem lub płatkami chili.
Porady
- Zaproponowana przez nas rozgrzewająca zupa krem z batatów i marchewki to danie wegańskie. Jeśli nie zależy nam, żeby zawierała wyłącznie składniki roślinne, warzywa możemy podsmażyć na maśle, a mleko kokosowe wymienić na krowie lub śmietankę kremówkę.
- Dodatki takie jak napój kokosowy, korzeń imbiru, kmin rzymski, kurkuma i limonka sprawiają, że danie wpisuje się w smaki kuchni azjatyckiej. Możemy je jeszcze podkręcić za pomocą tajskiej czerwonej pasty curry.
- Jeśli szukamy ciekawych, nietypowych połączeń smakowych, odpowiedzią jest krem z batatów i jabłek. Warto wybierać kwaskowe odmiany, takie jak szara reneta, które przełamią słodycz ziemniaków.
- Udoskonalimy smak jesiennej zupy, jeśli zrobimy krem z pieczonych batatów. Należy je pokroić w sporą kostkę lub łódeczki, ułożyć luźno w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i oprószyć ulubionymi przyprawami. Można wykorzystać różne aromatyczne mieszanki, takie jak garam masala lub zaatar. Słodkie ziemniaki piecze się przez około 30 minut w 200°C. Taka obróbka termiczna wyzwala z nich więcej karmelowej słodyczy.
- Najlepiej wykorzystać bulion warzywny domowej roboty. Zawiera moc przypraw, ziół i jarzyn. Kremowa zupa z batatów zyska dzięki niemu wyjątkowy aromat. Jeśli nie mamy do dyspozycji dobrego wywaru, możemy użyć po prostu wody. Mięsożercy mogą przyrządzić krem ze słodkich ziemniaków na bazie rosołu drobiowego.
- Zupa krem z batatów z mlekiem kokosowym dobrze się prezentuje i świetnie smakuje z dodatkiem groszku ptysiowego, grzanek czosnkowych lub paluszków chlebowych. Można dodać do niej kozi ser lub ricottę.
- Jeśli szukacie ciekawych przepisów bez laktozy lub zgłębiacie tajniki tajskiej kuchni, sprawdźcie, jak używać mleczka kokosowego zamiast nabiału. Przydaje się ono nie tylko do zup i curry, ale także deserów.
- Krem z batata można podawać dzieciom, pod warunkiem, że nie zawiera pikantnych składników, takich jak papryczka lub płatki chili.