Zupa krem z bobu

Zupa z bobu - prosta, pyszna, po prostu rewelacyjna. Tylko kilka składników wystarczy, żeby podać lekką zupę. Jest aksamitna, idealnie doprawiona - jeśli do tej pory jedliście tylko mdłe zupy krem, to dla Was propozycja doskonała. Aby danie było bardziej sycące, polecamy dodać pokrojone kotlety z bobu i ziemniaków albo prościej - groszek ptysiowy lub domowe grzanki.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupa krem

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 147 głosów)

Zupa krem z bobu - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bób 1.

    500 g bobu gotujemy do miękkości z jednym ziemniakiem w łupinie (najlepiej w wodzie pół na pół z mlekiem); odcedzam, obieramy i odkładamy.

  • Cebula siekanie 2.

    Cebulę obieramy, siekamy w grubą kostkę, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę masła, szklimy jedną posiekaną cebulę (lub młody por) i 2 ząbki czosnku. Wrzucamy bób z ziemniakiem, wlewamy ok. 500 ml gorącego lekkiego bulionu.

  • Zielona zupa krem 3.

    Zupę z bobu doprawiamy do smaku solą i pieprzem (dodajemy około 0,5 łyżeczki każdej z przyprawy, czyli 3g). Zupę zagotowujemy, miksujemy na gładki krem, który w razie potrzeby można rozrzedzić bulionem.

Porady

  • Cebulę możesz zastąpić kawałkiem pora - najlepiej młodego (wykorzystujemy białą część warzywa).
  • Bazą do zupy może być bulion warzywny (zupa krem z bobu będzie wtedy wegetariańska), ale możemy użyć też rosołu lub innego bulionu mięsnego.
  • Wegański krem z bobu można zrobić jeszcze prościej. Używamy bulionu roślinnego (z samych warzyw) i nie zabielamy zupy śmietanką lub używamy śmietanki roślinnej.
  • Krem z bobu blendujemy w garnku - za pomocą blendera ręcznego lub przelewamy do blendera kielichowego (odpowiedniego do blendowania gorących płynów).
  • Zupę możesz przechowywać w lodówce przez 3 dni. Pamiętaj, aby wcześniej dobrze ją wystudzić. 
  • Jeśli lubisz ostre potrawy, dodaj do zupy z bobu płatki papryczki chili. 
     

Notka redakcyjna

Z czym podać zupę krem z bobu?


Zupy krem najczęściej podajemy z domowymi grzankami, groszkiem ptysiowym, bagietką czosnkową lub podsmażonym boczkiem. Zupę możesz serwować także z uprażonymi orzechami lub pestkami dyni i słonecznika. Wystarczy, że uprażysz ulubione ziarna i orzechy na suchej patelni. Posypki orzechowej nie dodawaj jednak do zupy, lecz posypujemy nią zupę tuż przed podaniem. Zupę krem z bobu możesz przystroić ulubioną zieleniną np. natką pietruszki, szpinakiem lub koperkiem. Możesz także polać zupę odrobiną oliwy z oliwek. 


Wartości odżywcze bobu 


Bób to jednoroczna roślina strączkowa z rodziny bobowatych, która zawiera wiele wartości odżywczych. Bób to bogate źródło białka (często zastępuje białko zwierzęce), kwasu foliowego (wspiera leczenie niedokrwistości, może także zapobiec wadom wrodzonym u płodu). Bób daje uczucie sytości, obniża poziom złego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, a także poprawia pracę układu krążenia.


Jak gotować bób?


Bób to roślina, która sprawdza się w wielu daniach np. zupach, sałatkach, smarowidłach do pieczywa. Bób to także doskonała przekąska. Wystarczy ugotować bób w osolonej wodzie i jeść przestudzony (można jeść go ze skórką lub bez). Jak gotować bób? Do gotowania wybierz zielone, jędrne i gładkie ziarna (500g). Dokładnie umyj w zimnej wodzie. Odcedź i przełóż do garnka. Dodaj łyżeczkę soli i zalej wodą (wody powinno być dwa razy więcej niż bobu). Gotuj do miękkości. Młody bób gotuje się około 15 minut, starszy kilka minut dłużej. Jak ugotować bób, aby nie mieć wzdęć? Umyj bób w zimnej wodzie i odcedź. Zalej ziarna gorącą wodą, odstaw do wystygnięcia. Odlej wodę i wlej nową. Gotuj bób do miękkości. Na końcu dodaj sól i szczyptę cukru. Zagotuj i odlej bób. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy