Zupa chrzanowa

Wyrazista i pyszna zupa chrzanowa. Dobry pomysł na świąteczny obiad, ale nie tylko. Zupa chrzanowa jako krem może być podana z chrupiącymi dodatkami.

Dodany przez:

Zupa chrzanowa

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
315 kcal
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 75 dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki
  • korzeń chrzanu (15 dag)
  • cebula
  • 2 łyżki mąki
  • sok z 1 cytryny
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 5 jajek na twardo
  • 2 Liście laurowe
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. 2,5 l wody wlać do garnka, włożyć liście laurowe, ziele i pieprz. Cebulę obrać, opiec na suchej patelni i włożyć do wody z przyprawami. Zagotować. Dodać kiełbasę, gotować na małym ogniu. Po godzinie wyjąć kiełbasę z wywaru i odłożyć.
  2. Chrzan obrać, opłukać, zetrzeć na tarce, dodać do wrzącego wywaru. Gotować 5–10 minut. Wywar przecedzić. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, wlać do zupy i zagotować.
  3. Garnek zdjąć z ognia, zupa chrzanowa wymaga teraz przyprawienia sokiem z cytryny. Wlać śmietanę i zamieszać. Jajka obrać i drobno posiekać. Zupa chrzanowa może być podawana posypana posiekanym jajkiem z białą kiełbasą pokrojoną w półplasterki lub paseczki. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. UWAGA: Zupa chrzanowa zaraz po ugotowaniu powinna mieć ostry chrzanowy smak, który później stopniowo się ulotni i zupa stanie się łagodniejsza.
obiad zupa zupy chrzan biała kiełbasa zupa chrzanowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze