Zupa krem ze szparagów to pyszne, wegetariańskie danie, które świetnie sprawdzi się w roli lekkiego obiadu w sezonie wiosenno-letnim. Przygotowana na bulionie warzywnym, z dodatkiem ziemniaków i słodkiej śmietanki cudownie syci, a jednocześnie wyśmienicie smakuje. Sprawdźcie, jak przyrządzić prosty krem ze szparagów na duży i mały głód.
Adobe Stock
Przygotowanie: ziemniaki obieramy i dzielimy na ósemki. Cebulę pozbawiamy łupinki i kroimy w kostkę. Natkę pietruszki obrywamy z łodygi, opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym.
Szparagi: obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki, a główki zostawiamy w całości.
Gotowanie: cebulę szklimy na maśle. Dokładamy ziemniaki i przez chwilę je podsmażamy. Zalewamy je bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy łodygi szparagów, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy zupę pod przykryciem przez kolejne 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Zupa krem ze szparagów: miksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera do otrzymania jednolitej konsystencji. Dodajemy śmietankę oraz główki szparagów i ponownie zagotowujemy. Sprawdzamy, czy zupa jest dobrze doprawiona. Jeśli jest taka potrzeba, dodatkowo solimy ją i pieprzymy.
Podanie: gorący krem szparagowy przelewamy do głębokich talerzy lub bulionówek. Dekorujemy natką pietruszki.
Porady
- Danie możemy przygotować także na bazie zielonych szparagów. W przeciwieństwie do ich białych odpowiedników nie trzeba ich obierać. Wystarczy je umyć i odłamać zdrewniałe końcówki. Zupa krem ze szparagów zielonych to lekkie, wiosenne danie, doskonałe na lunch lub obiad.
- Jeśli zależy nam, żeby przygotować zdrowy, niskokaloryczny posiłek, możemy zabielić zupę jogurtem greckim. Weganie powinni podsmażyć cebulkę i ziemniaki na oleju lub oliwie, a kremową konsystencję z łatwością uzyskają poprzez dodanie mleczka kokosowego.
- Chociaż zupa krem ze szparagów to świetne danie sezonowe, możemy ją ugotować także jesienią lub zimą, z mrożonych warzyw.
- Pod koniec gotowania możemy dodać do zupy serek topiony dobrej jakości, typu philadelphia lub mascarpone, żeby krem szparagowy miał jeszcze bardziej aksamitną konsystencję.
- Końcówki i obierki białych szparagów przydadzą nam się do przyrządzenia lekkiego bulionu. Wystarczy zalać je wodą i gotować na małym ogniu przez 20 minut, a następnie odcedzić. Taki wywar możemy wykorzystać nie tylko do ugotowania zupy, ale także do innych sezonowych dań, takich jak risotto ze szparagami.
- Danie może także przybrać bardziej tradycyjną formę. Jeśli nie zmiksujemy składników, a jedynie zabielimy wywar śmietanką, powstanie klasyczna zupa ze szparagów. Świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami i gotowaną marchewką.
Główną rolę w tej potrawie grają oczywiście szparagi i to właśnie ich smak ma być na pierwszym miejscu. Nie warto przesadzać z dodatkami, bo mogą je przyćmić. Zupa krem z białych szparagów jest lekka, dlatego świetnie sprawdza się w okresie wiosennym, kiedy chcemy wrócić do życia po zimie. Jeśli jednak chcemy podać danie w czasie spotkania ze znajomymi lub rodzinnej uroczystości, polecamy postawić na różne dodatki, na przykład:
Niezależnie od tego, czy kupujemy zieloną czy białą odmianę, zawsze warto zwrócić uwagę na świeżość produktu. Skórka powinna być gładka i jednolita, łodyga elastyczna, a główka jędrna. Najlepsza zupa szparagowa powstanie z warzyw, które kupiliśmy tego samego dnia, ponieważ źle znoszą one przechowywanie. Im dłużej leżą w lodówce, tym bardziej twarde i łykowate się stają. Wyróżnia się trzy podstawowe typy:
Pamiętajmy, że sezon na szparagi przypada na maj i czerwiec. Wtedy możemy kupić je nie tylko w supermarketach, ale także na lokalnych bazarkach.
Komentarze