REKLAMA

Zupa chrzanowa

Wyrazista i pyszna zupa chrzanowa. Dobry pomysł na świąteczny obiad, ale nie tylko. Zupa chrzanowa jako krem może być podana z chrupiącymi dodatkami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
315 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 187 głosów)


Składniki:

  • 75 dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki
  • korzeń chrzanu (15 dag)
  • cebula
  • 2 łyżki mąki
  • sok z 1 cytryny
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 5 jajek na twardo
  • 2 Liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • 2,5 l wody wlać do garnka, włożyć liście laurowe, ziele i pieprz. Cebulę obrać, opiec na suchej patelni i włożyć do wody z przyprawami. Zagotować. Dodać kiełbasę, gotować na małym ogniu. Po godzinie wyjąć kiełbasę z wywaru i odłożyć.
  • Chrzan obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać do wrzącego wywaru. Gotować 5–10 minut. Wywar przecedzić. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować.
  • Garnek zdjąć z ognia, zupa chrzanowa wymaga teraz przyprawienia sokiem z cytryny. Wlać śmietanę i zamieszać. Jajka obrać i drobno posiekać. Zupa chrzanowa może być podawana posypana posiekanym jajkiem z białą kiełbasą pokrojoną w półplasterki lub paseczki. Przyprawić solą i pieprzem.
  • UWAGA: Zupa chrzanowa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry chrzanowy smak, który później stopniowo się ulotni i zupa stanie się łagodniejsza.

Kalorie: 315

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy