Bulion warzywny

70 przepisów

iStock-1207293042

Domowy bulion warzywny to zdrowy i dietetyczny zamiennik dla gotowych kostek rosołowych. Można zrobić go bez dodatku szkodliwych substancji chemicznych, takich jak konserwanty, wzmacniacze smaku czy sztuczne barwniki. Nie trzeba również dodawać utwardzonych tłuszczów roślinnych. Domowy wywar roślinny jest pyszny, aromatyczny i prosty w wykonaniu. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, a dostarcza niewielu kalorii. Można go wykorzystać m.in. do sosów, zup, risotto czy gulaszu.

Przedstawiamy więc sposób na ugotowanie bulionu jarzynowego. Proponujemy również kilka pomysłów na potrawy z wykorzystaniem bulionu z warzyw.

Jak ugotować bulion warzywny?

Bulion jarzynowy należy przygotować z wielu warzyw, takich jak np. marchew, korzeń pietruszki, seler i cebula. Można również dodać kilka liści białej lub włoskiej kapusty.

Wszystkie warzywa oprócz cebuli należy pokroić na małe kawałki, co pozwoli znacząco skrócić czas gotowania. Następnie trzeba umieścić je w garnku, zalać dwoma litrami wody i zagotować. Do wywaru warzywnego dobrze jest również dodać przyprawy, takie jak ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz sól.

Kiedy bulion jarzynowy będzie już gotowy, przychodzi pora na odcedzenie warzyw przez sitko. Wywar powinien charakteryzować się wyrazistym kolorem, a także intensywnym smakiem i aromatem. Warzyw nie trzeba wyrzucać – można wykorzystać je do zrobienia roślinnego pasztetu, pulpecików czy zupy krem.

Bulion warzywny może być przechowywany w lodówce do tygodnia – pod warunkiem jego umieszczenia w szczelnie zamkniętym słoiku. Nadaje się także do mrożenia w woreczkach. 

Jak urozmaicić bulion warzywny?

Bulion warzywny można także wykonać w wersji bardziej orientalnej, dodając do niego papryczkę chili, imbir, lubczyk czy sos sojowy. Smak i aromat wywaru wzbogaci ponadto kilka suszonych grzybków. 

Bulion warzywny wyjdzie pyszny, jeżeli zostanie do niego dodana cebulka podsmażana na odrobinie oliwy z oliwek. Będzie gotowa, kiedy zdąży się zarumienić. Dla nadania wywarowi delikatnie słodkiego smaku, można ponadto wkroić do niego jedno jabłko. 

Bulion z warzyw będzie wyjątkowo dietetyczny, jeżeli zostanie przygotowany bez użycia oleju, śmietany czy tłustego sosu. W takiej wersji okaże się znacznie mniej kaloryczny w porównaniu do wywarów na mięsie. Jego walory powinny więc docenić przede wszystkim te osoby, które dbają o linię. 

Przepisy z bulionem warzywnym  

Zachęcamy do zapoznania się z kilkoma inspiracjami na wykorzystanie bulionu warzywnego w kuchni. Pyszną potrawą w wersji na szybko jest zupa z pęczaku z boczniakami – można ją przygotować w czasie nieprzekraczającym 20 minut. Dzięki wykorzystaniu grzybów nabiera niezwykłego aromatu. Dodanie kaszy pęczak sprawia, że zupa jest wyjątkowo pożywna i doskonale zaspokaja głód. Warto dodać do niej takie warzywa jak papryka i cukinia, a także podawać do stołu razem z natką pietruszki. 

Ceniony przez wegetarian jest również przepis na zupę jarzynową bez mięsa. Aby zaoszczędzić czas, najlepiej przygotować ją na bazie wielowarzywnej mieszanki mrożonej. Świetnie smakuje z aromatycznymi przyprawami, takimi jak bazylia, zioła prowansalskie i kminek. W celu nadania tej zupie oryginalnego, orientalnego wymiaru, warto dodać do niej również sos sojowy. Jest to niskokaloryczna zupa, pełna witamin i wielu składników odżywczych.  

Jeszcze inny pomysł na wykorzystanie domowego bulionu warzywnego to knedelki z macy w rosole. Ta szybka potrawa jest wyjątkowo sycąca, co stanowi zasługę dodania jajek oraz makaronu spaghetti. Smakuje wybornie z dużą ilością marchewki oraz odrobiną posiekanej natki pietruszki. Można również podać ją ze szczypiorkiem z cebuli dymki. Zupa ta wychodzi gęsta i zdumiewająco kolorowa, dzięki czemu pięknie prezentuje się na stole oraz wprawia w dobry nastrój. 

Polecamy również wykorzystać wywar z warzyw do ugotowania zupy z nasturcją. Potrawa ta jest wyjątkowo dietetyczna. Doskonale smakuje z dodatkiem selera, marchewki oraz niewielkiej ilości wytrawnego, białego wina. Zupę należy podać do stołu przyozdobioną kwiatami nasturcji. 

Ostatnia z naszych propozycji na wykorzystanie bulionu jarzynowego w kuchni to szczawiowa z jajkiem. Zupa ta wyróżnia się wyraźnie kwaskowatym smakiem. Świetnie komponuje się z dodatkiem niedużej ilości śmietany i masła, a także podawana z kostkami pumpernikla.