Zupa krem ze szparagów to pyszna i prosta zupa, która świetnie się sprawdzi w roli lekkiego obiadu w sezonie wiosenno–letnim. Przygotowana na bulionie drobiowym, z dodatkiem podsmażonego boczku i suszonych pomidorów, smakuje wyśmienicie. Przepis na tę wersję pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2020.
StockFood
Boczek i cebula: mięso kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i przysmażamy. Następnie odkładamy je na ręcznik papierowy (w celu odsądzenia nadmiaru tłuszczu). Część boczku zostawiamy do ozdobienia zupy. Dalej cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę i przysmażamy na maśle.
Szparagi: myjemy je pod bieżącą wodą i odrywamy zdrewniałe końcówki, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy je do cebuli i smażymy przez kilka minut, a potem wlewamy bulion, dorzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 7–10 minut, aż szparagi będą miękkie, ale zachowają swój zielony kolor. Na koniec wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie – zupa krem ze szparagów jest gotowa.
Bagietka: kroimy ją w kromki i podpiekamy w piekarniku, przez maksymalnie 10 minut. Opcjonalnie możemy też przygotować je na patelni. Można je dodatkowo przesmarować oliwą z oliwek i posypać czosnkiem granulowanym. Po upieczeniu układamy na nich suszone pomidory.
Zupa krem ze szparagów: w czasie, gdy bagietka się podpieka, miksujemy zupę, a następnie doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Potem wlewamy ją do głębokiego talerza, dodajemy po łyżce gęstej śmietany i boczek. Dekorujemy tymiankiem i serwujemy z grzankami.
Kalorie: 200
Ilość porcji: 4
Porady
- Zupę krem możemy przygotować zarówno z białych, jak i z zielonych szparagów.
- Jeśli chcemy przygotować zupę krem ze szparagów fit, to możemy zrezygnować z podania jej z boczkiem i gęstą śmietaną, a zamiast bulionu mięsnego, możemy użyć bulionu warzywnego.
- Zupę krem ze szparagów możemy przygotować również poza sezonem. Wtedy wykorzystujemy mrożone szparagi.
- Zupa krem z zielonych szparagów z ziemniakami z pewnością będzie bardziej sycąca i gęstsza.
- Jeśli chcemy, żeby zupa krem z zielonych szparagów była jeszcze bardziej kremowa, to pod koniec gotowania możemy dodać dobrej jakości serek topiony.
- Szparagów zielonych przed gotowaniem nie musimy obierać, mają one niezwykle delikatną skórkę.
Zobacz także zupę szparagową w wersji wegetariańskiej.
W zupie główną rolę grają oczywiście szparagi, to ich smak ma być na pierwszym miejscu. Nie warto przesadzać z dodatkami, bo mogą je przyćmić. Zupa krem ze szparagów jest lekka, dlatego świetnie sprawdza się w okresie wiosennym, kiedy chcemy wrócić do życia po zimie. Jeśli jednak chcemy podać danie w czasie spotkania ze znajomymi lub rodzinnej uroczystości, to polecamy postawić na dodatki.
Mogą to być proste grzanki, jak w naszym przepisie. Zamiast pomidorów sprawdzi się też wyrazisty ser żółty, z którym podpiekamy bagietkę. Zupa będzie prezentowała się niezwykle efektownie, jeśli zrobimy do niej kilka sztuk szparagów w szynce, upieczonych w piekarniku. Tak przygotowane układamy na kremie.
Sezon na szparagi przypada na maj i czerwiec – wtedy można kupić je nie tylko w supermarketach, lecz także na lokalnych bazarkach. W sklepach szparagi zaczynają pojawiać się już od marca i można je nabyć mniej więcej do końca sierpnia.
Wyróżnia się trzy podstawowe typy szparagów: białe, zielone i fioletowe. Najczęściej możemy natknąć się na szparagi białe i zielone. Fioletowe są trudne zarówno w uprawie jak i w przygotowaniu, dlatego nie cieszą się zbyt dużą popularnością.
Szparagi białe są stosunkowo twarde i mięsiste, zaleca się je obrać przed przygotowaniem, dlatego jeśli zamierzamy przygotować zupę krem ze szparagów białych, to warto pamiętać o tym kroku. Z kolei szparagi zielone są wiotkie i delikatne w smaku.
Bez względu na to czy wybierzemy do zupy krem wybierzemy szparagi białe czy zielone, warto zwrócić uwagę na to, czy są świeże. Ich skórka powinna być gładka, jednolita, łodyga elastyczna, a główka jędrna. Najlepiej spożyć je tego samego dnia, w którym były kupione, ponieważ źle znoszą przechowywanie.
Komentarze