Anna Galuhn

Krem z pieczonej papryki

Ocena:

4.58 (172)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Krem z pieczonej papryki to pomysł na oryginalne danie o słodko-ostrym smaku i lekko dymnym aromacie. To przepis dla osób, które poszukują ciekawych połączeń smakowych i gustują w wyrazistych potrawach. Chętni mogą podkręcić pikantność zupy odrobiną papryczki chili. Dla przełamania ostrości dodajemy śmietanę i serek topiony. Gotowy krem paprykowy posypujemy tymiankiem lub innymi świeżymi ziołami.

Składniki:

  • czerwona papryka  1 kg

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • słodka papryka  10 g

  • papryka ostra  2 g

  • bulion warzywny  1 l

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • serek topiony  100 g

  • śmietana 30%  60 ml

  • tymianek  5 g

Krem z pieczonej papryki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Papryki: myjemy i kroimy na połówki. Wycinamy ogonki i gniazda nasienne. Osuszamy je i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy łyżką oliwy z oliwek (15 ml). Nagrzewamy piekarnik do 210°C i wstawiamy papryki do pieczenia na 30 min.

  • Krok 2:

    Obieranie: upieczone papryki odstawiamy na 5 min do przestygnięcia, a następnie przy pomocy małego nożyka obieramy je ze skórki.

  • Krok 3:

    Podsmażanie warzyw: w garnku rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy (15 ml). Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 2–3 min dokładamy pieczoną paprykę i przyprawy w proszku – słodką i ostrą paprykę. Całość mieszamy i smażymy przez kolejną minutę.

  • Krok 4:

    Gotowanie zupy: do podsmażonych warzyw wlewamy bulion. Mieszamy i gotujemy przez 15 min. Na koniec dodajemy rozdrobniony serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 5:

    Blendowanie:  zupę miksujemy ze śmietaną przy pomocy blendera ręcznego lub w blenderze kielichowym odpornym na wysokie temperatury.

  • Krok 6:

    Podawanie: krem z pieczonej papryki dekorujemy kleksem gęstej śmietany i posypujemy świeżymi ziołami, np. tymiankiem lub bazylią. 

Porady

  • Bulion warzywny warto przygotować samodzielnie z dobrej jakości włoszczyzny. Esencjonalny wywar możemy przechowywać w słoiku nawet przez kilka miesięcy, więc zawsze będzie pod ręką, kiedy będziemy chcieli przygotować zupę lub sos.
  • Zamiast ostrej papryki w proszku możemy dodać drobno posiekaną papryczkę chili. Podsmażamy ją na patelni razem z cebulą i czosnkiem.
  • Paprykę pieczemy do momentu, aż skórka się pomarszczy i zacznie przypalać.
  • Skórka z czerwonej papryki jest bardzo łatwa do usunięcia, a właściwie odchodzi sama po lekkim podważeniu nożykiem. Dla ułatwienia możemy włożyć gorącą ją do foliowego woreczka lub żaroodpornego naczynia. Zamykamy i odkładamy na 5 min. Po tym czasie obieramy paprykę palcami.
  • Zamiast śmietany i serka topionego możemy dodać ser mascarpone, który sprawi, że krem z pieczonej papryki zyska bardziej subtelny i aksamitny finisz.
  • Zupę krem z pieczonej papryki możemy dodatkowo zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną. Mieszamy ją z zimną wodą, a następnie z gorącym wywarem z zupy. Zahartowaną mieszankę wlewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut. Cały czas mieszamy zupę, żeby nie było grudek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Krem z pieczonej papryki – dodatki

Do kremu paprykowego świetnie pasują wszelkie chrupiące dodatki, takie jak:

  • minigrzanki z chleba tostowego – możemy je uprażyć na patelni lub w piekarniku. Świetnie smakują natarte masłem, czosnkiem i natką pietruszki,
  • plasterki bekonu – co prawda w tej wersji danie już nie jest wegetariańskie, ale trzeba przyznać, że smakuje wyśmienicie. Chipsy z boczku przygotowujemy na patelni z nieprzywieralnym dnem,
  • paluszki grissini – czyli włoskie paluchy drożdżowe. To doskonała przekąska do wszystkich zup kremów, hummusu i sosów,
  • groszek ptysiowy – chrupiące pszenne kuleczki, uwielbiane przez młodszych smakoszy,
  • prażone nasiona, np. pestki dyni lub słonecznika – to nie tylko chrupiący, ale także zdrowy dodatek, bogaty w błonnik pokarmowy.

Krem z pieczonej papryki i pomidorów

To świetny wariant dla osób, które uwielbiają zupy i sosy pomidorowe w każdej postaci. Na blaszce obok papryki układamy pomidory pokrojone na połówki lub ćwiartki (bez ogonków i gniazd nasiennych). Po upieczeniu obieramy ze skórki tak samo, jak paprykę. W wersji na szybko możemy dodać przecier pomidorowy.

Z warzywami możemy zapiec także główkę czosnku, dzięki czemu ząbki będą bardziej aromatyczne i słodsze. Zostawiamy je w łupinie. Po upieczeniu wystarczy odciąć ich końcówki i je wycisnąć.

Co można zrobić z pieczonej papryki?

Z pieczonej papryki zrobimy nie tylko rewelacyjną zupę krem, ale także pyszną paprykową pastę kanapkową, np. z dodatkiem sera feta lub suszonych pomidorów. W wielu przepisach kulinarnych sprawdzi się także sos paprykowy, który możemy serwować na zimno lub na ciepło.

Pieczoną paprykę możemy zamarynować w oliwie i zawekować w słoikach na zimę. W ten sposób przygotujemy smaczny dodatek do mięs, sałatek i kanapek, po który będziemy mogli sięgnąć o każdej porze roku.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne