Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów to pyszna i prosta zupa, która świetnie się sprawdzi w roli lekkiego obiadu w sezonie wiosenno-letnim. Najlepiej smakuje przygotowana ze świeżych szparagów. Nasza propozycja na krem ze szparagów przypadnie również fanom boczku, jednakże osoby na diecie bezmięsnej nie muszą go dodawać, gdyż jest to dodatek opcjonalny. Krem z zielonych szparagów zasmakuje całej rodzinie! Przepis na tę wersję pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2020. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży.

dodany przez: mojegotowanie

Zupy krem

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 178 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cebula 1.

    Na początku przepisu na krem ze szparagów boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię i przysmażamy. Następnie odkładamy go na papier ręcznikowy (w celu odsądzenia tłuszczu). Dalej cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na maśle. 

  • szparagi 2.

    Dalej szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zdrewniałe końcówki po czym kroimy w mniejsze kawałki. Następnie dodajemy je do cebuli i smażymy przez kilka minut, a potem wlewamy bulion, liść laurowy i ziele angielskie. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 7-10 minut, aż szparagi będą miękkie, ale zachowają swój zielony kolor. Na koniec wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. 

  • bagietka 3.

    Na końcu przepisu na krem ze szparagów bagietkę kroimy w kromki i podpiekamy w tosterze lub piekarniku. Między czasie zupę miksujemy, a następnie doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Potem wlewamy ją do głębokiego talerza, dodajemy po łyżce gęstej śmietany i boczek. Dekorujemy tymiankiem i serwujemy z grzankami i suszonymi pomidorami. 

Kalorie: 200

Ilość porcjii: 4

Porady

  • Zupę krem możemy przygotować zarówno z białych, jak i z zielonych szparagów. 
  • Jeśli chcemy przygotować zupę krem ze szparagów w wersji fit, to możemy zrezygnować z podania jej z boczkiem i gęstą śmietaną, a zamiast bulionu mięsnego, możemy użyć bulionu warzywnego. 
  • Zupę krem ze szparagów możemy przygotować również poza sezonem. Wówczas należy wykorzystać mrożone szparagi. 
     

Notka redakcyjna

Szparagi – jak kupić najlepsze? 

Sezon na szparagi przypada na maj i czerwiec – wówczas można kupić je nie tylko w supermarketach, ale na lokalnych bazarkach. W sklepach szparagi zaczynają pojawiać się już od marca i można je nabyć mniej więcej do końca sierpnia. Wyróżnia się trzy podstawowe typy szparagów: białe, zielone i fioletowe. Najczęściej możemy natknąć się na szparagi białe i zielone, fioletowe są trudne zarówno w przygotowaniu, jak i uprawie, dlatego nie cieszą się zbyt dużą popularnością. Szparagi białe są stosunkowo twarde i mięsiste, zaleca się je obrać przed przygotowaniem, dlatego jeśli zamierzamy przygotować zupę krem ze szparagów białych, to warto pamiętać o tym kroku. Z kolei szparagi zielone są wiotkie i delikatne w smaku. 

Bez względu na to czy wybierzemy do zupy krem wybierzemy szparagi białe czy zielone, warto zwrócić uwagę na to, czy są świeże. Ich skórka powinna być gładka, jednolita, łodyga elastyczna, a główka jędrna i elastyczna. Co istotne, przechowywanie szparagów jest nieco problematyczne, dlatego warto je spożyć tego samego dnia, w którym były kupione. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy