Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii jest prosta, lekka i szybka w przygotowaniu. Najlepiej robić ją w okresie letnim, kiedy to przypada szczyt sezonu na cukinie. To świetne danie dla dzieci, gdyż dzięki niej możemy przemycić nieco wartościowych składników do ich diety. Zachwyca zielonym kolorem, dlatego też warto serwować ją na eleganckie przyjęcia w gronie najbliższych. Świetnie smakuje podana z grzankami, paluszkami grossini czy groszkiem ptysiowym. Poniżej podajemy niezawodny przepis na zupę z cukinii.

dodany przez: Julita gotuje

Zupy zupa krem

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.24 z 284 głosów)


Zupa krem z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • cebula-iStock (1) 1.

    Zupa krem – przepis: cukinie myjemy (nie obieramy), odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż, po czym na pół plasterki. Tak samo postępujemy z cebulą. Do garnka nalewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i dusimy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy cukier. Następnie zalewamy bulionem, taką ilością, by przykryć cukinię. Gotujemy ok. 20–25 minut, aż cukinia będzie miękka. Lekko przestudzoną zupę miksujemy blenderem na krem (można zostawić kilka półplasterków do ozdoby). Doprawiamy pieprzem do smaku. W razie potrzeby jeszcze solą.

  • smietana-fot.iStock-min (1) 2.

    Podanie: zupę krem z cukinii nalewamy do miseczek – dekorujemy śmietaną. Można dodatkowo wymieszać ją z odrobiną soku z buraczków, w ten sposób uzyskamy ładny różowy kolor. Zupę można podać również bez dodatków. Na koniec posypujemy jeszcze pieprzem oraz świeżymi ziołami, koperkiem, tymiankiem lub natką pietruszki.

Porady

  • Zupę krem z cukinii najlepiej robić w garnku o grubym dnie, który uchroni warzywa przed przypaleniem. Dodatkowo w takim garnku bez problemu można blendować składniki.
  • Zupę z krem z cukinii możemy przygotować na bulionie mięsnym – najlepiej drobiowym lub drobiowo–wołowym (wtedy zupa może mieć nieco słodkawy posmak). Opcjonalnie możemy użyć kostki rosołowej (najlepiej domowej lub ekologicznej, bez glutaminianu sodu).
  • W wersji wegetariańskiej polecamy zupę krem z cukinii bez bulionu lub na wywarze warzywnym.  
  • Zupę z cukinii możemy doprawiać – tak jak w przepisie – śmietaną 18% lub śmietanką 30%. Warto pamiętać, że tłustsza śmietanka minimalizuje ryzyko zważenia zupy, ale sprawia, że jest ona bardziej kaloryczna. Opcjonalnie, zamiast śmietany możemy użyć serka mascarpone lub jogurtu naturalnego. Bardziej kremowy smak uzyskamy, robiąc zupę krem z cukinii z serkiem topionym.
  • Bardziej sycąca będzie zupa krem z cukinii z ziemniakami, warto je podsmażyć razem z pozostałymi warzywami.
  • Z kolei zupa krem z cukinii i marchewki będzie miała mniej intensywny zielony kolor, ale stanie się też bardziej słodka.
  • Zupę krem z cukinii możemy serwować bez dodatków lub z grzankami, groszkiem ptysiowym, paluszkami grossini.
  • Jeśli przygotowujemy zupę z cukinii w wersji wegańskiej, to zamiast śmietany możemy wykorzystać krem owsiany lub migdałowy do gotowania, zagęszczacz do zup z soi lub wegański odpowiednik serka mascarpone.

Notka redakcyjna

Zupa krem z cukinii – to warto wiedzieć

Przepis na zupę krem z cukinii jest bardzo prosty, jednak wymaga wykorzystania blendera lub miksera, dzięki którym uzyskamy jedwabiście kremową konsystencję. Podstawowym składnikiem zupy jest oczywiście cukinia, którą najlepiej spożywać w sezonie letnim. Wtedy jest nie tylko najtańsza, lecz także najsmaczniejsza i najzdrowsza.


W sklepach dostępne są różne rodzaje cukinii: żółte, zielone (najpopularniejsze), a także w formie podłużnej lub kuliste. Te ostatnie, po wydrążeniu miąższu, mogą posłużyć nam za kreatywne naczynie do zupy z cukinii. Dzięki temu prostemu trikowi możemy zaskoczyć swoich gości.


Przy zakupie cukinii należy zwracać uwagę na jej wielkość – nie powinny być one dłuższe niż 25–30 cm. Oprócz tego skórka powinna mieć gładką, jednolitą skórkę, bez uszkodzeń. W przypadku młodych okazów nie trzeba obierać ich ze skórki, a tylko odkroić końcówki z obu stron.


Pomysły na potrawy z cukinii

W Polsce cukinia jest bardzo popularnym warzywem, a zarazem składnikiem wielu dań. Można dodawać ją do zup, sosów, domowego keczupu, nadzienia do naleśników wytrawnych, kotlecików czy burgerów. Jest to warzywo o bardzo uniwersalnym zastosowaniu – świetnie sprawdza się do mięsnych szaszłyków na grilla. Można ją grillować również samodzielnie, obtaczając wcześniej w przyprawach i oliwie z oliwek. Pisząc o potrawach z cukinii, nie sposób nie wspomnieć o leczo – węgierskiej potrawie, którą przygotowuje się m.in. z cukinii i papryki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy