Zupa krem z cukinii jest prosta, lekka i szybka w przygotowaniu. Najlepiej robić ją w okresie letnim, kiedy przypada szczyt sezonu na kabaczek. To dobra propozycja dla dzieci – dzięki niej możemy przemycić nieco wartościowych składników do ich diety. Zachwyca zielonym kolorem, dlatego warto serwować ją na eleganckim obiedzie. Świetnie smakuje podana z grzankami, paluszkami grissini lub groszkiem ptysiowym. Sprawdźcie, jak powstaje najprostsza zupa krem z cukinii.
iStock
Przygotowanie składników: cukinie myjemy (nie obieramy ich) i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Zioła myjemy i osuszamy. Odkładamy kilka listków natki pietruszki do dekoracji.
Zupa krem z cukinii: w dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy je przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlewamy bulion. Dodajemy cukier i zioła. Gotujemy zupę przez około 20–25 minut, aż cukinia będzie miękka. Miksujemy ją na krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podanie: nalewamy zupę do głębokich talerzy lub miseczek. Dekorujemy ją kleksem śmietany i natką pietruszki. Serwujemy z grzankami lub świeżym pieczywem.
Porady
- Zupę najlepiej robić w garnku z grubym dnem, który uchroni warzywa przed przypaleniem. Da się w nim też bez problemu miksować składniki za pomocą ręcznego blendera.
- Aromatyczny krem z cukinii możemy także przygotować na bulionie mięsnym – najlepiej drobiowym lub drobiowo-wołowym. Opcjonalnie użyjmy domowej kostki rosołowej. Jeśli decydujemy się na kupienie jej w sklepie spożywczym, wybierzmy produkt bez konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku.
- Zupa z cukinii świetnie smakuje z dodatkiem śmietany 18% – tak jak w przepisie – ale można też wykorzystać płynną kremówkę. Warto pamiętać, że tłustszy produkt minimalizuje ryzyko zważenia zupy, ale sprawia, że jest ona bardziej kaloryczna. Zamiast śmietany możemy użyć serka mascarpone lub jogurtu naturalnego. Wyjątkowy smak będzie miała zupa krem z cukinii z serkiem topionym.
- Jeśli przygotowujemy pożywny obiad dla wegan, jako bazę wykorzystajmy lekki bulion warzywny. Śmietanę możemy zastąpić kremem kokosowym, owsianym lub migdałowym, a także serkiem sojowym.
- Jakie przyprawy sprawią, że zupa krem z cukinii roztoczy przyjemny aromat po całej kuchni? Warto wykorzystać na przykład kminek, czosnek i kurkumę. Danie świetnie uzupełnią świeże zioła takie jak kolendra, bazylia lub mięta. Ciekawą, rozgrzewającą propozycją jest też zupa z cukinią i imbirem.
Przepis na krem z cukinii jest bardzo prosty, jednak wymaga wykorzystania blendera lub miksera, dzięki któremu zupa uzyska aksamitną konsystencję. Podstawowym składnikiem dania jest oczywiście cukinia, którą najlepiej spożywać w sezonie letnim. Wtedy jest nie tylko najtańsza, ale także najsmaczniejsza i najzdrowsza. Starsze okazy warto przed ugotowaniem pozbawić przerośniętych gniazd nasiennych, inaczej w zupie może być wyczuwalna lekka goryczka. W sklepach i na targach warzywnych dostępne są różne cukinie: żółte, zielone (najpopularniejsze), a także w formie podłużnej lub kuliste. Te ostatnie, po wydrążeniu miąższu, mogą posłużyć nam za kreatywne naczynie do zupy. Dzięki temu prostemu trikowi zaskoczymy swoich gości.
Najprostsza zupa krem z cukinii powstaje na bazie warzyw i bulionu. Oprócz tego można dorzucić do niej cebulę i czosnek, a także różne zioła i przyprawy. Dzieło wieńczy kremowa śmietana, którą można wykorzystać do dekoracji lub połączyć z gorącą zupą jeszcze przed podaniem. To świetny, podstawowy przepis dla miłośników delikatnych potraw z kabaczka. Krem można jednak wzbogacić różnymi dodatkami, które sprawią, że będzie jeszcze bardziej pożywny i sycący. Oto niektóre pomysły:
Pożywna zupa krem z cukinii z warzywami to witaminowy posiłek, który pokochają osoby na diecie redukcyjnej. Jest lekka i ma dużo błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego. Można dodać do niej fasolkę szparagową, paprykę, pomidory, brokuły, brukselkę i wiele innych zdrowych składników. Jeśli potrzebujemy porcji białka, serwujmy ją z piersią kurczaka przyrządzoną na parze.
W Polsce cukinia jest bardzo popularnym warzywem i wdzięcznym składnikiem wielu dań. Można dodawać ją do zup, sosów, nadzienia do wytrawnych naleśników, kotletów lub burgerów. Pisząc o potrawach z cukinii, nie sposób nie wspomnieć o leczo z kabaczka – węgierskiej potrawie, którą przygotowuje się z pomidorów i papryki. Z tego uniwersalnego, zdrowego warzywa można też zrobić takie dania jak:
Komentarze