Najlepsza zupa z cukinii

Prosty przepis na pyszny obiad. Zupa z cukinii w sezonie to najlepszy pomysł na danie. Nie tylko ładnie wygląda, ale wspaniale smakuje. Zupa z cukinii może być podana np. z grzankami.

Dodany przez:

Najlepsza zupa z cukini

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.73 z 88 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 średnie zielone cukinie
  • 1 duża biała cebula
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • ok. 3 szklanki bulionu
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • świeży tymianek i koperek
  • śmietana 18%
  • sól( opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć( nie obierać), odkroić końcówki, przekroić wzdłuż, po czym na pół plasterki, cebulę tak samo. Do garnka nalać olej, wrzucić pokrojone warzywa dusić chwilę mieszając 5 minut. Dodać cukier. Zalać bulionem, taką ilością by przykryć cukinię. Gotować ok. 20-25 minut, aż cukinia będzie miękka. Zmiksować blenderem na krem( można zostawić kilka półplasterków do ozdoby). Doprawić pieprzem. W razie potrzeby jeszcze solą.
  2. Już na miseczkach dekorować śmietaną( ja wymieszałam śmietanę z odrobiną soku z buraczków- uzyskując ładny różowy kolorek dla kontrastu), bez śmietany także jest pyszna. Posypać jeszcze pieprzem, oraz świeżymi ziołami- zupa z cukinii to właśnie z koperkiem i tymiankiem jest najsmaczniejsza.
  3. Zupa z cukinii jest idealna na pierwsze danie przed głównym posiłkiem. Nie wymaga gotowania na wywarze z mięsem. Pyszna zupka wegetariańska:)
warzywa obiad przekąska wegetariańska zupa cukinia cebula zupa z cukinii
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze