Krem z gruszki i pietruszki to niecodzienne połączenie smaku popularnego warzywa korzeniowego z owocową słodyczą. Zupa jest gęsta, aksamitna i subtelna. Skutecznie odgoni jesienne chłody doprawiona szczyptą cynamonu i posypana płatkami chili. Można udekorować ją parmezanem, ziołami, chrupiącymi grzankami lub karmelizowanymi owocami. Z łatwością da się ją wykonać w wersji wegańskiej. Zupa krem z pietruszki i gruszki to połączenie smakowe, którego musicie spróbować.
Archiwum prywatne
Korzeń pietruszki: obieramy, myjemy i kroimy w kostkę o boku 1 cm. Obsmażamy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy przez około 5 min. Jeśli chcemy zrobić zupę w wersji wegańskiej, możemy wykorzystać wyłącznie tłuszcz roślinny.
Gruszka: obieramy ją i usuwamy z niej gniazda nasienne. Najlepiej sprawdzi się odmiana o soczystym, słodkim miąższu (na przykład konferencja). Kroimy ją na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka z pietruszką. Posypujemy szczyptą cynamonu i podsmażamy przez 5 minut.
Gotowanie zupy: zalewamy gruszkę i pietruszkę bulionem warzywnym. Doprowadzamy go do wrzenia, po czym zmniejszamy moc palnika i dusimy składniki powoli przez około 15 minut.
Krem z gruszki i pietruszki: kiedy składniki zupy całkowicie zmiękną, dolewamy mleko (krowie lub roślinne, na przykład kokosowe lub migdałowe) oraz sok z cytryny. Ponownie doprowadzamy mieszankę do wrzenia. Miksujemy zupę na krem. Jeśli jest zbyt gęsta, możemy dodać więcej gorącego bulionu, śmietanki lub mleka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podanie: przelewamy zupę krem do głębokich talerzy, miseczek lub bulionówek. Posypujemy parmezanem, płatkami chili oraz ziołami – bazylią lub natką pietruszki. Skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia. Możemy ułożyć na wierzchu cząstkę skarmelizowanej na maśle gruszki.
Komentarze