Krem z pieczonej papryki to pomysł na oryginalne danie o słodko-ostrym smaku i lekko dymnym aromacie. To przepis dla osób, które poszukują ciekawych połączeń smakowych i gustują w wyrazistych potrawach. Chętni mogą podkręcić pikantność zupy odrobiną papryczki chili. Dla przełamania ostrości dodajemy śmietanę i serek topiony. Gotowy krem paprykowy posypujemy tymiankiem lub innymi świeżymi ziołami.
Getty/iStock
Papryki: myjemy i kroimy na połówki. Wycinamy ogonki i gniazda nasienne. Osuszamy je i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy łyżką oliwy z oliwek (15 ml). Nagrzewamy piekarnik do 210°C i wstawiamy papryki do pieczenia na 30 min.
Obieranie: upieczone papryki odstawiamy na 5 min do przestygnięcia, a następnie przy pomocy małego nożyka obieramy je ze skórki.
Podsmażanie warzyw: w garnku rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy (15 ml). Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 2–3 min dokładamy pieczoną paprykę i przyprawy w proszku – słodką i ostrą paprykę. Całość mieszamy i smażymy przez kolejną minutę.
Gotowanie zupy: do podsmażonych warzyw wlewamy bulion. Mieszamy i gotujemy przez 15 min. Na koniec dodajemy rozdrobniony serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem.
Blendowanie: zupę miksujemy ze śmietaną przy pomocy blendera ręcznego lub w blenderze kielichowym odpornym na wysokie temperatury.
Podawanie: krem z pieczonej papryki dekorujemy kleksem gęstej śmietany i posypujemy świeżymi ziołami, np. tymiankiem lub bazylią.
Porady
- Bulion warzywny warto przygotować samodzielnie z dobrej jakości włoszczyzny. Esencjonalny wywar możemy przechowywać w słoiku nawet przez kilka miesięcy, więc zawsze będzie pod ręką, kiedy będziemy chcieli przygotować zupę lub sos.
- Zamiast ostrej papryki w proszku możemy dodać drobno posiekaną papryczkę chili. Podsmażamy ją na patelni razem z cebulą i czosnkiem.
- Paprykę pieczemy do momentu, aż skórka się pomarszczy i zacznie przypalać.
- Skórka z czerwonej papryki jest bardzo łatwa do usunięcia, a właściwie odchodzi sama po lekkim podważeniu nożykiem. Dla ułatwienia możemy włożyć gorącą ją do foliowego woreczka lub żaroodpornego naczynia. Zamykamy i odkładamy na 5 min. Po tym czasie obieramy paprykę palcami.
- Zamiast śmietany i serka topionego możemy dodać ser mascarpone, który sprawi, że krem z pieczonej papryki zyska bardziej subtelny i aksamitny finisz.
- Zupę krem z pieczonej papryki możemy dodatkowo zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną. Mieszamy ją z zimną wodą, a następnie z gorącym wywarem z zupy. Zahartowaną mieszankę wlewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut. Cały czas mieszamy zupę, żeby nie było grudek.
Do kremu paprykowego świetnie pasują wszelkie chrupiące dodatki, takie jak:
To świetny wariant dla osób, które uwielbiają zupy i sosy pomidorowe w każdej postaci. Na blaszce obok papryki układamy pomidory pokrojone na połówki lub ćwiartki (bez ogonków i gniazd nasiennych). Po upieczeniu obieramy ze skórki tak samo, jak paprykę. W wersji na szybko możemy dodać przecier pomidorowy.
Z warzywami możemy zapiec także główkę czosnku, dzięki czemu ząbki będą bardziej aromatyczne i słodsze. Zostawiamy je w łupinie. Po upieczeniu wystarczy odciąć ich końcówki i je wycisnąć.
Z pieczonej papryki zrobimy nie tylko rewelacyjną zupę krem, ale także pyszną paprykową pastę kanapkową, np. z dodatkiem sera feta lub suszonych pomidorów. W wielu przepisach kulinarnych sprawdzi się także sos paprykowy, który możemy serwować na zimno lub na ciepło.
Pieczoną paprykę możemy zamarynować w oliwie i zawekować w słoikach na zimę. W ten sposób przygotujemy smaczny dodatek do mięs, sałatek i kanapek, po który będziemy mogli sięgnąć o każdej porze roku.
Komentarze