REKLAMA

Najlepsza zupa z cukinii

Zupa z cukinii to prosta, lekka i szybka w przygotowaniu zupa, którą najlepiej przygotowywać w okresie letnim, kiedy to przypada szczyt sezonu na cukinie. Zupa ta jest świetnym daniem dla dzieci, gdyż dzięki niej możemy przemycić nieco wartościowych składników do ich diety. Zupa z cukinii zachwyca swym zielonym kolorem, dlatego też warto serwować ją na eleganckie przyjęcia w gronie najbliższych. Świetnie smakuje podana z grzankami, paluszkami grossini czy groszkiem ptysiowym. Poniżej podajemy prosty przepis na zupę z cukinii. 

dodany przez: Julita gotuje

Zupy dania mięsne Przekąski

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.24 z 282 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cebula-iStock (1) 1.

    Cukinie umyć (nie obierać), odkroić końcówki, przekroić wzdłuż, po czym na pół plasterki, cebulę tak samo. Do garnka nalać olej, wrzucić pokrojone warzywa dusić chwilę mieszając 5 minut. Dodać cukier. Zalać bulionem, taką ilością by przykryć cukinię. Gotować ok. 20-25 minut, aż cukinia będzie miękka. Zmiksować blenderem na krem( można zostawić kilka półplasterków do ozdoby). Doprawić pieprzem. W razie potrzeby jeszcze solą.

  • smietana-fot.iStock-min (1) 2.

    Już na miseczkach dekorować śmietaną ( ja wymieszałam śmietanę z odrobiną soku z buraczków- uzyskując ładny różowy kolorek dla kontrastu), bez śmietany także jest pyszna. Posypać jeszcze pieprzem, oraz świeżymi ziołami- zupa z cukinii to właśnie z koperkiem i tymiankiem jest najsmaczniejsza.

Porady

  • Zupa z cukinii najlepiej, aby była przygotowana w garnku o grubym dnie, który uchroni warzywa przed przypaleniem. Dodatkowo takie garnki bez problemu umożliwiają blendowanie składników w nich bezpośrednio.
  • Zupę z cukinii możemy przygotować na bulionie mięsnym – najlepiej drobiowym lub drobiowo-wołowym (wówczas nasza zupa może mieć nieco słodkawy posmak). Opcjonalnie możemy użyć kostki rosołowej (najlepiej domowej lub ekologicznej, bez glutaminianu sodu). 
  • Zupę z cukinii możemy doprawiać – tak jak w przepisie – śmietaną 18% lub śmietanką 30%. Warto pamiętać, że im tłusta śmietanka minimalizuje ryzyko zważenia zupy, ale sprawia, że jest ona bardziej kaloryczna. Opcjonalnie, zamiast śmietany możemy użyć serka mascarpone. 
  • Zupę cukinii możemy serwować z grzankami, groszkiem ptysiowym lub paluszkami grossini. 
  • Jeśli przygotowujemy zupę z cukinii w wersji wegańskiej, to, zamiast śmietany możemy wykorzystać krem owsiany lub migdałowy do gotowania, zagęszczacz do zup z soi lub wegański odpowiednik serka mascarpone. 
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić zupę krem z cukinii? 

Przepis na zupę krem z cukinii jest bardzo prosty, jednak wymaga wykorzystania blendera lub miksera, dzięki którym uzyskamy jedwabiście kremową konsystencję naszej zupy. Podstawowym składnikiem zupy jest oczywiście cukinia, którą najlepiej spożywać w sezonie letnim, kiedy to jest ona nie tylko najtańsza, ale również najzdrowsza. W sklepach dostępne są różne rodzaje cukinii: żółte, zielone (najpopularniejsze), a także w formie podłużnej lub w kuli. Te ostatnie, po wydrążeniu miąższu, mogą posłużyć nam za kreatywne naczynie do zupy z cukinii. Dzięki temu prostemu trickowi możemy zaskoczyć swoich gości. Przy zakupie cukinii należy zwracać uwagę na jej wielkość  - nie powinny być one dłuższe niż 25-30 cm. Oprócz tego skórka cukinii powinna mieć gładką i jednolitą skórkę. Przy gotowaniu zupy z cukinii nie zalecamy obierać jej ze skórki, a tylko odkroić końcówki z obu stron. 

Pomysły na potrawy z cukinii 

Cukinia jest bardzo popularnym w Polsce warzywem, a zarazem składnikiem wielu dań. Można dodawać ją do zup, sosów, domowego keczupu, nadzienia do naleśników wytrawnych, kotlecików czy burgerów. Jest to warzywo o bardzo uniwersalnym zastosowaniu – świetnie sprawdza się do mięsnych szaszłyków na grilla. Można je grillować również samodzielnie, obtaczając wcześniej w przyprawach i oliwie z oliwek. Pisząc o potrawach z cukinii, nie sposób nie wspomnieć o leczo – węgierskiej potrawie, którą przygotowuje się m.in. z cukinii i papryki. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy