Zupa chrzanowa to danie, które zachwyca już od pierwszej łyżki, a jej wyrazisty i głęboki smak na długo pozostaje w pamięci. Należy do klasyki dań na Wielkanoc, ale warto robić ją znacznie częściej niż na świąteczny obiad. Zobaczcie, jak powstaje tradycyjna zupa chrzanowa z jajkiem i odtwórzcie ją w swojej kuchni.
istock
Warzywa: pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę i czosnek drobno siekamy. Ziemniaki odkładamy na później, a resztę warzyw podsmażamy na maśle.
Jajka: podgrzewamy w zimnej wodzie. Kiedy zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Jajka wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Obieramy ze skorupki i przekrajamy na połówki.
Boczek: kroimy w paski i wrzucamy na suchą patelnię. Podgrzewamy powoli, żeby wytopić nadmiar tłuszczu.
Wywar: podsmażone warzywa przekładamy do garnka razem z wędzonymi żeberkami i wszystko zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotujemy przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
Zupa: do wywaru dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy wszystko jeszcze przez 20 minut. Wyjmujemy wędzone żeberka oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Doprawianie zupy: dodajemy chrzan. Doprawiamy majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Mieszamy śmietanę z mąką pszenną i dodajemy łyżkę gorącej zupy. Przelewamy do garnka i energicznie mieszamy. Uważamy, żeby nie postały grudki. Miksujemy za pomocą blendera, żeby zupa chrzanowa miała konsystencję gładkiego kremu.
Podanie: serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo i podsmażonym boczkiem.
Porady
- Zupa chrzanowa może być także przyrządzona w wersji dla wegetarian, czyli bez mięsnych dodatków. Powstaje wtedy tylko na bazie białych warzyw korzeniowych, ziemniaków i cebulki. Do tego wystarczy już tylko słodka lub kwaśna śmietana i oczywiście duża dawka chrzanu. Wegetariańską wersję można też szybko zamienić w wegańską, zastępując śmietanę roślinnym zamiennikiem.
- Zamiast skwarek z boczku możemy użyć szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej. Wystarczy podsmażyć paseczki tej dojrzewającej wędliny na suchej patelni, aby stworzyć pyszny, chrupiący i słony dodatek do zupy.
- Żeby urozmaicić nieco przepis na zupę chrzanową, udekorujmy potrawę ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi zamiast kurzymi.
- Śmietanę 18% możemy zastąpić kremówką. Jest mniej kwaśna, ale za to nada zupie bardziej aksamitną konsystencję. Nie musimy się martwić, że zwarzy się w gorącym wywarze, ponieważ ma większą zawartość tłuszczu.
- Zupa chrzanowa z jajkiem to tradycyjne danie na Wielkanoc, ale możemy ją podawać także na zwyczajny obiad, kiedy świąteczne dni są już za nami. Przechowujmy ją szczelnie przykrytą w lodówce przez około 5 dni.
- Nie musimy używać blendera. Chrzanowa smakuje najlepiej, kiedy ma kremową, jednolitą konsystencję, ale równie dobrze możemy ją podać po zagęszczeniu i zabieleniu.
- Danie możemy także udekorować świeżo posiekanym szczypiorkiem, który dobrze komponuje się z jajkami na twardo.
- Zupa chrzanowa wielkanocna jest dobrą alternatywą dla tradycyjnego żurku. Przygotowuje się ją szybciej, ponieważ nie wymaga planowania i przyrządzania zakwasu. Jest też dobrym rozwiązaniem dla amatorów wyrazistego smaku chrzanu.
Klasyczną chrzanową podaje się przede wszystkim z jajkiem na twardo, podobnie jak żur, a częstym dodatkiem jest też chrupiący wędzony boczek. Pomysłów na urozmaicenie tego sycącego dania jest jednak więcej. Oto niektóre z nich:
To ciekawa propozycja na zaserwowanie zupy chrzanowej jako popisowego dania na Wielkanoc. Możemy ją podać podobnie jak żurek w chlebie. Wystarczy, że kupimy mały bochenek chleba, na przykład pszennego na zakwasie, i odkroimy jego wierzch. Następnie wydrążamy go, a chrupiącą skórkę wypełniamy pyszną zupą. Całość przykrywamy odkrojonym wcześniej wierzchem i podajemy na stół. Nie wyrzucajmy miąższu chleba. Możemy go użyć do zrobienia różnych dań, takich jak pudding chlebowy. Przyda się także do przyrządzenia grzanek lub zagęszczania zup.
Tradycyjna zupa chrzanowa nie istniałaby bez swojego wyrazistego i ostrego smaku. Dlatego jej podstawą jest dobry chrzan. Można użyć takiego ze słoika, ale zdecydowanie najlepszy efekt uzyskamy, jeśli własnoręcznie utrzemy korzeń. Będziemy potrzebowali dodatkowo tylko trzech prostych składników, czyli soku z cytryny, cukru i soli.
Najczęściej chrzan ucieramy na tarce, jednak ta metoda potrafi mocno podrażnić oczy. Lepiej więc przecisnąć korzeń przez maszynkę do mielenia. Ten sposób jest znacznie łatwiejszy i szybszy, jednak powstała masa ma nieco inna konsystencję niż ucierana ręcznie. Może być zbyt rzadka na przykład na kanapki, ale do zupy sprawdzi się doskonale.
Jeśli chcemy przygotować chrzan wielkanocny, który sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub mięs, warto wzbogacić go na różne sposoby. Znanymi i lubianymi połączeniami są między innymi:
Komentarze